این روزها شاهد هستیم که در تمام دنیا سن بارداری افزایش پیدا کرده و این نشان از یک تغییر مهم در زندگی افراد است. کشورهایی که موافق افزایش جمعیت بودند، به راههایی مانند اجاره رحم، درمان پیشرفته ناباروی و حمایتهای اقتصادی از تولد فرزند روی آوردهاند. اما تبلیغات تاثیر بسیار مهمتری در افکار عمومی داشت و آن اینکه زن ایدهآل را در زیبایی، تحصیلات بالا، شاغل بودن و رشد شغلی تعریف میکرد و مادر بودن را به چشم افراد در تحصیلات کم، خانهدار بودن و زجر کشیدن معرفی میکرد.
مخالفان زادوولد چهار رویکرد کلی هستند که اولین رویکرد به محیط زیست و دغدغههایش توجه میکند. اینکه هر فردی که به کره زمین اضافه شود، جز مصرف و نابودی منابع چیزی به دنبال ندارد. نظام سرمایهسالاری دوست دارد که تغییرات اقلیمی و نابودی محیطزیست را تنها به افزایش جمعیت انسانها ربط دهد، نه کارخانههای آلودهکننده هوا و آبها و قطع انبوه درختان تنها برای انگیزههای مالی. رویکرد دوم به سلامتی زنان میپردازد و معتقد است بارداری پدیدهای غیرطبیعی و در تعارض با سلامت زن است، و از آن بصورت شر یاد میکند. بارداری این روزها نه یک لذت، بلکه به شکل بیماری و رنج نشان داده میشود، رنجی که باعث از دست دادن فرصتهای شغلی، دور شدن از زن ایدهآل و ناچاری مادرانه دیده میشود و زایمان نه به شکل طبیعی، بلکه بصورت یک بیماری و نیازمند به درمان پزشکی تعریف میشود.
رویکرد سوم به چالشهایی که به دنبال تولد بچه بوجود میآید، توجه میکند، چالشهای منفی که به تجربه کردنش نمیارزد، مسئولیت زیاد والدین و شیوههای تربیتی سخت، باعث میشود افراد تحمل این چالشها را نداشته باشند و زیر بار مسئولیت نروند و آخرین رویکرد به چالشهای اقتصادی میپردازد، مشکلات مالی باعث شده این روزها گهوارهها خالی بمانند و نگاه افراد به فرزندآوری به این صورت شده که حضور فرزند، مانع از تحقق آرزوهای والدین میشود، این رویکرد در کل به افراد خاطرنشان میکند که فرزندآوری یک انتخاب است و نه یک ضرورت.
داشتن فرزند معادل سختی، رنج، درد، بیکاری و عقب ماندن از رشد است و این باعث ایجاد تاسف مادرانه میشود، تاسفی که شادی مادرانه را به کل منکر میشود. این روزها بزرگترین دغدغه جوانان بعد از ازدواج، تردید در فرزندآوری است، و این تردید از آنجایی نشات میگیرد که جوانان خود را والدین خوب و کافی نمیدانند، نمیتوانند فرزند موفقی تربیت کنند و از پس هزینههایش بربیایند. ولی گویا این افکار ساخته ذهن آنهاست، جوانان غافل از این شدند که فرزندآوری یک عمل نتیجهگرا نیست، بلکه صرفا پروسهای برای لذت والد شدن و ساختن یک خانواده است.
مجموعه مستند «ضد»، محصول مرکز مستند سوره، به کارگردانی و تهیهکنندگی محسن کریمیان به سراغ نقد جدی مظاهر مدرنیته رفته است و در این فصل تلاش دارد از تسلط زیست مجازی بر زندگی انسانها بگوید.
۲۴۵۲۴۵
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰