تارنمای خبری بلومبرگ روز پنجشنبه به وقت محلی نوشت که پاسخ محرمانه و دور از هیاهوی تهران و کاخ سفید نشانه نوعی پیشرفت در روند مذاکرات پس از حدود ۱۸ ماه دیپلماسی پر تنش می تواند باشد.
در این گزارش آمده است: اهمیت احیای برجام و عرضه نفت ایران به بازارهای جهانی در سایه افزایش قیمت انرژی، تورم در اروپا و تحریم صادرات نفت خام روسیه دو چندان می شود. در صورت دستیابی به توافق روزانه حدود ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه نفت ایران به بازارهای جهانی عرضه خواهد شد.
با وجود اینکه جزئیات زیادی از پاسخ آمریکا به نظرات ایران فاش نشده اما اتحادیه اروپا آن را معقول دانسته است. در حالیکه اروپا با بحران انرژی دست و پنجه نرم می کند و گذشتن قیمت هر بشکه نفت از آستانه ۱۰۰ دلار در کنار ممنوعیت صادرات نفت روسیه می تواند این بحران را تشدید کند.
این در حالی است که اعضای اوپک پلاس از تلاش عربستان سعودی برای کاهش تولید نفت حمایت می کنند.
به گزارش ایرنا، با گذشت ۶ ماه از جنگ اوکراین و تلاشهای غرب برای تحریم انرژی روسیه، بهای انرژی در اروپا به شدت افزایش یافته و اتحادیه اروپا در ازای واردات هیدروکربن از روسیه، ۸۹ درصد بیشتر پرداخت کرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری افه اسپانیا، قیمت انرژی در اروپا در ۶ ماه اخیر و از زمان حمله روسیه به اوکراین به شدت افزایش یافته است، به طوری که مسکو با وجود کاهش ۱۵ درصدی میزان فروش سوخت، ۸۹ درصد بیشتر از یکسال قبل از صادرات هیدرو کربن به اتحادیه اروپا، درآمد کسب کرده است.
اتحادیه اروپا در حال حاضر حدود ۱۳ میلیارد و ۹۱۶ میلیون یورو در ماه برای خرید زغال سنگ، نفت و گاز به مسکو پرداخت میکند در حالی که این رقم در سال گذشته به صورت میانگین، ماهانه هفت میلیارد و ۳۳۰ میلیون یورو بود. این رقم پرداختی در سال گذشته به دورهای مربوط میشود که قیمتها به دلیل افزایش تقاضای ناشی از بهبودی نسبی اقتصادی پس از همهگیری کووید-۱۹، به طور سرسامآور افزایش یافته بود.
آخرین دادههای «یورواستات» (دفتر آمار اتحادیه اروپا)، بین ماه مارس (ماه آغاز جنگ) و ژوئن ۲۰۲۲ در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته میلادی (۲۰۲۱) نشان میدهند حجم واردات انرژی اتحادیه اروپا از روسیه ۱۵ درصد کاهش داشته اما مبلغ پرداختی (ارزش واردات) شاهد افزایش ۸۹ درصدی بوده است.
«مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک» نیز اعلام کرد اتحادیه اروپا از زمان ورود نیروهای روسی به اوکراین در ۲۴ فوریه گذشته (پنج اسفند)، به صورت میانگین ماهانه ۱۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو بابت خرید کربن، نفت و گاز به روسیه پرداخت کرده است.
بر اساس دادههای بانک مرکزی روسیه، این منبع درآمدی کرملین موجب مازاد حساب جاری برای روسیه شده و با افزایش سه برابری در بازه زمانی ژانویه تا ژوئیه سال جاری میلادی، به رقم ۱۶۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسیده است.
بیستوهفت کشور عضو اتحادیه اروپا در راستای جلوگیری از کمبود گاز در فصل سرما متعهد شدهاند تا مصرف این منبع انرژی را تا ۱۵ درصد کاهش دهند.
به گزارش ایرنا، دور جدید مذاکرات رفع تحریمهای ایران پس از وقفهای پنج ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.
برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشالتایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریمها و گامهای هستهای ایران است.
جمهوری اسلامی ایران ۲۵ مرداد (۱۶ آگوست) نظرات و درخواست های خود را درباره پیشنهادات اتحادیه اروپا درباره مذاکرات رفع تحریم ها در وین ارسال کرد و آمریکا پس از بیش از یک هفته از آن در دوم شهریور ماه (۲۴ آگوست) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
در پی پایان یافتن این دور از مذاکرات، مقامات آمریکایی و اتحادیه اروپا ادعا کردند که متن نهایی به همه طرفها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود که این این ادعا از سوی مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد که با توجه به ادامه بحثها درباره چند موضوع مهم باقیمانده، هنوز در مرحلهای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز اعلام کرد که توافقی (در مورد مذاکرات هستهای) بدست نیامده است زیرا تا زمانی که در مورد همه مسائل توافق نشود، توافقی وجود نخواهد داشت.
گفت وگوها در حالی به مراحل سرنوشتساز رسیده که رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیمهای سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق سال ۹۴ است.
هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود. از این منظر، اگر طرف مقابل مطالبات منطقی ایران و الزامات شکلگیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.
310310
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰