از نگاه ناظران این ترور که همزمان با افزایش توجهها به شرایط میدانی جنگ غزه و تنشها در دریای سرخ، رخ داده است، از اهداف چندگانه طراحان آن در تلآویو حکایت دارد که مهمترین و آشکارترین آنها به قرار زیر است.
یک: کاهش توجهها به جنگ در غزه: نزدیک به سه ماه از آغاز جنگ در غزه میگذرد و اسرائیل علیرغم متحمل شدن هزینههای سیاسی و نظامی گزاف و کشتار وسیع در غزه که در سطح جهانی نیز کم سابقه است، هنوز به هیچ کدام از اهداف اعلامی دست نیافته است. ادامه جنگ برای اسرائیل با این شرایط، هزینههای سیاسی، نظامی و راهبردی را افزایش مضاعف خواهد داد. لذا تلآویو به شدت به دنبال کاهش توجهها به شرایط اسرائیل در جنگ غزه است.
دو: تلاش برای نمایش احیای قدرت بازدارندگی از دست رفته اسرائیل پس از عملیات طوفان الاقصی: از نگاه کارشناسان نظامی عملیات طوفان الاقصی پایههای راهبرد بازدارندگی اسرائیل را چنان ویران کرده است که پایان جنگ غزه اگر همراه با تامین اهداف اعلامی اسرائیل نباشد -که از نگاه بسیاری از ناظران اهداف اسرائیل در غزه قابل تحقق نیست- یکی از بزرگترین چالشهای اسرائیل پس از این، ایجاد سپر بازدارندگی است که هزینههای سنگینتری به تلآویو تحمیل میکند. لذا این اقدامات اسرائیل نمایش قدرت بازدارندگی از دست رفته و دستاوردسازی در حوزههای محدود و خارج از غزه ارزیابی میشود.
سه: تلاش برای تحریک ایران به اقدام واکنشی و درگیری منطقهای: از ابتدای جنگ غزه، اسرائیل تلاش زیادی برای مرتبط کردن ایران به عملیات طوفان الاقصی داشت که با سیاست و تدبیر ایران در سطوح مختلف، تلآویو در این هدف نیز ناکام ماند. به همین دلیل نیز ترور سید رضی یک اقدام دیگر برای درگیر کردن ایران در جنگ جاری غزه ارزیابی میشود. به ویژه اینکه بازتاب خبری و تحلیلی ترور شهید سید رضی موسوی قابل توجه بود. وقوع این ترور در آستانه سالگرد شهادت شهید سپهبد قاسم سلیمانی و برجسته کردن خبر آن، تلاش در راستای مشابهت سازی آن با اقدام آمریکا بود.
ضمن اینکه گروههای مقاومت از سراسر منطقه پیامهای جداگانهای را در تقدیر از سید رضی موسوی و محکوم ساختن اسرائیل منتشر کردند.
اهمیت ترور سید رضی ناشی از سابقه طولانی وی به عنوان یکی از مقامات سپاه قدس و خدمت در جبهه مقاومت در سرزمین شام بود که موجب تبدیل وی به یکی از حلقههای ارتباط جریانهای مختلف جبهه مقاومت در منطقه بهم شده بود.
احتمالا یکی از محاسبات اسرائیل این است که پاسخ احتمالی ایران به ترور فرمانده نظامی خود، میتواند با تغییر فضای جنگ، بار دیگر به افزایش حمایت آمریکا از اسرائیل منجر شود.
با طولانی شدن جنگ غزه و افزایش فشارهای سیاسی و بینالمللی نه تنها به اسرائیل، بلکه به آمریکا و تخریب چهره واشنگتن به عنوان مدعی حقوق بشر در جهان، نتانیاهو نسبت به تنش احتمالی بین تل آویو و واشنگتن نگران است. البته مسلما این حمله بدون هماهنگی اطلاعاتی با آمریکا نبوده است.
البته یکی از سناریوهای دیگر درباره محاسبات اسرائیل درباره ترور سید رضی این است که تل آویو تصور میکرد ایران به دلیل خودداری از تشدید فضای جنگ در منطقه، از واکنش به ترور فرمانده بلندپایه خود صرف نظر خواهد کرد. به همین دلیل نیز بسیاری از مقامات ایران در واکنش به این اقدام تروریستی اسرائیل یادآور شدند، پاسخ ایران قاطع، محاسبه شده و غافلگیر کننده خواهد بود.
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰