نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۷/۰۵/۱۵ منتشر شده و در تاریخ ۱۳۹۹/۰۹/۰۷ بهروزرسانی شده است.
سیراف شهری باستانی در استان بوشهر است که از مناطق دیدنی و تاریخی این استان محسوب میشود. این شهر معماری خاصی دارد و آن را شبیه به ماسوله میدانند. بندر سیراف از قدیمیترین بنادر ایران است که زمانی از پررونقترین بنادر ایران محسوب میشده است که روابط تجاری بسیاری با آفریقا، اروپا و آسیا داشته است. در سالهای دور بیش از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت در این شهر زندگی میکردند. همچنین بندر سیراف بهدلیل آزادمنشی دینی از بنادر بینالمللی با پیروان مذاهب گوناگون بوده است. گورستانهای بازمانده از گذشته، گواهی بر آزادی دینی این بندر است. این بندر از مهمترین بنادر ایران و خاورمیانه بوده است به طوریکه اقوام مختلفی همچون رومیها، یونانیها و چینیها در گذشته در این بندر زندگی میکردند. در سالهای ۳۲۷ و ۴۹۶ هجری شمسی، زلزلهای مهیب منجر به مدفون شدن کامل این بندر تاریخی و به زیر آب رفتن بخشی از آن شد.
بندر سیراف بین دریا و کوه قرار گرفته و دارای تنها یک خیابان است. این بندر بهدلیل قرارگیری در نزدیکی شیراز و کنگان گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند و آثار باستانی بسیاری دارد. این بندر به بندر طاهری نیز شناخته میشود و برای دو قشر اهمیت ویژهای دارد؛ اول باستانشناسان بهدلیل قدمت باستانیاش و دوم صنعتگران پتروشیمی بهدلیل قرارگیری در بین دو منطقه انرژی پارس جنوبی و منطقه انرژی کنگان. با ما همراه باشید تا دیدنیهای این شهر تاریخی را بشناسید.
عمارت شیخ جبار نصوری
عکس از وبسایت گردشبان
عمارت شیخ جبار نصوری، متعلق به خاندان نصوری است که قدمتی بالغ بر ۲۰۰ سال دارد. این عمارت بر روی تپهای بلند و مشرف به دریا بنا شده است و دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی و یک شاه نشین است و همچنین ۱۸ تابلو از مجالس شاهنامه فردوسی در ایوان غربی این عمارت نقش بسته است. شیخ جبار دوم پدر بزرگ شیخ ناصر نصوری در اوایل دوره قاجار، این عمارت را احداث کرد.
دخمههای باستانی سیراف
عکس از وبسایت Wikiwand
دخمههای باستانی سیراف در واقع حوضچههایی طبیعی بودهاند
دخمههای باستانی سیراف بر دامنه کوههای شمالی سیراف قرار دارند. برخی باستانشناسان از آنها بهعنوان حوضچههایی برای نگهداری آب باران و برخی دیگر بهعنوان قبور سنگی یاد میکنند. گفته میشود که کاربری اولیه این دخمهها جمعآوری آب باران بوده است. برخی از این حوضچهها دارای سرریز است بهطوریکه پس از پرشدن آن، آب مستقیما درون حوضچه پایین دست هدایت میشود. احتمال میرود که بهدلیل رخداد حوادثی همچون زلزله یا بیماری طاعون که نیاز به دفن سریع مردگان بوده است؛ از این حوضچهها بهعنوان قبر استفاده کردهاند.
چاههای سنگی بندر سیراف
عکس از وبسایت سیری در ایران
چاههای سنگی بندر سیراف نزدیک به ۱۰۰ حلقه چاه آب است که در دره لیر و شیلر واقع شده است. عمق برخی از این چاهها به ۱۳۰ متر میرسد که در برخی از فصول سال دارای آب هستند.
گور تمدنها
عکس از وبسایت سیری در ایران
گور تمدنها از شگفتانگیزترین مناطق تاریخی و از جاهای دیدنی بندر سیراف است که با وجود دو زلزله مهیب که در سالهای ۳۲۷ و ۴۹۶ هجری شمسی رخ داد، همچنان سالم برجای مانده است. در این گورستان مردمانی با ادیان و فرهنگ مختلف دفن شدهاند و به همین دلیل گور تمدنها نامیده میشود.
گور سیبویه
عکس از وبسایت تیشینه
گور سیبویه محل دفن استاد سیبویه و برادرش نوراوین از علمای اهل تسنن در دره لیر است.
- آدرس: دره لیل، غرب بندر طاهری
بازار سیراف
عکس از وبسایت تیشینه
بازار سیراف از جاذبههای مهم این شهر است که از مغازههای کوچک و بزرگی ساخته شده است که بهصورت ردیفی و کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
- آدرس: منطقه ساحلی
آرامگاه قطب الدین شیرازی
آرامگاه قطب الدین شیرازی از علمای ایرانی قرن هفتم که نقش مهمی در گسترش حکمت و فلسفه، علوم طبیعی، پزشکی و هنر داشته است در گلزار شهدای بندر سیراف قرار دارد.
- آدرس: گلزار شهدای بندر طاهری
مسجد امام حسن بصری
عکس از وبسایت سیری در ایران
مسجد امام حسن بصری روی تپه کوچکی مشرف به گلزار شهدای این بندر واقع شده است که قدمت آن به عهد ایلخانی بازمیگردد. این مسجد روی ویرانههای یک دژ ساسانی بنا شده است. پیش از زلزله این مسجد یکی از کهنترین مساجد دارای مناره در سرزمینهای اسلامی بوده است؛ اما پس از زلزله تغییراتی برای بازسازی روی این مسجد انجام شد. شکل کلی مسجد و حیاط مرکزی آن مربع است و از سادهترین نمونه مساجد استان بوشهر محسوب میشود.
آبگیر دره لیر
عکس از وبسایت تیشینه
آبگیر دره لیر اثری تاریخی مربوط به سدههای اولیه پس از اسلام است که در تاریخ ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
- آدرس: بخش مرکزی، شهر بندر طاهری
موزه بندر سیراف
موزه بندر سیراف به همت مردم محلی به وجود آمده است
موزه بندر سیراف به همت اهالی این منطقه راهاندازی شده است که تاریخچه سیراف، شرح احوال بزرگان و حاکمان این شهر و تعدادی ظروف قدیمی را در معرض دید عموم گذاشته است.
بندر سیراف
عکس از روزنامه عصر ایران
بندر سیراف که روزگاری از مهمترین بنادر تجاری ایران بوده و با کشورهای مختلفی ارتباط بازرگانی داشته است، این روزها رونق گذشته خود را ندارد. این بندر از معدود بنادری است که به فاصله کوتاهی از دریا به کوه میرسد.
دست کندهای تاریخی کوههای سیراف
عکس از وبسایت تیشینه
کاربری دست کندهای تاریخی کوههای سیراف مورد اختلاف باستانشناسان است. در شمال سیراف تپههایی وجود دارد که تا چشم کار میکند، در آن حفرههای متعدد و کنار هم ساخته شده است. این تپهها توسط دو دره به نامهای لیر و شیلو از یکدیگر جدا میشوند. روی این تپهها، فرورفتگیهای دستکند سنگی متعددی وجود دارد که از آن با نام دستکندهای تاریخی یاد میکنند.
- آدرس: کوههای شمال سیراف
تجربیات بازدید خود از جاهای دیدنی سیراف را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
عکس کاور از وبسایت Tehran Times
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰