دکتر عباس صداقت در گفتوگو با هوشمند نیوز، درباره وضعیت ذخایر خون در کشور در شرایط جوی برودت هوا، گفت: خوشبختانه با همراهی هموطنان و اهداکنندگان همیشه همراه خون و همچنین با تلاش شبانهروزی همکارانمان در سازمان انتقال خون، در همه استانها و شهرستانهای کشور میزان ذخایر خون و فراوردههای آن ۹ واحد ذخیره به روز است؛ به طوری که به طور میانگین اکنون به اندازه ۹ روز ذخیره خون و فرآورده در کشور وجود دارد. بنابراین کل کشور از نظر میزان ذخایر خون در محدوده سبز و مطلوب قرار دارد.
نیاز بیشتر ۴ استان به خون و فرآوردههای آن
وی افزود: البته در برخی استانها به دلیل شرایط ناپایدار جوی یا به علت تعداد بیشتر بیماران نیازمند به خون و فرآورده مانند بیماران مبتلا به بیماریهایی مانند تالاسمی که نیاز به دریافت مستمر خون و فراوردههای خون را دارند، میزان ذخایر خون زیر شش روز است که این استانها شامل اصفهان، مازندران، فارس و هرمزگان است.
صداقت ادامه داد: میزان ذخیره خون در استان تهران هم بیش از ۸.۵ روز است که این استان هم در شرایط سبز و مطلوب قرار دارد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه تلاش شده تمامی درخواستهای بیمارستانها و مراکز درمانی از طریق شبکه خونرسانی کشور، پاسخ داده شود، گفت: باید توجه کرد که بیش از ۹۰۰ مرکز درمانی دارای بانک خون در سراسر کشور داریم که سازمان انتقال خون تلاش میکند که خون مورد نیاز این مراکز درمانی را با بالاترین کیفیت و بههنگام تامین کند.
نیاز به خون همیشگی است
صداقت با بیان اینکه نیاز به خون همیشگی است، گفت: سازمان انتقال خون کشور در سال جاری، استاندارد شاخص ارزیابی ذخایر خون را به نسبت دو برابر افزایش داده است. در سال گذشته میزان چهار تا پنج روز واحد خون و فراوردههای خون را به عنوان شاخص استاندارد قابل قبول و شرایط سبز تلقی میکردیم، اما امسال این شاخص را به هشت تا ۱۰ روز رساندهایم. به این معنا که در سال جاری استاندارد ذخایر خون و فرآوردههای خونی بالا رفته است. پیش از این اگر خون تا پنج روز در هر استان ذخیره میشد، قابل قبول بود، اما در حال حاضر این استاندارد به هشت تا ۱۰ روز افزایش پیدا کرده و خونرسانی هم تقویت شد.
باوجود برودت هوا، بحران تامین خون نداریم
وی ادامه داد: اهمیت افزایش شاخص ذخیره خون از این بابت است که اگر پیش از این در استانی با شرایط جوی نامساعد مواجه میشدیم، ذخایرمان به سرعت در حالت بحرانی قرار میگرفت، اما امسال با افزایش استاندارد میزان ذخایر خون که نشانگر تعداد روزهایی است که میتوانیم پاسخگوی نیاز به خون و فرآورده باشیم، دیگر با شرایط بحرانی در شرایط ناپایدار مواجه نمیشویم.
سخنگوی سازمان انتقال خون افزود: بر همین اساس اکنون میزان ذخایر خون در میانگین کل کشور، ۹ روز است. در چهار استان اصفهان، فارس، هرمزگان و مازندران زیر شش روز و در تهران شاخص ذخیره بالای ۸.۵ روز است. حال از آنجایی که فراوردههای خونی، محصولاتی بیولوژیک هستند و تاریخ انقضای محدودی دارند، باید مرتبا مصرف و جایگزین شود.
صداقت اظهار کرد: در سال گذشته شاخص پاسخ به درخواست خون از سوی مراکز درمانی در استان تهران حدود ۶۸ درصد بود، اما امسال این شاخص با تغییر استاندارد ذخایر به ۱۰۰ درصد رسیده است.
وی تاکید کرد: فراموش نکنیم که نیاز به خون و فرآوردههای خونی یک نیاز همیشگی است و با یک واحد خون اهدایی، حداقل سه فرآورده خون برای بیماران تدارک دیده میشود و پاسخگوی بیماران خواهد بود. باید توجه کرد که یکسری از بیماران در کشور به بیماریهای انعقادی و ژنتیکی مبتلا هستند و برخی افراد نیز به برخی بدخیمیها مبتلا هستند که این افراد دریافتکننده مستمر خون و فرآوردههای آن محسوب میشوند. بنابراین تفاوتی نمیکند که در چه فصلی باشیم، این بیماران باید به صورت مکرر خون و فرآوردههای آن را دریافت کنند. در عین حال یکسری اعمال جراحی ضروری اعم از جراحی قلب، پیوندها و … نیز نیاز به خون دارند.
صداقت ادامه داد: در عین حال بروز سوانح و حوادث که منجر به جراحاتی میشود نیز نیاز به خون را تشدید میکند. بنابراین نیاز به خون و فراوردههای آن مختص فصل خاصی نیست و با تغییر فصول تغییر پیدا نمیکند. برهمین اساس هم از هموطنان میخواهیم که در شرایطی که شاهد نزول نعمتهای آسمانی هستیم و هوا سرد شده و با برودت هوا مواجهیم، اهدای خون را فراموش نکنند تا ذخایر خون دچار تهدید نشود. شبکه ملی خونرسانی هم اکنون فعالانه کارش را انجام میدهد و بحرانی نداریم، اما از مردم خواهش میکنیم که در این روزهای زمستانی اهدای خون و بیمارانی را که چشم به راه دریافت فراوردههای خونی هستند، فراموش نکنند و اهدای خون را در برنامه زندگیشان بگنجانند.
وی گفت: سازمان انتقال خون کشور تاکید دارد که در کشور هیچ بیمار و هیچ پزشک درمانگری درباره کمبود خون و فرآوردههای آن دغدغه نداشته باشد چراکه با همراهی اهداکنندگان خون میتوان این ماموریت را به بهترین شکل پیش ببریم.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰