رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با بیان اینکه ما برای سال جدید خواستار تغییر نرخ نان هستیم و آنالیز خود برای نرخنامه جدید را در جلسات کارگروه آرد و نان ارائه کردهایم، گفت: درخواست ما مورد کارشناسی قرار گرفته و در این زمینه قولهایی به ما دادهاند که امیدواریم تا پایان اردیبهشت قطعی شود چرا که با توجه به شرایط کنونی کار برای نانوایان ممکن نیست.
بیژن نوروزمقدم ادامه داد: نرخهای کنونی نان مربوط به سال ۹۹ است که آنهم بعد از ۱۶ ماه دوندگی، ما موفق شدیم در تیر ۱۴۰۰ مجوز افزایش نرخ را بگیریم اما در همان نرخنامه هم اعلام شده است که نرخها مربوط به سال ۱۴۰۰ است یعنی سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ هیچ نرخ جدیدی نداشتیم اما نانوایان مجبور هستند با همان نرخ گذشته ولی با تورم و هزینههای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مشغول به کار شوند.
نوروزمقدم افزود: طبق گفته خود رئیس کل بانک مرکزی، تورم امسال حدود ۴۶.۵ درصد و سال گذشته حدود ۴۶ درصد است این در حالی است که نرخ تورم سال ۱۴۰۰ هم که ما موفق به دریافت نرخهای جدید شدیم همین میزان بود که با یک حساب ساده میشود متوجه شد ما در حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ درصد از نرخ واقعی نان عقب هستیم این در حالی است که برای بازرسهاس سازمانهای مختلف که به نانواییها مراجعه میکنند نرخ سال ۹۹ ملاک است در حالی که هزینهها به سال ۱۴۰۲ است و بدون توجه به این موضوع نانوایان را جریمه میکنند که بعضا جرایم هم خیلی سنگین است.
نرخ نان نمیتواند ثابت بماند
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با تاکید بر اینکه نرخ نان نمیتواند همینطور ثابت بماند، گفت: دولت برای اینکه مردم نان ارزانتر بخورند سعی میکند به نانوا فشار بیاورد در حالی که نانوایان هم عضوی از همین جامعه هستند و همه تورم و گرانیای که در جامعه وجود دارد برای نانوایان هم است و آنها هم مثل بقیه مردم با همین نرخ تورم، مایحتاج روزانه و حداقل نیازهای خود را تامین میکنند این در حالی است که قیمت همه چیز از سال ۹۹ چندین برابر شده اما قیمت نان تغییر نکرده است.
نوروزمقدم ادامه داد: کل فروش یک نانوایی لواش در طول روز حدود ۲ میلیون تومان است در حالی که حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان هزینه آرد دارد و حدود یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان هم دستمزد دو سه کارگری است که در نانوایی کار میکنند. در کنار اینها پول آب و برق و گاز و بیمه و مالیات و خورد و خوراک کارگران و مهمتر از همه، اجاره مغازه را لحاظ کنید چون مالکان توجه نمیکنند که حقوق کسی کم است یا زیاد، آنها سر ماه کرایه خود را میخواهند. بنابراین، با روزی ۲ میلیون تومان درآمد اصلا نمیشود از پس خرج و مخارج یک نانوایی برآمد.
نارضایتی نانوایان
محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد در بهمنماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که مطابق قول دولت، ۱۵ درصد کمکهزینه پرداختی به نانوایان بابت جبران افزایش اجاره و دستمزد به دوبرابر یعنی ۳۰ درصد افزایش مییابد تا خلأ درآمدی نانوایان بیشتر جبران شود. رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در این باره گفت: وقتی طرح هوشمندسازی یارانه نان اجرا شد برای اینکه نانوایان را ترغیب کنند که سامانه هوشمند را بپذیرند در ابتدای کار ۱۵ درصد شب به شب به حساب آنها میریختند که از پایان بهمنماه سال گذشته ۱۵ درصد را ۳۰ درصد کردهاند اما کل این ۳۰ درصد رقمی در حدود ۶۰۰ هزار تومان است که هیچ دردی از نانوا دوا نمیکند و فقط اسمش بزرگ است!
گزارشها نشان میدهد که تخلفات نانواییها با اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان کم نشده و همچنان شاهد تخلفاتی مانند کمفروشی، فروش اجباری نانهای ویژه و حتی دستکاری دادههای دستگاههای کارتخوان هوشمند از سوی برخی نانوایان و مهمتر از همه افت کیفیت نان هستیم.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در این زمینه گفت: بالارفتن هزینههای طبخ نان در مقابل ثابت ماندن نرخ آن به طور مستقیم با این تخلفات ارتباط دارد اما الان وضعیت به گونهای است که نانوایان با چنین تخلفاتی هم دیگر نمیتوانند هزینههای خود را جبران کنند چرا که برای مثال سود کمفروشی ۲۰ تا ۲۵ درصد میشود اما ما ۱۳۰ تا ۱۴۰ درصد از هزینهها عقب هستیم که فاصله بسیار زیادی است و کار برای نانوایان بسیار سخت شده است.
نوروزمقدم در مورد کیفیت نان هم گفت: کیفیت نان به چند عامل بستگی دارد که اولین آن آرد است اما آردی که به دست ما میرسد هیچ وقت یک دست نیست برای همین است که شما ممکن است ۱۰ روز از یک نانوایی نان بخرید و نان خوبی هم به شما بدهد اما ۱۰ روز بعد کیفیت نان پایین بیاید که علتش به یکدست نبودن آرد برمیگردد.
وی ادامه داد: عامل دیگری که روی کیفیت نان تاثیر دارد، هزینههایی است که به نانوایان تحمیل میشود، برای مثال هر کیسه خمیر مایه که ماده اصلی تولید نان است و نانوا باید از آن استفاده کند تا نان مرغوبی پخت کند در سال ۹۹ حدود ۳۰۰ هزار تومان بود اما الان همین خمیر مایه که یک مقدار از آن را به ما سهمیه میدهند به نرخ سهمیهای ۶۰۰ هزار تومان شده است که نزدیک به ۵۰ درصد افزایش یافته و بقیه آن را هم باید به دوبرابر قیمت یعنی یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تومان از بازار آزاد بخرند.
نان چقدر گران میشود؟
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در ادامه بیان کرد: اما اگر دولت همت کند و نرخ مناسبی برای نان تعیین کند بدون تردید کیفیت نان هم بهتر خواهد شد. چرا که نانوا اگر درآمد داشته باشد و دستش باز باشد که هزینه کند مسلما نان با کیفیتتری تولید میکند اما وقتی میگویند باید لواش را دانهای ۵۰۰ تومان تولید کند و دست مردم بدهد امکانش نیست چون الان با ۵۰۰ تومان در این مملکت هیچ چیزی نمیدهند.
نوروزمقدم در مورد نرخ مدنظر اتحادیه گفت: همانطور که اشاره شد ما نسبت به تورم و هزینهها، در حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ درصد از نرخ واقعی نان عقب هستیم اما مطلع هم هستیم که در حال حاضر امکان افزایش ۱۳۰ تا ۱۴۰ درصدی نرخ نان نیست و مردم آن را نمیپذیرند ولی اگر این رقم دو بخش شود و بخشی از قیمت را مردم پرداخت کنند و بخش دیگر را دولت روی همان یارانهای که در حال حاضر ۳۰ درصد است جبران کند هم به مردم فشار نمیآید و هم نانوا میتواند ادامه کار بدهد.
بیشتر بخوانید:
۳۵۲۱۷
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰