به مناسبت هفته گردشگری «دومین رویداد سراسری ایران و گردشگری خوراک در سده نو» با هدف کمک به معرفی جاذبههای گردشگری خوراک در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد. در این رویداد از نویسندگان مقالات علمی برتر و برخی از فعالان، پژوهشگران و مدرسان گردشگری خوراک تجلیل شد.
لزوم توجه به حوزههای مختلف گردشگری
در این رویداد عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر لزوم توجه به حوزههای مختلف گردشگری و گردشگری موضوعی تاکید کرد.
ضرغامی طی سخنانی ابراز داشت:
وقتی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آمدم احساس کردم که تفکیک موضوعی در حوزه گردشگری باید صورت گیرد. خوشحالم ریلگذاری که در حوزه گردشگری صورت گرفت، آرام آرام دارد نتیجه میدهد و میتوانیم در آینده نه چندان دور نتایج آن را بینیم.
وی افزود:
جشنوارهها، نمایشگاهها و مجموعه فعالیتهای تبلیغی را به بخش خصوصی تفویض کردیم. بنابراین هر مجموعهای که توانمندی دارد برای معرفی غذاها و خوراک میتواند نمایشگاه برگزار کند و آنها را به انجام این امر دعوت میکنیم. دیگر نیازی به عبور از هزارتوی مجوزها نیست و سیاست کاری وزارتخانه وارد شدن تمام افراد با سابقه به حوزه برگزاری رویدادها است.
وزیر میراث فرهنگی ابراز امیدواری کرد با اتخاذ این رویکرد بسیاری از ارزشهای خوراکی استانها وشهرستانها معرفی شود و شرایطی ایجاد شود که کسی که به سفر میرود غذاهای سنتی مقصد را نیز امتحان کند.
ضرغامی ضمن اشاره به ضعفهای بستهبندی خوراک و صنایع دستی گفت:
متاسفانه بستهبندی خوراکیهایی که بهعنوان سوغات ارائه میشود خیلی شکیل و کارآمد نیست و خواهشم این است که بحث برندسازی و بستهبندی جدی گرفته شود و نمایشگاههای ویژه این موضوع را داشته باشیم و بتوانیم آنها را رونق دهیم.
وی ضمن تاکید بر اهمیت میراث ناملموس ابراز داشت:
علیرغم اینکه میراث فرهنگی ملموس مزیت نسبی ما برای گردشگری است اما من به فرهنگ ناملموس و آیینها، رفتارها و ارزشهای هویتی بیشترعلاقه و اعتقاد دارم. اگر میگوییم گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک این مسئله هویتی ما است.
وزیر میراث فرهنگی همچنین بر اهمیت ارزان بودن سفر بهعنوان یکی از اولویتهای وزارتخانه متبوعش اشاره داشته و خاطرنشان ساخت:
گردشگری ارزان یکی از فاکتورهای مهم است و ارزان بودن خوراک در این موضوع بسیار تعیین کننده است؛ چراکه بخش عمده هزینه سفر هزینه خوراک است. به هر روی سفر ارزان از اولویتهای وزارتخانه است و ما حق سفر و گردشگری را برای همه قایل هستیم. بخش عمدهای از فعالیتهای وزارتخانه بر این مبنا بوده که مشخص کند با چه فرآیندی در سفر میتوان خوراک ارزانتر در اختیار مردم قرار داد.
اهمیت تنوع بخشی به گردشگری کشور
علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی، نیز در این رویداد بر تلاش وزارتخانه برای تنوعبخشی به برنامههای گردشگری تاکید کرد.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی ضمن اشاره به اهمیت گردشگری موضوعی گفت:
قدر مسلم است در ادبیات گردشگری دنیا آنچه که موجب کسب مزیت رقابتی و پایدار کردن مقاصد گردشگری در حوزه خدمات میشود همگی در گرو و مرهون توسعه گردشگری موضوعی هستند. بر همین اساس به توسعه گردشگری موضوعی بهعنوان بهترین راهکار حفظ و پایدار کردن مقاصد گردشگری نگاه میشود. در این راستا تلاش ما این بود که جنبههای کمتر دیده شده در گردشگری را فعال کنیم و تشکیل میزهای گردشگری نیز به همین منظور است.
وی افزود:
یکی از برنامههای ما این بوده که بهصورت فعالانه میزهای گردشگری را پویا نگه داریم. سیاست وزارتخانه نیز به اینگونه بوده که عملا صاحبان نظر و افراد دارای سابقه باید گردانندگان این حوزه باشند. امکان توسعه گردشگری خوراک بدون حضور فعالان این حوزه وجود ندارد و به همین دلیل فعالان حوزه را در موضوع درگیر کردیم.
شالبافیان ادامه داد:
خوشبختانه در سایر حوزه ها همچنین برنامهای در حال انجام بوده و سند توسعه گردشگری سلامت در حال تنظیم است و با نظر فعالان این حوزه و اجماع نظرات به موضوعاتی که باید مورد توجه قرار گیرد، پرداخته میشود.
معاون گردشگری در خاتمه سخنانش ابراز داشت:
نکته آخری که می خواهم به آن اشاره کنم کمک فعالان حوزه گردشگری برای تدوین برنامه هفتم توسعه است. اگر تمرکز بر گردشگری موضوعی است این امر مقتضیات خاص خود را میطلبد؛ لذا پیشنهادهای بززرگان و فعالان حوزه را غنیمت میشماریم و امیدواریم در این حوزه بتوانیم اقدام موثری صورت دهیم.
سفره رنگین ایرانی مزیت رقابتی گردشگری ایران است
در ادمه این رویداد محمدرضا دشتی اردکانی، رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی، به سخنرانی پرداخت و بر سهم قابلتوجه گردشگری خوراک در سبد گردشگری کشور تاکید کرد.
وی ضمن اشاره به این نکته که گردشگری خوراک، آشپزی و سفره رنگین ایرانی یکی از مزیتهای رقابتی ایران در صنعت گردشگری است، گفت:
برندسازی غذای حلال ایرانی میتواند در ارتقای کیفیت و جذب گردشگر سهم مهمی داشته باشد.
رئیس فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اهمیت گردشگری خوراک اذعان داشت:
گردشگری خوراک در سبد گردشگری سهم قابلتوجه ۲۵ تا ۳۹ درصدی دارد، همچنین پیشبینی میشود نرخ رشد گردشگری به ۹ درصد در جهان افزایش یابد. گردشگری تغذیه، آشپزی و سفره رنگین ایرانی یکی از مزیتهای رقابتی ایران در صنعت گردشگری است و برندسازی غذای حلال ایرانی میتواند در ارتقای کیفیت و جذب گردشگر سهم مهمی داشته باشد. همچنین برگزاری کارگاههای آموزشی آشپزی نیز میتواند به رونق این حوزه کمک کند.
دشتی اردکانی در بخشی دیگر از صحبتهایش ابلاغ سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه از سوی رهبری و اشاره به گردشگری در این سند را مورد تاکید قرار داده و ابراز داشت:
مقام معظم رهبری در این ابلاغیه به موضوع گردشگری اشاره کردند، ما در این زمینه میتوانیم بهترین قوانین را در مجلس به تصویب برسانیم تا به امید خداوند از زحمات آقای ضرغامی در برنامه پنج سال آینده کشور استفاده خوبی داشته باشیم.
گفتمان گردشگری باید از مدارس شروع شود
در «دومین رویداد سراسری ایران و گردشگری خوراک در سده نو» یوسف نوری، وزیر آموزشوپرورش، نیز حاضر شده و بر آمادگی وزارتخانه متبوعش بر ایجاد هنرستانهای گردشگری تاکید کرد.
وزیر آموزش ضمن اشاره به تاثیر اعجاب برانگیز گردشگری بر کودکان ابراز داشت:
وزارت آموزش و پروش آماده است مانند همه هنرستانهای در جوار صنعت، هنرستانهای گردشگری را با همکاری وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی راهاندازی کند.
وی افزود:
مربی و راهنمای سفر کودکان نداریم یا تعداد آنها محدود است،(این در حالی است که) دانشآموزان حتی میتوانند راهنمای گردشگری شوند.
وزیر آموزشوپرورش با اعلام آمادگی برای راهاندازی هنرستانهای گردشگری گفت:
اگر دانشآموزان راهنمایان گردشگری شوند خلاقیت و ابتکار در این صنعت شکل خواهد گرفت.
نوری در خاتمه یادآور شد:
صنعت گردشگری هنوز برای کودکان جا باز نکرده است ، فضاهای بازی و بروز خلاقیت در بسیاری از تاسیسات گردشگری کشور ما خالی است.
جایگاه شاخص گردشگری خوراک و پیشبینی آینده گردشگری
در این رویداد سراسری ایمان مصدری، مدیرعامل سازمان متخصصان و مدیران ایران نیز به سابقه ۲۳ ساله سازمان جهانی جهانگردی در بحث گردشگری خوراک اشاره داشت. وی برگزاری میزهای گردشگری و گردشگری خوراک را عملی مثبت در فضای اشتغال کشور و نیز در زمینه فرهنگسازی قلمداد کرد.
مصدری ضمن اشاره به چالشهای موجود برای استفاده از خدمات گردشگری، چاره رفع مشکلات را استفاده از ظرفیتهای متاورس عنوان کرد.
در ادامه رویداد گردشگری خوراک «اریک ولف»، مدیرعامل و رئیس انجمن گردشگری خوراک در اسپانیا نیز طی پیامی ویدیویی که برای حضار پخش شد، پیشبینی کرد در سالهای آتی با کاهش سفرهای طولانی روبهرو خواهیم بود و مردم تمایل خواهند داشت به گردشهای کوتاه بروند.
وی ابراز داشت:
احتمالا تا سال ۲۰۲۳ بهجای سفرهای طولانی و پرهزینه، سفرهای کوتاه و کم هزینه جایگزین میشوند. همچنین توجه به مسئولیتهای اجتماعی و زیست محیطی در سالهای آتی به یکی از دغدغههای اصلی حوزه گردشگری تبدیل خواهد شد.
شایان ذکر است که در این جلسه رئیس فدراسیون گردشگری ارمنستان تندیس و هدایایی را به عزتالله ضرغامی تقدیم کرد و وزیر گردشگری نیز تندیسی به رئیس فدراسیون گردشگری ارمنستان هدیه داد.
با نظر به توجه و تمرکز مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، به گردشگری موضوعی و خوراک گردشگری این امید شکل گرفته است که این حوزههای مغفول گردشگری در کشور در سالهای آتی شرایط مطلوبتری را تجربه کنند.
نظر شما در خصوص آینده گردشگری خوراک در کشور چیست؟ ظرفیتهای خوراک گردشگری در کشور را چگونه ارزیابی میکنید و فکر میکنید برای اثرگذاری مثبت گردشگری خوراک بر گردشگری کشور چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰