به نقل از پایگاه اینترنتی “رادیوی عمومی ارمنستان”، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در این سخنرانی تصریح کرد: “در واقع، ما در ششم اکتبر ۲۰۲۲ در شهر پراگ و در ۳۱ اکتبر همان سال در شهر سوچی با رئیس جمهوری آذربایجان در این زمینه توافق کردیم که در بیانیه های عمومی مربوطه نیز ثبت شد. با این وجود، اظهاراتی هم از سمت مقامات ایروان و هم از سمت مقامات باکو مطرح شده که در آنها طرف مقابل را به عدم پایبندی به توافقات متهم می کنند.”
نخست وزیر ارمنستان تاکید کرد، جمهوری ارمنستان تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را کاملا به رسمیت می شناسد و انتظار دارد که جمهوری آذربایجان نیز با به رسمیت شناختن کل قلمروی جمهوری شوروی سوسیالیستی ارمنستان برای جمهوری ارمنستان فعلی همین کار را درباره ما انجام دهد.
پاشینیان اضافه کرد: “همچنین باید بگویم که ادعای جمهوری آذربایجان مبنی بر اینکه ارمنستان در جریان مذاکرات بر سر پیمان صلح از به رسمیت شناختن کامل تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان خودداری کرده و همچنان هم از این کار خودداری میکند، صحت ندارد و ما می توانیم آن را ثابت کنیم. ما خودمان پیشنهاد کردیم که نقشه های ارمنستان و آذربایجان زمانی اتحاد جماهیر شوروی سابق که توسط شوروی تایید شدند به این معاهده الحاق شوند تا مبنایی برای تمامیت ارضی دو کشور باشند.”
پاشینیان خاطرنشان کرد: “اما در اینجا ما به بزرگترین و پیچیده ترین مشکل می رسیم یعنی منطقه ناگورنو قره باغ. و یک مساله ظریف وجود دارد که ضرورت آن در واقع در طول ۱۶ سال گذشته مطرح بوده اما ما هرگز به آن نپرداخته ایم. مشکل این است که ما معمولاً در مورد آینده منطقه قرهباغ فکر کرده و میکنیم اما این هم مهم است که به مساله وضعیت منطقه ناگورنو قره باغ در هر زمانی از وجود یک درگیری نیز رسیدگی کنیم.”
نخست وزیر ارمنستان بیان کرد: “در واقع در پنج سال گذشته چندین بار سعی کردم این کار را انجام دهم، اما متأسفانه هر بار موضوع منجر به بحث بین مخالفان و دولت تبدیل میشود که این هم طبیعی است. اما مشکل عملی در واقعیت نیاز به یافتن عینی پاسخ برای مساله است و اکنون سعی می کنم به گونه ای عمل کنم که مطالب گفته شده اتهام علیه کسی به نظر نرسند تا ما بر محتوای مساله و نه به روی شکل آن تمرکز کنیم.”
وی افزود: “من صلح را به ویژه پس از دریافت مجدد رای اعتماد از سوی مردم در انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱ به عنوان تعهد سیاسی خود میدانم و با این پیش زمینه بسیار مهم است که یک مکانیزسم بینالمللی مذاکره و گفتوگو بین باکو و استپاناکرت شکل بگیرد و این مکانیزم تضمین کند که دستور کار برای تضمین حقوق و امنیت ارامنه ناگورنو -قرهباغ محقق شود.”
وی همچنین در چارچوب معاهده صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان، بر مکانیزمهای بین المللی که اجرای توافقنامه صلح احتمالی را تضمین کنند، تاکید کرد. پاشینیان بیان کرد: “در غیر این صورت، ممکن است یک روز پس از امضای توافقنامه جنگی رخ داده یا تنش مجددا تشدید شود. همچنین مهم است، سازوکارهایی برای حل و فصل اختلافات بین طرفین باشد تا اگر طرفین نتوانند با مذاکره مستقیم مسائل مربوط به تفسیرها از متن قرارداد را حل و فصل کنند، دادگاهی برای انجام این کار شکل گرفته و تصمیمش برای طرفین لازمالاجرا باشد.”
310310
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰