حسین یزدانمهر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: آیین سنتی “جل جلانی” در سه شب پیاپی ۱۷، ۱۸ و ۱۹ دیماه هر سال در روستای طامه نطنز برگزار میشود.
وی افزود: این مراسم قدیمی به این صورت است که جوانان و نوجوانان روستا غروب دور هم جمع شده و تعدادی از آنها در دامنه کوههای مشرف به روستا و باغات و مزارع، آتش روشن میکنند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی نطنز گفت: بعد از روشن کردن آتش، تعدادی از مردم به زمینها و باغات خود سرکشی کرده و سنگی را در گلوگاه درخت قرار میدادند که معتقد بودند این کار باعث افزایش باردهی باغات در بهار و تابستان میشود.
وی تصریح کرد: پس از گذشت پاسی از شب جوانان شرکت کننده به صورت گروهی در کوچههای روستا به حرکت درآمده و در مقابل خانهها ایستاده و سرود مرسوم به این مراسم را میخوانند.
یزدانمهر خاطرنشان کرد: پس از اتمام شعر صاحبخانه مقداری آجیل محلی یا تحفهای دیگر از روستا را در سینی گذاشته و برای آنها به عنوان پیشکش میآورد و فردی که به عنوان انباردار تعیین شده آنها را تحویل گرفته و در کیسه میریزد.
وی گفت: این مراسم تا نیمههای شب ادامه دارد و سپس در محل حسینیه یا مسجد و یا رختکن حمام قدیمی روستا جمع شده و اقدام به تقسیم آجیلها میکنند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی نطنز، افزود: اگر میزان آجیلهای جمع شده قابل توجه باشد، بخشی از آن را برای تقدیم به افراد کم بضاعت و نیازمندان کنار میگذارند.
یزدانمهر بیان کرد: مشابه چنین مراسمی در روستای ابیانه و برزرود وجود دارد که در ماه رمضان بعد از افطار توسط جوانان برگزار میشود.
وی گفت: آیین سنتی “جل جلانی” در فهرست آثار ناملموس کشور به شماره ۱۲۰۱ به ثبت ملی رسیده است.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰