به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مراسم افتتاحیه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر شامگاه پنجشنبه، ۱۴ بهمن، در کاروانسرای زینالدین در مهریزِ یزد، از شاهکارهای معماری دوره صفویه با اجرای محمد سلوکی برگزار شد.
مهران فاطمی، استاندار یزد، نخستین سخنران این مراسم بود و چنین گفت: «یزد دیار آمیختگی هنر و بندگی با کار و زندگی و حتی آداب و رسوم مردم است؛ از گنجینه بزرگ معماری ثبت شده در یونسکو تا تار و پود ترمه و دارایی و زیلو و گلیم و جاجیم، از گرههای مشبک در نخل عزای سیدالشهدا تا شیشهکاری پنجدریهای ارسی، همه و همه عرصه هنر مردمان این دیار است.»
فاطمی با بیان این که «یزد دیار پرورش هنرمندان برجسته و رویش کارگردانان و بازیگران نامآشناست»، ادامه داد: «اینجا خطهای است که هنر نمایش بین مردمش جایگاه ویژهای داشته است. نقالیها، معرکهگیریها، تعزیهها، تخت حوضیها و سایهبازیها جایگاه ویژهای در سبد زندگی مردم این دیار داشته تا به گونهای هوشمندانه، محرومیت خود از طراوت طبیعت را جبران کنند و روحیهشان را در برابر سختی طبیعت خشن، تازه نگه دارند.»
استاندار یزد، جشنواره تئاتر فجر را نماد زیباترین صحنههای هنری برای انعکاس اندیشههای زیبا خواند و افزود: «یکی از دغدغههای هر روز ما، نوجوانان و جوانان بااستعداد این سامان هستند که رویدادهایی این چنینی میتواند تکافوی این مهم را کند چرا که هنر پاک، بستر رشد فرزندان جامعه ما را فراهم میکند و هنر نمایش به دلیل مشخصههای اصیل هنریاش، از بهترین گزینهها برای این امر است.»
در ادامه، تقدیر از برترینهای بخش نمایشنامهنویسی با حضور استاندار یزد، علیاکبر عزیزی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی او، هوشنگ توکلی و نصرالله قادری انجام شد.
اسامی نمایشنامهنویسان تقدیر شده، بدون اولویت به شرح زیر بود:
– کیوان فهیمی برای نگارش نمایشنامه «اسپوتنیک تنهایی»
– مهرداد بقایی برای نمایشنامه «استخوان در گلو»
– بهنام سرلک برای نمایشنامه «ایاز شش آبجی»
– سعیدرضا خوششانس برای نمایشنامه «شطحیات اشباح»
– پیام لاریان برای نمایشنامه «مدیترانهای»
– سهیل ملکی برای نمایشنامه «هیچ و پوچ»
پس از آن، قادر آشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی، اصغر امیرنیا، مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سیدمحمود اسلامی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای تقدیر از صادق کوچکزاده، دبیر اجرایی افتتاحیه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر روی صحنه حاضر شدند و در ادامه قطعهای زنده توسط ارکستر مجلسی یزد اجرا شد.
بخش بعدی مراسم افتتاحیه، تجلیل از پیشکسوتان و قدردانی از سالها کار و فعالیت هنری علیاصغر انصافجو (سیستان و بلوچستان)، محمدرضا شجریان (یزد)، بهمن (محمدعلی) صادقحسنی (گیلان)، محمدعلی لطفیمقدم (خراسان رضوی) و کاظم هژیرآزاد (تهران) بود که با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود سالاری، معاون هنری او، مهران فاطمی و قادر آشنا انجام شد.
در بخش بعدی برنامه، با حضور وزیر ارشاد و دبیر جشنواره از استاندار یزد، تقدیر و تجلیل شد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این مراسم روی صحنه حاضر شد و گفت: «استان یزد هم سابقه تاریخی بسیار روشنی دارد و هم امروز در حوزه فرهنگی و هنری کشور جریانساز است، هم اندیشمندان بزرگ و هم هنرمندان بزرگی در یزد هستند و میدرخشند و همه این استعدادها، ظرفیتهای زیادی را در این استان فراهم کرده و باعث شده است تا افتتاحیه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را در اینجا برگزار کنیم.»
اسماعیلی ادامه داد: «دوست داشتیم شاهد برگزاری مراسم افتتاحیه جشنواره چهلم در شرایط بهتر و با حضور مخاطبان بیشتر و گستردهتری باشیم اما در روزهای منتهی به افتتاحیه، با اوج گرفتن موارد ابتلا به سویه جدید کرونا مواجه شدیم و همین مسأله باعث شد از حضور گرم مردم و مخاطبان تئاتر در این مراسم بیبهره شویم.»
او همچنین با تشکر از معاونت امور هنری، دبیرخانه جشنواره، دبیر این رویداد، استاندار یزد و نمایندگان این استان در مجلس، گفت: «همه اقدامات ما در دولت به این سمت است که فرهنگ و هنر را تقویت کنیم و بر همین اساس حوزه تئاتر در چهار سال پیش رو حتما تقویت خواهد شد و در تلاش هستیم تا هرچه مربوط به زیرساخت است، به خوبی پیش ببریم. در همین زمینه، بنای ما در وزارت ارشاد بر این بوده که همه تاسیسات و مجموعههای فرهنگی که در سالهای اخیر در دست ساخت بودهاند را به اتمام برسانیم. در کل کشور هم فرایند اجرایی پروژهها با تخصیص اعتبار آغاز شده و به طور جدی در ۱۴ استان از جمله یزد پیگیری میشود.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: «همچنین حمایت و آموزش هنری از سرفصلهای جدی کار ما خواهد بود. تلاش میکنیم به همه جای کشور، با یک چشم مساوی نگاه کنیم و همه استعدادهای ایران عزیز را ببینیم و زمینه رشد همه فرزندان ایران را فراهم کنیم. تلاش میکنیم هیچ فرزندی در ایران نباشد که علاقهمند به تئاتر و کار هنری باشد و زمینه برای کار او فراهم نباشد. در چهار سال آینده ارتقای کمی و کیفی را در تئاتر مشاهده خواهیم کرد.»
اسماعیلی در پایان با تشکر از همه هنرمندان که به گفته او «چشم و چراغ ما هستند» ضمن آرزوی صحت و سلامت برای آنها ابراز امیدواری کرد با برطرف شدن شرایط کرونایی، امکان برگزاری جشنهای بزرگتر با حضور همه هنرمندان و همه ایراندوستان فراهم شود.
اجرای پرفورمنسی برای گرامیداشت یاد هنرمندان درگذشته همچون سیامک اطلسی، فتحعلی اویسی، رضا ملکثابت، بیژن افشار، عزتالله مهرآوران، علی حاجعلی عسگری و علی سلیمانی بخش بعدی مراسم افتتاحیه جشنواره بود که در پایان آن یاد سردار شهید، سپهبد حاج قاسم سلیمانی نیز گرامی داشته شد.
پس از آن، با پخش نماهنگی، از برگزیدگان بخش عکس و پوستر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور قطبالدین صادقی، سهراب سلیمی، مائده طهماسبی، مجید جوادیانزاده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد و محمدرضا صباغیان بافقی، نماینده مردم یزد در مجلس تقدیر شد.
برگزیدگان بخش پوستر:
– تقدیر: مهدی دوایی برای طراحی پوستر نمایش «مانستر»
– رتبه سوم (مشترک): میثم نامدار برای طراحی پوستر نمایش «ضیافت» و رسول حقجو برای طراحی پوستر سیوسومین جشنواره تئاتر استان خوزستان
– رتبه دوم: محمد افشار برای طراحی پوستر نمایش «سهتیز»
– هیات داوران در این بخش اثری را شایسته دریافت تندیس و رتبه اول ندانستند.
برای تقدیر از برگزیدگان بخش عکس، داود فتحعلیبیگی، محمود فرهنگ، علی اوسیوند، حمیرا ریاضی، مهدی رمضانی، سرپرست نهاد کتابخانههای عمومی کشور و محمدرضا دشتیاردکانی، نماینده یزد در مجلس روی سن آمدند.
برگزیدگان بخش عکس:
– تقدیر: شهریار دبیری برای نمایش «سهیل» و سلاله رویدشتی برای نمایش «آنگاه که باران استخوانهایت باریدن میگیرد» و شیوا سراج برای نمایش «او زیباست»
– رتبه سوم: محمد تقوی برای نمایش «آنتیگونه، آخرین سامورایی»
– رتبه دوم: مریم رحمانی نمایش «سرایدار»
– رتبه اول: اردلان آشناگر برای نمایش «آشویتس خصوصی لیدی مکبث»
پس از تقدیر از برگزیدگان این بخش، قطعهای موسیقی اجرا شد.
در بخش بعدی، کلیپی از صحبتهای علی نصیریان و پیام او به هنرمندان جوان تئاتر پخش شد که در آن گفت: «تئاتر جایی برای تمرین دموکراسی است چون نظرات و آرای مختلف در آن تبادل میشود و تمام ارکان آن از نویسنده و کارگردان تا بازیگر و طراح صحنه هر کدام استقلال کاری و خلاقیتی دارند.»
این هنرمند پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون افزود: «دو چیز برای کار شما مفید است: جریان تئاتری و گروه تئاتری. گروه است که هنر تئاتر را زنده نگه میدارد نه فرد. چون تئاتر کار جمعی است. سعی کنید یک گروه داشته باشید و استمرار آن را حفظ کنید تا جریان تئاتری به وجود بیاید.»
نصیریان یادآور شد: «شما کسانی هستید که با نگاه و سواد و انرژی تازه وارد عرصه تئاتر شدید و برخی از شما بسیار خوب درخشیدید و کار کردید. خلاقیت مقوله سادهای نیست و برای این که کاری هنر باشد و ماندگار شود، باید مراحل زیادی را طی کرد.»
سپس محمود سالاری در پیامی ویدئویی ابراز امیدواری کرد چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر آینه تمامنمای هنر نمایش و بسترساز زمینه ظهور و بروز استعدادهای فراوان و کشف بازیهای خوب از بازیسازان معتبر باشد. او همچنین در این پیام از همه دستاندرکاران، داوران، اعضای هیات انتخاب، صحنهگردانان، دلسوزان و دلنگرانان تئاتر کشور، حاضر در جشنواره چهلم، سپاسگزاری کرد و افزود امیدوار است جشنوارههای بعدی نیز عرصه درخشش تکتک این هنرمندان باشد.
قادر آشنا نیز در پیامی ویدئویی با اشاره به این که در چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، بالای ۹۵ درصد متون رسیده که شاهد اجرای آنها خواهیم بود برگرفته از هویت ایرانزمین بودند افزود ۵۴ درصد کارها نیز تولید هنرمندان استانی است. او همچنین به حضور سه نسل؛ نسل اول انقلاب، نسل میانی و نسل جدید، هم در کسوت نمایشنامهنویس و هم در مقام کارگردان اشاره کرد و این نکته را مایه مباهات این رویداد دانست.
در پایان این مراسم، با حضور چندین چرخ طوافی مملو از شیرینیهای محلی و سنتی یزد، کیک جشن چهل سالگی جشنواره تئاتر فجر با حضور داریوش ارجمند، سیاوش طهمورث، فرهاد قائمیان و حسین مسافرآستانه بریده شد.
۵۷۲۵۹
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰