به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بازار سرمایه یکی از سختترین دورههای حیات خود را در پنج دهه اخیر پشت سر میگذارد. به اذعان بسیاری از کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار مالی، بورس هیچ گاه در چنین موقعیتی قرار نگرفته است .
بیشتر بخوانید:
شمارش معکوس بورس برای تصمیمات جدید/بازار از بیپولی رنج میبرد
پیشروی شاخص بورس تا مرز دو میلیون و صد هزار واحد و سپس ریزش عجیب و مداوم شاخص در ۹ ماه پس از آن سهامداران بورس را در موقعیتی نامساعد قرار داده است. تجمعهای خیابانی سهامداران برابر سازمان و شرکت بورس گواه بحرانی است که این روزها در بازار سرمایه ایران جریان دارد و هنوز هیچ تدبیری نتوانسته است دامنه این بحران را جمع کند .
شاخص بورس ایران حالا حتی محدوده حمایتی یک میلیون و صدهزار واحد را نیز از دست داده است و برخی کارشناسان معتقدند که در صورت تداوم روند فعلی شاخص بورس حتی تا محدوده ۵۰۰ هزار واحد عقب نشینی خواهد کرد .
اما و اگرهای پیش آمده در خصوص تامین مالی دولت از بورس در سال گذشته و سپس رها شدن بورس تهران یکی از مهمترین نقاط انتقاد سهامداران بورس در شرایط کنونی است . وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بورس اوراق بهادار البته این موضوع را مورد تایید قرار دادهاند اما معتقد نیستند که دولت بورس را به حال خود رها کرده است. فرهاد دژپسند که مخالفت خود را با محدودیت دامنه نوسان در بورس به دلیل کاهش نقد شوندگی سهام اعلام کرده است، میگوید: اقتضای فعالیت در بازار سرمایه محاسبهگری و دقت در خرید و فروش است.
او معتقد است: در دنیا چیزی به نام تضمین در بورس نداریم و با ذات بورس همخوانی ندارد، سهامدار اولین پیامی که در بورس میگیرد، این است که بورس بر مبنای بازار عمل میکند، اما قطعا حمایت از بازار را به روشهای گوناگون انجام میدهیم.
با این حال وی درباره میزان تامین مالی صورت گرفته در بورس در بهمن ماه اعلام کرد: در ۱۰ ماهه سال ۹۹ برابر با ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه تامین مالی انجام شده است.تغییر رییس بورس نیز در این دوره نتوانست از فشار موجود در بورس بکاهد و حتی تغییر دامنه نوسان و دیگر اقدامات صورت گرفته هیچ کدام بازار را سبزپوش نکرد. حالا نامههای مکرری از سوی کارشناسان نوشته میشود که پیشنهاداتی را در خصوص ساماندهی این وضعیت بحرانی در بر دارد .
ثروتی که از دست رفت
سهام عدالت حالا در زمره داراییهای بخش مهمی از ایرانیان است . تصمیماتی که برای عرضه سهام عدالت و آزادسازی بخشی از این سهام صورت گرفت، به عقیده برخی کارشناسان فشار اولیه فروش در بازار سرمایه را رقم زد .
حالا انجمن توسعه سرمایهگذاری حرفهای در بیانیهای اعلام کرده است: تقریباً نیمی از ایرانیان ۴۰درصد دارایی خود را در بورس از دست دادند و اینک برخی به صورتی کاملاً کورکورانه راهی بازارهایی نظیر رمز ارزها شدهاند که بیتردید به خروج نقدینگی از کشور منجر شده و یا در بازار ارز و سکه به انتظار سقوط اقتصاد کشور یا در بازار املاک به دنبال گرانی و تورم آینده هستند. در عین حال ، ۱۲۴ فعال این بازار با انتشار نامهای با عنوان “جایگاه بانک مرکزی در حمایت از بازار سرمایه به عنوان ثروت ملی”، بسته پیشنهادی خود را در ۱۵ مورد مطرح کردند. جزییات این نامه اینجا در دسترس است.
نکته مهم اینجاست که کارشناسان به استناد کمبود نقدینگی شدید در بورس و افزایش مداوم عطش فروش از سوی سهامداران حقیقی، از دست رفتن شاخص یک میلیون واحدی را نیز بسیار محتمل میدانند.
بررسی وضعیت بازار سرمایه نشان میدهد بلاتکلیفیها در اقتصاد از یک سو و انتظار برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری از سوی دیگر سبب شده است که برخی امید چندانی به احیای بورس در کوتاهمدت نداشته باشند و تحول در بازار سرمایه را به نیمه دوم سال موکول کنند .
روزهای سخت بورس آینه تمام نمای اقتصاد ایران است که مدتهاست درگیر بحرانی جدی، ناشی از تشدید تحریمها و بلاتکلیفی برای اتخاذ تصمیمات بزرگ مانند تعیین تکلیف افایتیاف است.
۲۲۳۲۲۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰