ان.بی.سی نیوز در تحلیلی نوشته است: «بایدن در صورت گفتن این بخشهای بی سرو صدا با صدای بلند، ارزش سیاسی تبدیل شدنش به رئیس جمهوری که آمریکا را از طولانی ترین جنگش خارج ساخت تضعیف میکند. و تصمیم او همه نشانههای یک پیروزی سیاسی را دارد.
مردم حامی او هستند؛ نظرسنجیها نشان میدهند اکثریت قدرتمندی از آمریکاییها از خارج ساختن سربازان کشورشان حمایت میکنند. او دارد سیاستی را اجرا میکند که نخستین بار از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق اعلام شد؛ این به آن معنی است که او در صورت تغییر پیدا کردن احساسات رای دهندگان با گذر زمان، از سطحی از پوشش سیاسی برخوردار است.
این طرح خروج برای دموکراتها که قاطعانه از آن حمایت کردند متحد کننده بود، در حالی که جمهوریخواهان بر سر آن بیشتر دارای اختلاف بودند.
بنا براین چالش سیاسی واقعی در چیزهایی است که بایدن درباره وضعیت میگوید و نمیگوید.
به عنوان مثال بایدن در روزهای اخیر از اذعان به این احتمال که ارتش افغانستان تسلیم خواهد شد، امتناع کرد؛ این اعتراف مطمئنا هر چه بیشتر نیروهای دولتی افغانستان را همچنان که برای دفاع در برابر پیشرویهای سریع طالبان تلاش دارد، تضعیف خواهد کرد.
اما بایدن در عین حال به این اشاره کرد که طالبان “در قدرتمندترین وضعیت نظامی خود” دقیقا در زمان خروج آمریکا قرار دارد. او همچنین علیه جمهوریخواهان و دست کم تعداد کمی از دموکراتها که از او به خاطر عدم حضور طولانیتر انتقاد کردند و همچنین آنهایی که این خروج را با تصویر دردناک صف بستن آمریکایی برای سوار شدن به آخرین هلی کوپتر خروج از شهر سایگون در خاتمه جنگ ویتنام مقایسه کردند، موضع گرفت.
البته بایدن تاکید داشت، آمریکا به اهدافش در افغانستان دست یافته و این اهداف را به کشتن اسامه بن لادن و تضمین عدم استفاده از افغانستان به عنوان پناهگاه امن برای تروریستها خلاصه کرد. بن لادن برای بیش از یک دهه است که مرده و ظرفیت القاعده برای حمله کردن به آمریکا از افغانستان نیز از خیلی وقت پیش از بین رفته است. به عبارت دیگر بایدن به این اشاره دارد که یک دهه گذشته، تعهد آمریکا به این ماموریت زاید بوده است.
باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا که بایدن در زمان ریاست جمهوری او، معاونش بود، سال 2009 موفقیت در این ماموریت را تحت عنوان باثبات ساختن افغانستان تعریف کرد. این طرح خروج بی ثباتی بیشتر برای کشوری را وعده میدهد که به ندرت در نیم قرن گذشته شبیه به یک کشور باثبات به نظر رسیده است.
مایک ترنر، نماینده جمهوریخواه ارشد از ایالت اوهایو در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا این برنامه تغییر استقرار سریع نیروهای آمریکایی را “بیشتر به عنوان یک تسلیم تا یک خروج” توصیف کرد.
مساله این نیست که ترنر با به اتمام رساندن عملیاتهای آمریکا در افغانستان مخالف است؛ او از تصمیم دونالد ترامپ در تعیین مه 2021 به عنوان ضرب الاجل خروج از افغانستان حمایت کرده بود. اما او معتقد است بایدن غیرمسئولانه نیروهای افغان را بدون هشدار رها کرده است.
بایدن نشان داده که او هم به خارج شدن بیشتر از آنچه که پشت سر باقی میماند اهمیت میدهد. شنیدن این پیام برای همپیمانان آمریکا و فهم این که آمریکا در راستای منافع تلقی شدهاش صرف نظر از تبعات برای هر کس دیگری عمل میکند، سخت است، بنابراین بایدن از آن صحبتی نکرد.
او هم آمریکا را اول* قرار داد. فقط آن را نگفت.»
*اشاره به سیاست “اول آمریکا”ی ترامپ
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰