بر این اساس، واشنگتن از قبل اطلاعاتی را که بتوان بر مبنای آن برای مقابله با طرحریزی و انجام حملات کرمان اقدام عملیاتی کرد به تهران اطلاع داده بود.
بر اثر دو عملیات انتحاری هماهنگ در شهر کرمان در میان جمعیت حاضر در مراسم چهارمین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی بیش از ۸۰ نفر کشته شدند.
به گفته این منابع، این هشدار محرمانه از آنجا به تهران مخابره شد که ایالات متحده اطلاعاتی به دست آورده بود که گروه وابسته به داعش خراسان در حال برنامه ریزی برای حمله به ایران است.
مقامات آمریکایی در این رابطه خاطر نشان ساختند که «اطلاعات ارسالی به ایران در مورد مکان این حملات تا اندازهای مشخص بوده و همچنین زمان اعلام آن هم آنقدری بهموقع بوده که تهران بتواند برای خنثی کردن حملات یا به حداقل رساندن تلفات اقدام کند.»
ایران اما نتوانست از بمبگذاریهای انتحاری در شهر کرمان جلوگیری کند.
یک مقام آمریکایی ناشناس به وال استریت ژورنال گفته است که «پیش از حمله تروریستی داعش در شهر کرمان به تاریخ سوم ژانویه، دولت آمریکا یک هشدار خصوصی به ایران داده بود مبنی بر اینکه در داخل مرزهای ایران یک تهدید تروریستی وجود دارد.»
او در مورد اینکه چرا باید آمریکا در این مورد به ایران خبر داده باشد میافزاید: «دولت ایالات متحده از سیاست دیرینه خود مبنی بر موظف بودن در هشدار دادن تبعیت میکند؛ سیاستی که در تمامی ادوار برای هشدار دادن به سایر دولتها در برابر تهدیدات مرگبار بالقوه اجرا شده است.»
این مقام میگوید «[آمریکا] این هشدارها را تا حدی به این دلیل ارائه میکند که نمیخواهد زندگی بیگناهان در حملات تروریستی از دست برود.»
وال استریت در ادامه نوشت که مقامات ایران در دفتر نمایندگی این کشور نزد سازمان ملل به درخواست آنها برای اظهارنظر در این مورد پاسخ ندادند.
پیشتر برخی از مقامات ایرانی گفته بودند که عاملان داعش با ایالات متحده و اسرائیل مرتبط هستند. در مراسم گرامیداشت قربانیان در کرمان، سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران گفته بود که امروزه دیگر «داعش ناپدید شده و در نقشه سیاسی جهان هیچ اثری از آنها نیست.» او گفت که جهادیها حالا «فقط به عنوان عوامل و مزدوران آمریکا و صهیونیسم عمل میکنند.»
واشنگتن چطور به تهران خبر داده است؟
مقامات آمریکایی از بیان اینکه از چه کانالهایی برای دادن اطلاعات به ایران استفاده کردهاند خودداری کردند. آنها این را هم عنوان نکردند که آیا این اولین باری بوده که واشنگتن چنین زنگ خطری را به ایران میدهد یا خیر.
یک مقام آمریکایی گفته است که مقامات ایرانی به ایالات متحده در مورد این هشدار پاسخی ندادند.
چندین مقام آمریکایی هم به وال استریت گفتند که مشخص نیست چرا ایرانیها در خنثی کردن یا کاستن از شدت این حمله ناکام ماندهاند.
ایالات متحده به طور معمول هشدارهای مربوط به فعالیتهای تروریستی احتمالی را با متحدان و شرکای خود به اشتراک می گذارد.
در برخی موارد نیز به دشمنان بالقوه خود هشدار میدهد. برای مثال، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در دسامبر ۲۰۱۹ از دونالد ترامپ برای به اشتراک گذاشتن اطلاعاتی که به کرملین در خنثی کردن یک توطئه در شهر سن پترزبورگ کمک کرده بود تشکر کرد.
بمبگذاریهای کرمان که منجر به کشته شدن ۸۴ ایرانی و زخمی شدن صدها نفر دیگر شد، به عنوان خونینترین حمله در داخل ایران از زمان وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ محسوب میشود.
داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت و گفت که دو تن از عوامل آن کمربندهای انفجاری خود را در بین جمعیت منفجر کردند. بر طبق ایدئولوژی داعش، مسلمانان شیعه مرتد محسوب میوند.
پس از اعلام خلافت داعش در عراق و سوریه، شاخه خراسان داعش اولین بار در سال ۲۰۱۵ در افغانستان ظهور کرد. این گروه مسئول بمب گذاری در نزدیکی فرودگاه کابل در ماه اوت ۲۰۲۱ بود که به کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۱۷۰ غیرنظامی افغان منجر شد.
310310
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰