تتراسایکلین؛ همه چیز در مورد این آنتیبیوتیک پرکاربرد
تتراسایکلین به خانوادهای از داروها بهنام آنتیبیوتیکها تعلق دارد. پماد موضعی تتراسایکلین برای درمان عفونتهای باکتریایی مختلف استفاده میشود. کرم مکلوسایکلین و مایع موضعی تتراسایکلین نیز برای مهار جوش کاربرد دارد. این دارو را میتوان بهتنهایی یا همراه یک یا چند داروی دیگر استفاده کرد که بهصورت پماد پوستی یا داروی خوراکی درمان جوش تجویز
تتراسایکلین به خانوادهای از داروها بهنام آنتیبیوتیکها تعلق دارد. پماد موضعی تتراسایکلین برای درمان عفونتهای باکتریایی مختلف استفاده میشود. کرم مکلوسایکلین و مایع موضعی تتراسایکلین نیز برای مهار جوش کاربرد دارد. این دارو را میتوان بهتنهایی یا همراه یک یا چند داروی دیگر استفاده کرد که بهصورت پماد پوستی یا داروی خوراکی درمان جوش تجویز میشوند. اگر میخواهید بدانید تتراسایکلین پماد چیست، نحوه مصرف و عوارض جانبی قرص آن چیست، تا انتهای مقاله همراهمان باشید.
کاربرد تتراسایکلین
تتراسایکلین برای درمان انواع عفونتهای باکتریایی پوست، روده، مجرای تنفسی، مجرای ادراری، ناحیه تناسلی، گرههای لنفاوی و عفونتهای ناشی از بریدگی، گزش حیوانات و سوختگی شدید یا تماس با حیوان یا غذای آلوده کاربرد دارد. اما بیشتر برای درمان جوش شدید یا بیماریهای مقاربتی مانند سیفلیس، سوزاک یا کلامیدیا تجویز میشود. بااینحال، این دارو برای عفونتهای ویروسی مثل آنفولانزا یا سرماخوردگی مناسب نیست. تتراسیالیکن بهصورت پماد، کرم، مایع موضعی، قرص و شربت تتراسایلکین در دسترس است. هرچند پماد تتراسایکلین را میتوانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید، کرم مکلوسایکلین و مایع موضعی تتراسایکلین را باید خود پزشک تجویز کند.
نحوه مصرف تتراسایکلین
کرم، پماد یا مایع موضعی تتراسایکلین جوش را درمان نمیکند. اما اگر برای مهار جوش مصرفش میکنید، حتی اگر علائم طی چند روز برطرف شدند، دوره درمان را کامل کنید. دارو باید بهمدت چند ماه هر روز استفاده شود. اگر مصرف دارو را زودتر قطع کنید، علائم برمیگردند. بنابراین نباید مصرف دارو را فراموش کنید.
- مراقب باشید کرم یا مایع به لباستان نخورد، چون ممکن است لکه ایجاد کند.
- قبل از استفاده از کرم، ناحیه مدنظر را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید.
- یک لایه نازک از دارو را بهآرامی روی ناحیه مدنظر و اطراف آن بزنید.
- از زدن دارو به چشم، بینی، دهان و سایر غشاهای مخاطی پرهیز کنید و در صورت تماس تصادفی دارو با این نواحی، سریع آنها را با آب فراوان بشویید.
- مایع تتراسایکلین حاوی الکل و قابلاشتعال است. دارو را نزدیک حرارت، شعله یا سیگار قرار ندهید.
- از دارویی که تاریخ مصرفش گذشته است استفاده نکنید، چون ممکن است دارو بهخوبی عمل نکند.
- وجود اجسام شناور درون مایع بهمعنی همخوردن درست آن است.
- مصرف بیش از اندازه دارو میتواند موجب خشکی یا تحریک پوست شود. دارو را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
- اگر ناحیه مدنظر را اصلاح کرده بودید، برای مصرف دارو حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید. الکل موجود در مایع میتواند موجب خشکی و تحریک پوست شود.
- از شستن زیاد ناحیه دارای جوش خودداری کنید.
- تتراسایکلین خوراکی را با شیر یا محصولات لبنی استفاده نکنید. محصولات لبنی جذب دارو توسط بدن را سخت میکنند.
- اگر به مدت طولانی از قرص یا شربت تتراسایکلین استفاده میکنید، حتما آزمایشهای پزشکی را انجام دهید.
مقدار مصرف تتراسایکلین
مقدار مصرف پماد یا قرص تتراسایکلین با توجه به قدرت دارو، مقدار داروی مصرفی روزانه، فاصله بین دوزها و طول مدت درمان برای هر بیمار متفاوت است، بنابراین از دستورالعمل پزشک پیروی کنید.
- پماد کلرتتراسایلکین برای عفونت پوستی ۱ یا ۲ بار در روز استفاده میشود؛
- کرم مکلوسایکلین برای جوش ۲ بار در روز صبح و عصر استفاده میشود؛
- پماد تتراسایکلین برای عفونت پوستی ۱ یا ۲ بار در روز و محلول آن برای جوش ۲ بار در روز صبح و عصر استفاده میشود؛
- مصرف پماد و محلول تتراسایکلین برای کودکان زیر ۱۱ سال باید با نظر پزشک انجام شود؛
- قرص تتراسایکلین را با معده خالی ۱ ساعت قبل از غذا یا ۲ ساعت بعد از غذا مصرف کنید؛
- شربت تتراسایکلین را قبل از مصرف تکان دهید و مقدارش را با پیمانه مخصوص اندازه بگیرید.
فراموشکردن دوز مصرفی
اگر مصرف دارو را فراموش کردید، بهمحض یادآوری مقدار فراموششده را مصرف کنید. اما اگر به زمان دوز بعدی دارو نزدیک هستید، از مصرف مقدار فراموششده صرفنظر کنید.
عوارض جانبی تتراسایکلین
هر دارویی ممکن است عوارض ناخواستهای داشته باشد.
عوارض کمتر شایع تتراسایلکین
- درد؛
- قرمزی؛
- ورم؛
- التهابی که قبل از مصرف دارو وجود نداشته است.
عوارض شایع تتراسایکلین
- خشکی پوست یا پوستهپوستهشدن آن.
- احساس گزش یا سوختگی بعد از مصرف مایع تتراسایکلین.
- زردشدن پوست بهخصوص در اطراف ریشه مو.
- حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد معده، کاهش اشتها.
- لکه یا زخم اطراف دهان یا لبها.
- خارش یا ترشحات واژنی.
در این موارد به پزشک مراجعه کنید:
- تاول یا قرمزی شدید پوست.
- تب، لرز، خارش یا گرگرفتگی.
- زردی پوست که بهراحتی کبود میشود یا خونریزی میکند.
- علائم عفونت جدید.
مصرف تتراسایکلین در شرایط خاص
۱. حساسیت به تتراسایکلین
درباره هر نوع حساسیت از جمله حساسیت دارویی، حساسیت به رنگ خوراکی، مواد نگهدارنده یا حیوانات با پزشک صحبت کنید.
۲. تتراسایکلین برای اطفال
محلول موضعی تتراسایکلین روی تعداد محدودی از کودکان ۱۱ساله و کمی بزرگتر بررسی شد و عوارض جانبی متفاوت با بزرگسالان مشاهده نشد. البته اطلاعات خاصی درباره کلرتتراسایکلین موضعی یا مکلوسایکلین موضعی برای کودکان وجود ندارد، به نظر نمیرسد که عوارض جانبی متفاوتی با بزرگسالان ایجاد کند. بااینحال کودکان زیر ۸ سال نباید از این دارو استفاده کنند.
۳. سالمندان
بسیاری از داروها برای افراد مسن آزمایش نشدهاند. به همین دلیل مشخص نیست که آیا داروها اثری دقیقا مشابه اثرشان روی افراد جوان دارند یا عوارض جانبی متفاوتی خواهند داشت. همچنین اطلاعات خاصی درباره مصرف تتراسایکلین موضعی برای افراد سالمند وجود ندارد.
۴. دوران بارداری
آزمایش تتراسایکلین موضعی روی موش و خرگوش نشانگر نقایص تولد یا سایر مشکلات نبود. اما مصرف مکلوسایکلین تا حدی موجب تأخیر تشکیل استخوان موشها شد. بنابراین به نظر میرسد که مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب بزند و موجب تغییر رنگ دائمی دندانهای نوزاد شود.
۵. دوران شیردهی
هرچند بیشتر داروها به مقدار کم وارد شیر مادر میشوند، مصرف بسیاری از آنها در دوران شیردهی ایمن است. اما اطلاعاتی درباره ورود تتراسایکلین به شیر مادر وجود ندارد. اگر در دوران شیردهی هستید، باید در این باره با پزشک مشورت کنید.
تداخل دارویی تتراسایکلین
داروهای خاص نباید با یکدیگر مصرف شوند اما در صورت لزوم، این کار با نظر پزشک و تغییر مقدار یا نوع دارو امکانپذیر است. درباره داروهای مصرفی با پزشک صحبت کنید.
نکات مهم
- بعضی افراد ممکن است طی ۴ تا ۶ هفته بهبودی را مشاهده کنند. اگر در این مدت بهبودی حاصل نشد یا علائم بدتر شدند، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است درمان جوش ۸ تا ۱۲ هفته زمان ببرد.
- اگر پزشک داروی موضعی دیگری هم برایتان تجویز کرد، بهتر است برای مصرف داروی دوم حداقل ۱ ساعت صبر کنید. این کار از تحریک پوست جلوگیری میکند. از طرفی در صورت استفاده همزمان، ممکن است داروها بهخوبی عمل نکنند.
- شکل مایع دارو ممکن است موجب خشکی غیرمعمول پوست شود. در این صورت با پزشک مشورت کنید.
- دارو ممکن است موجب زردی پوست، بهخصوص در اطراف ریشه مو، شود که معمولا با شستوشو از بین میرود. اگر این مسئله شما را آزار میدهد، میتوانید بعد از کار یا مدرسه از دارو استفاده کنید.
- مصرف تتراسایکلین خوراکی تاریخ مصرف گذشته میتواند به کلیه آسیب بزند.
- مصرف خوراکی تتراسایکلین میتواند اثر قرصهای پیشگیری از بارداری را کم کند.
- حداقل ۲ ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از مصرف شربت یا قرص تتراسایکلین از مصرف مکمل آهن، مولتیویتامین، مکمل کلسیم، ضداسید یا ملین خودداری کنید.
- داروهای آنتیبیوتیک میتوانند موجب اسهال شوند که نشانه عفونت جدید است. در این صورت با پزشک مشورت کنید.
- نواحی تحتدرمان ممکن است در نور فرابنفش بدرخشند. برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید عصر از دارو استفاده کنید یا قبل از قرارگیری زیر نور فرابنفش دارو را پاک کنید.
- میتوانید بعد از مصرف دارو از لوازم آرایشی استفاده کنید، اما از استفاده زیاد یا مکرر مواد آرایشی خودداری کنید. این کار میتواند جوش شما را بدتر کند.
شما بگویید
شما چقدر با تتراسایکلین آشنایی دارید؟ برای درمان چه عارضهای از این دارو استفاده کردهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه |
مدیریت حرفه ای کافی شاپ | حقوقدان خبره | سرآشپز حرفه ای |
آموزش مجازی تعمیرات موبایل | آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو | آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک |
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰