در جلسه روانکاوی چه بگوییم؟ ۶ موضوع مهم در جلسات رواندرمانی
فکرکردن به موضوعاتی که میخواهید در جلسه روانکاوی مطرح کنید، ممکن است چالشبرانگیز به نظر برسد، بهخصوص اگر اولین بار است که به روانکاو مراجعه میکنید. بنابراین لازم است با انواع موضوعاتی که میتوانید در طول این جلسه مطرح کنید، آشنا شوید. در این مقاله موضوعات مختلف مخصوص صحبت در جلسه روانکاوی را بررسی میکنیم.
فکرکردن به موضوعاتی که میخواهید در جلسه روانکاوی مطرح کنید، ممکن است چالشبرانگیز به نظر برسد، بهخصوص اگر اولین بار است که به روانکاو مراجعه میکنید. بنابراین لازم است با انواع موضوعاتی که میتوانید در طول این جلسه مطرح کنید، آشنا شوید. در این مقاله موضوعات مختلف مخصوص صحبت در جلسه روانکاوی را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
۱. درگیریهای ذهنی و دغدغههای مهم
اعتماد و ارتباط بین درمانگر و مراجع با گفتوگو ایجاد میشود. احساس راحتی با درمانگر و صحبتکردن صادقانه درباره تجربیاتتان باعث میشود درمانگر به درک درستی از زندگی و دغدغههایتان برسد. وقتی به روانکاو اعتماد کنید و واضح و شفاف او را در جریان شخصیترین مسائل زندگیتان قرار دهید، او هم میتواند بینشها و توصیههای معنادارتری را ارائه کند که متناسب با نیازهای خاص شما باشند.
مزایای بیان آزادانه افکار و احساسات در محیطی امن و بدون قضاوت عبارتاند از:
دکتر جاناتان گرین، روانشناس، میگوید: «در جلسه روانکاوی درباره چیزهایی صحبت کنید که ذهنتان آنها را انکار یا پنهان میکند. بیشتر اوقات دغدغه مهمی در ذهن داریم که ترجیح میدهیم در جلسه روانکاوی مطرحش نکنیم. احتمالا خجالتکشیدن از بیان آن یا ترس از قضاوتشدن مانع از بیان موضوع میشود. همان چیزی که ترجیح میدهید دربارهاش صحبت نکنید، بهترین موضوع برای شروع گفتوگوست. صحبت درباره اینطور مسائل باعث میشود جدیترین دغدغههایتان را مطرح کنید و با مطرحکردن آنها بار سنگینی از روی دوشتان بردارید.»
۲. اهداف و خواستهها
مهم است که درباره انتظارات خود از درمانگر و نتایج درمان، با درمانگر واضح صحبت کنید. مشخص کنید که قصد دارید چه تغییراتی ایجاد کنید و چطور میتوانید به این اهداف دست یابید. دانستن اهداف خود و مطرحکردن آنها با درمانگر باعث میشود او بتواند بهترین برنامه درمانی را برای شما طراحی کند.
تعیین اهداف واقعبینانه و قابلدستیابی با کمک درمانگر شامل این مراحل است:
- هر الگو یا رفتار نادرستی را که میخواهید تغییر دهید، مشخص کنید.
- مراحل رسیدن به هدف و نتیجه دلخواه را شناسایی کنید.
- به برنامه درمانی روانکاو پایبند باشید و توصیههایش را رعایت کنید.
- پیشرفتی را که طی جلسههای مختلف داشتهاید، پیگیری کنید.
مهار اضطراب، بهبود عزتنفس و حل تعارضات رابطه نمونههایی از رایجترین اهداف درمانی هستند. برخی از مسائل دیگری که میتوانید در جلسه روانکاوی مطرح کنید، عبارتاند از:
- تروما و تجربیات چالشبرانگیز زندگی؛
- اندوه و فقدان؛
- راهکارهای مدیریت استرس؛
- مهارتهای حل مسئله؛
- غلبه بر افسردگی یا درد عاطفی؛
- راهبردهای مقابلهای برای بهچالشکشیدن احساسات.
با صحبتکردن درباره احساسات و اهدافتان به درمانگر کمک کنید که بفهمد بهدنبال تغییر چه چیزهایی هستید یا میخواهید چه مشکلی را حل کنید.
۳. تجربیات گذشته
تجربیات گذشته از طریق خاطرات، باورها، انتظارات، وابستگیها و ارزشها، افکار و رفتار شما را شکل میدهند. مطرحکردن این تجربیات در جلسه روانکاوی باعث میشود بفهمید که این تجربیات بر زندگی و رفتار فعلیتان چه اثری گذاشتهاند. مثلا صحبت درباره خاطره یا اتفاقی مربوط به دوران کودکی باعث میشود که بفهمید چرا تغییر برخی الگوها یا فرایندهای فکری خاص در طول سالهای بزرگسالی برایتان دشوار بوده است.
همچنین درک ارتباط بین تجربیات گذشته و چالشهای کنونی برای تسهیل فرایند درمان و رشد شخصی بسیار مهم است. درمانگر با تمرکز بر تجربیات گذشته و شرایط کنونی به شما کمک میکند مهارتهای لازم برای مدیریت احساسات دشوار در زندگی فعلیتان را تقویت کنید. این مهارتها ممکن است شامل تمرکز حواس، یادداشتنویسی روزانه یا تمرین مثبتاندیشی باشند.
امیلی مینارد، روانشناس، میگوید: «من افراد را تشویق میکنم درباره چیزهایی صحبت کنند که برایشان آزاردهندهاند. اغلب افراد قصد دارند چالش یا آسیب مدنظر را به رسمیت نشناسند، چون احساس میکنند آنقدرها هم بد نبوده است یا تجربه خود را با کسی مقایسه میکنند که شرایط سختتری را گذرانده است. اما تروما یا آسیب با نادیدهگرفتن و بهرسمیتنشناختن از بین نمیرود.»
۴. احساسات و تنظیم هیجان
کاوش در احساسات و درک آنها در طول جلسات روانکاوی بسیار مهم است، چون باعث میشود درک بهتری از نحوه تأثیر احساسات بر زندگی روزمرهتان به دست آورید. لازم است بدانید که افکار، محیط و روابط شما چه اثری بر وضعیت عاطفیتان میگذارند. عواطف رایجی که ممکن است چالشبرانگیز باشند عبارتاند از:
چند نکته برای مهار احساسات دشوار به روشی سالم و سازنده
- احساساتتان را بدون قضاوتکردن خودتان بپذیرید.
- احساسات خود را در محیطی امن بیان کنید.
- تکنیکهای آرامشبخش مانند تنفس عمیق یا آرامسازی پیشرونده عضلانی را تمرین کنید.
- برای پردازش بهتر احساسات، ورزش کنید یا کاری خلاقانه انجام دهید.
- مسائل یا محرکهایی را شناسایی کنید که باعث رنجش و آزارتان میشوند.
- برنامهای عملیاتی برای موقعیتهای چالشبرانگیز داشته باشید.
- از تمرینات تمرکز حواس یا تجسم هدایتشده برای تقویت ماندن در لحظه حال استفاده کنید.
- برای تحلیل بهتر احساساتتان، دفترچهای بردارید و احساساتتان را یادداشت کنید.
گفتوگو با درمانگر به شما کمک میکند به احساسات خود آگاه شوید، راهکارهای مقابلهای سالمتری را تمرین کنید و برای مدیریت مؤثرتر شرایط در آینده انعطافپذیرتر شوید.
۵. روابط و چالشهای بینفردی
الگوهای ارتباطی و پویایی روابط شما بر سلامت روان و رفاه کلیتان اثر میگذارند. بررسی این عوامل در طی جلسات روانکاوی باعث میشود الگوهای رفتاری نادرست را شناسایی کنید و روابط سالمتری داشته باشید. جلسات روانکاوی فرصتی منحصربهفرد برای کشف افکار و احساسات مهمی است که تمایل داریم نادیده بگیریمشان.
صحبتکردن درباره چالشهای بینفردی، از جمله پویایی خانواده، رابطه عاشقانه، دوستیها و تعاملات مربوط به محل کار در طول درمان مهم است. صحبت از چالشهای بینفردی باعث میشود محرکهای استرس را شناسایی کنید، مهارتهای ارتباطی و گوشدادن همدلانه را تقویت و همدلی را تمرین کنید.
این درباره رابطه شما با درمانگر نیز صدق میکند. دکتر گرین میگوید: «اگر در تعامل با درمانگر احساس ناراحتی میکنید، چیزی آزارتان میدهد یا چیزی را نمیفهمید، دربارهاش صحبت کنید! درمیانگذاشتن احساساتتان درباره جلسات روانکاوی و رابطه با درمانگر فوقالعاده مفید است.»
۶. خودشناسی و خوداندیشی
خوداندیشی روشی فوقالعاده برای رشد شخصی و افزایش خودآگاهی است. کاوش در افکار، رفتارها، ارزشها، باورها، نقاط قوت و زمینههای رشد باعث میشود درک بهتری از خود و ویژگیهای منحصربهفرد خودتان به دست آورید. جلسات روانکاوی مکانی امن برای پردازش این تجربیات بدون ترس از قضاوتشدن است. صحبت درباره این موضوعات با درمانگر باعث میشود به گفتوگوی درونی خود آگاهتر شوید و تأثیرگذاری آن بر زندگیتان را ببینید. با آگاهی به الگوهای فکری یا رفتاری غیرمفید میتوانید راهکارهای مقابلهای سالمتری برای رویارویی با چالشها در آینده تمرین کنید.
فعالیتهایی مانند یادداشتنویسی روزانه و مدیتیشن، فرایند خوداندیشی و خودشناسی را تسهیل میکنند.
چند نکته درباره خوداندیشی و رشد شخصی
- روزانه زمانی را به فکرکردن درباره افکار و احساسات خود اختصاص دهید.
- درباره انتخابهای نادرست در موقعیتهای مختلف فکر کنید و گزینههای جایگزین برای آنها پیدا کنید.
- به الگوهایی در رفتار یا احساسات خود توجه کنید که مانع دستیابی شما به اهدافتان میشوند.
- زمینههای رشد شخصی را بشناسید و مراحل ایجاد تغییرات مثبت را شناسایی کنید.
- برای تصمیمگیری بهتر به شهودتان اعتماد کنید.
- با فعالیتها یا تجربیات جدید خودتان را به چالش بکشید.
- پیشرفتهایتان در زمینه خودشناسی را شناسایی کنید و دستاوردهایتان را جشن بگیرید.
کلام پایانی
دکتر گرین میگوید: «از خودتان بپرسید اگر قرار باشد همین الان بلند شوم و جلسه را ترک کنم، چه چیزی را میخواهم بگویم که هنوز نگفتهام. این به شما و درمانگرتان فرصت بیشتری میدهد تا موضوعات و دغدغههای مهمی را بشناسید که هنوز دربارهشان صحبت نکردهاید.»
جلسات روانکاوی مکانی برای شناخت و درک بهتر افکار، احساسات و روابط شماست. از طریق کارهایی مانند خوداندیشی و خودشناسی، تقویت مهارتهای ارتباطی و تنظیم هیجانی میتوانید برای رشد شخصی و بهبود سلامت روان خود تلاش کنید.
بهنظر شما چه موضوعات مهم دیگری را باید در جلسات روانکاوی مطرح کنیم؟ لطفا تجربیات و نظرات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.
به کمک زبان بدن، ناگفتهها را بگویید و بشنوید
آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه |
مدیریت حرفه ای کافی شاپ | حقوقدان خبره | سرآشپز حرفه ای |
آموزش مجازی تعمیرات موبایل | آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو | آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک |
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰