مریم فکری: بازار ارز در حالی یک هفته پرنوسان را پشت سر گذاشت که به باور کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، ورود به این بازار در این شرایط خطرناک است. در یک هفته اخیر بازار ارز، رنگ دلاری نزدیک به ۶۰ هزار تومان را هم به خود دید، اما حالا چند کانال پایین آمده و در مرز ۵۵ هزار تومان قرار دارد.
به نظر میرسد بازار ارز تهران در حال تخلیه انتظارات تورمی است و بازار ارز در روندی نزولی قرار دارد. برخی فعالان بازار ارز معتقدند ارزپاشی سیاستگذار قیمت ارز را مهار کرده است و برخی نیز معتقدند این روند نزولی خواست سیاستگذار است و آن افزایش قیمت هم به اراده نهاد پولی کشور بود.
با این وجود، در حال حاضر فعالان بازار، سناریوهای متعددی در رابطه با روند کاهشی بازار ارز متصور میشوند. برخی میگویند که اگر فشار بازارساز در جهت افزایش ارزش پول ملی ادامه پیدا کند، امکان بازگشت نرخ ارز به سطوح قیمتی بازه ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان وجود دارد، اما در مقابل برخی دیگر از تحلیلگران تاکید دارند افت بیش از حد نرخ ارز، اقتصادی نیست و بهتر است که بانک مرکزی اجازه تعدیل نسبی نرخ ارز را صادر کند.
چرا دلار گران شد؟
یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق در گفتوگو با خبرگزاری هوشمند نیوز درباره وضعیت بازار ارز میگوید: بازار ارز تحتتاثیر عوامل متعددی نوسان پیدا میکند که برای همه مشخص است. یک زمان بحث عرضه و تقاضای ارز است که ما به طور معمول یک عرضه و تقاضای واقعی داریم و باید واقعیتها را در نظر بگیریم. اما یک زمانی بحث عرضه و تقاضای ارز متاثر از جریانات روانی یا جریانات موقت یا برداشتهای افراد یا نگاههای سیاسی است.
وی میافزاید: در حال حاضر میتوان گفت که نوسانات ارزی، ناشی از عرضه و تقاضای واقعی ارز نیست، یعنی نه عرضه ارز از نظر ذخایر کم شده و نه تقاضاهای غیرضروری ایجاد شده است. شرایط، نرمال و مثل سابق است.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق تصریح میکند: آنچه که امروز اتفاق افتاده، برداشتها یا القاهای یک عدهای است که میخواهند از این بازار سوءاستفاده میکنند و با توجه به شرایط سیاسی منطقه، هر کسی برای خود یک فضایی درست میکند. اما آنچه که قطعا وجود دارد، اینکه فضاسازیها توسط سوداگران اتفاق میافتد و میخواهند از این شرایط سوءاستفاده کنند.
پاسخ به شائبه تامین کسری بودجه
آلاسحاق در پاسخ به این پرسش که برخی از تحلیلگران اعتقاد دارند که یکی از دلایل افزایش قیمت ارز، داستان تامین کسری بودجه دولت در پایان سال است، میگوید: این نیست، اینها حرفهایی است که مبنای اقتصادی ندارد.
وی میافزاید: یک بحثی هم که مطرح میشود، مربوط به تسویهحساب با شرکتهای خارجی در پایان سال است. ولی این مسایل نیست، عمده داستان بازار ارز، جو روانی است و سوءاستفادهکنندگان به طور عمده برای خود محاسباتی دارند که دائما نرخ را کم و زیاد و فضا را ملتهب میکنند.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق عنوان میکند: البته سیاستهای بانک مرکزی هم در کنترل نرخ ارز مهم است که به تناسب اقتضائات، چگونه باید برخورد کنند.
آلاسحاق تاکید میکند: نوسان ارز، بنیان اقتصادی ندارد و خطرناک است. کسانی که در این بازار بازی میکنند، یک نوع قمار میکنند، چون این جریانات واقعی نیست.
وی متذکر میشود: آنچه که در حال حاضر در بازار ارز دیده میشود، بیشتر جو روانی است. بر این اساس، ورود به بازار ارز قمار است و در بازار ارز، قماربازی میکنند.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق میگوید: در کل اگر نظر من را بخواهید بدانید، از نظر اقتصادی این نوسانات بنیان اقتصادی ندارد و آنچه که میبینیم، جو روانی است و این خطرناک است و کسانی که حسابگری در اقتصاد دارند، نباید در این بازی وارد شوند.
بیشتر بخوانید:
کیهان، از نرخ جدید دلار رونمایی کرد/ قیمت دلار در روزهای آینده چه تغییری میکند؟
زلزله در بازار طلا/ کمر قیمت سکه شکست
پیشبینی بازار ارز تا پایان سال
آلاسحاق در ادامه با پیشبینی وضعیت بازار ارز تا پایان امسال، عنوان میکند: همانطور که گفتم، یک بخشی از نیازهای ارزی پایان سال واقعی است؛ مثل تسویهحسابها و برخی از سفرها که ممکن است تقاضا یک مقداری بالا رود. اما این میزان تقاضا به قدری نیست که نوسان ایجاد کند.
وی میگوید: به نظر من در صورتی که شرایط منطقه عادی شود، نرخ ارز به قبل برمیگردد.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره روند بازار ارز در سال ۱۴۰۳ نیز خاطرنشان میکند: باید ببینیم وضعیت بودجه و تصمیم درباره افزایش حقوقها چگونه است. همچنین نظامات جدیدی که بانک مرکزی برای کنترل حجم نقدینگی در دست دارد، چه میشود.
آلاسحاق میگوید: عوامل متعددی مطرح است که باید منتظر ماند تا بتوان درباره وضعیت بازارها در سال آینده اظهارنظر کرد.
۲۲۳۲۲۵
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰