هنوز دو هفته از ماه دوم ۱۴۰۲ نگذشته که موج تازهای از درخواستها برای افزایش قیمت کالاهای پروتیینی و اقلام مصرفی به راه افتاده. در روزهای اخیر خبرهای ضد و نقیضی در مورد افزایش قیمت کالاهای اساسی به گوش میرسد. خبرهایی که در پس آن کشمکش دولت با صنوف مختلف را میتوان دید.
تازهترین جدال دولت و صنوف به واکنش مقامات وزارت جهاد کشاورزی نسبت به رشد قیمت مرغ و تخممرغ برمیگردد. روز گذشته اتحادیههای تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ به تفکیک خبر رشد قیمت مرغ و تخممرغ را اعلام کردند. حتی عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران میهن برای مرغ قیمت جدید هم ارایه کرد و گفت که هر کیلو مرغ قرار است با قیمت ۷۳ هزار تومان عرضه شود.
موضوعی که رسانهها از آن به عنوان یک «شوک» در بازار کالای اساسی یاد کردند. اما مقامات دولتی این خبرها را تکذیب کردند. آنها اعلام کردند اجرای هر سیاستی منوط به مصوبه ستاد تنظیم بازار است. البته چه مقامات دولتی بپذیرند و چه نپذیرند در بازار مصرف از نیمه فروردین سال جاری، قیمت مرغ و تخممرغ رشد کرده است. در هفتههای گذشته «اعتماد» نوشت در بازار مصرف قیمت مرغ حدود ۳۰ هزار الی ۴۰ هزار تومان و قیمت تخممرغ در هر عدد هزار تومان رشد را در مناطق مختلف تهران داشته است.
دیروز هم رییس اتحادیه نانوایان سنتی تهران بار دیگر تاکید کرد که قیمت نان متناسب با تورم باید افزایش پیدا کند. البته به نقل از فعالان این صنعت سیاست رشد قیمت بدون هماهنگی اتحادیه با دولت انجام شده. چون دولت در مقابل درخواست اتحادیه نانوایان مبنی بر رشد قیمت تاکنون سکوت کرده است.
اتحادیه نانوایان دو پیشنهاد به مقامات دولتی مبنی بر رشد قیمت داده است، اولین پیشنهاد رشد ۱۰۰ درصدی قیمت نان بر مبنای رشد دوساله در دستمزدهاست. پیشنهاد بعدی رشدی مبنی بر تورم سال جاری است. البته این ارقام با رشد فعلی نان تفاوت فاحشی دارد. فعلا به عنوان نمونه اتحادیه نان سنگک به نانوایان اعلام کرده است، قیمت نان سنگک را زیر ۱۰ هزار تومان عرضه نکنند. این درحالی است که قیمت مصوب براساس آنچه سال ۱۴۰۰ تصویب شده بود، ۳ هزار تومان است.
اما اختلافات دولت با صنوف به اینجا ختم نمیشود، درحالیکه بنیاد ملی گندم ایران خواهان رشد ۱۷ هزار تومانی قیمت نان است، دولتیها سخن از رقم ۱۵ هزار تومانی گندم میزنند. حتی سخنگوی دولت پیش از تصویب قیمت در شورای عالی قیمتگذاری اعلام کرد قیمت گندم در دولت ۱۵ هزار تومان تصویب شد. پس از انتشار این خبر بود که مقامات وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردند قیمت گندم هنوز نهایی نیست. اما تاکنون نیز قیمت این کالا از سوی دولت تعیین نشده است.
در بین کالاهای اساسی وضعیت قیمت شیر و لبنیات نیز مشخص نیست. درحالی که در بازار مصرف بهای یکسری از اقلام به صورت سلیقهای از سوی شرکتهای مختلف رشد کرده است، اما هنوز قیمت مصوب جدید اعلام نشده است. یک منبع آگاه به «اعتماد» میگوید: قیمت شیر به احتمال زیاد بین ۳۰ تا ۳۵ درصد رشد خواهد کرد؛ البته قطعی نیست ولی این پیشنهاد از سوی اتحادیه دامداران به دولت داده شده است.
درضمن انجمن صنایع لبنی نیز درخواست رشد ۳۰ الی ۳۵ درصدی قیمت انواع لبنیات را دادند. رقم پیشنهادی هماکنون در ستاد تنظیم بازار درحال بررسی است. او تاکید میکند نکته جالب این است که مقامات دولتی به ما میگویند با رشد قیمت موافق هستیم. ولی اجازه رسمی کردن این موضوع را به شما نمیدهیم. اما میتوانید خودتان قیمتها را اعمال کنید.
این موضوع را سید فرزاد طلاکش دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار نیز تلویحا تایید میکند. او به «اعتماد» میگوید: در مورد رشد قیمت بین دولت و صنوف توافق صورتگرفته و مساله اطلاعرسانی به صنف واگذار شده است.
این موضوع را اصغر پابرجا رییس سابق اتحادیه نان سنگک به نوعی دیگر با «اعتماد» مطرح میکند. او میگوید: دولت میخواهد هزینه هیچچیز را ندهد و نانوایان را در مقابل مردم قرار دهد. به همین دلیل هم هست که قیمت نان را تاکنون رسما گران نکرده است.
رشد قیمت تخممرغ قطعی است
از روزهای آغازین سال جاری قیمت تخممرغ در بازار مصرف رشد کرد. رویدادی که نسبت به آن مقامات دولتی واکنشی نشان ندادند تا اینکه بالاخره طبق اعلام کانون سراسری مرغ تخمگذار، دولت با رشد قیمت برمبنای درخواست صنف موافقت کرد.
طلاکش میگوید: طبق توافق صنف و دولت مقرر شد، قیمت تخممرغ درب کارخانه هر کیلو ۴۷ هزار و ۳۰۰ تومان به فروش برسد. اما قیمت هر کیلو قیمت تخممرغ برای مصرفکننده ۵۶ هزار تومان است. سال گذشته قیمت هر کیلو تخممرغ درب مرغداری ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان و برای مصرفکنندگان ۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان تمام شد. به تعبیر بهتر در سال جاری قیمت تخممرغ برای مصرفکنندگان ۱۸.۶ درصد رشد کرد. طلاکش اعلام میکند، قیمت جدید نیاز به مصوبه ستاد تنظیم بازار ندارد و از امروز رشد قیمت رسما اعمال خواهد شد زیرا توافق دولت و صنف قطعی است و تغییری نخواهد کرد.
صعود ناگهانی قیمت لبنیات
درخواست رشد ۳۰ الی ۳۵ درصدی انواع لبنیات روی میز کارشناسان ستاد تنظیم بازار است. این پیشنهاد از سوی انجمن صنایع لبنی اخیرا ارایه شده است. البته هنوز موضوع رشد قیمت شیر در هالهای از ابهام است و دولتمردان در مورد آن تصمیمگیری نکردند. اما پیشبینی میشود در آینده نه چندان دور وضعیت قیمت شیر و لبنیات مشخص شود. یک منبع آگاه میگوید: در حال حاضر برخی برندها برخی اقلام خود را خارج از تعرفه افزایش دادهاند. ولی هنوز رسما تغییر قیمتی رخ نداده است. او میگوید: ما پیشبینی میکنیم، تا اواخر هفته آینده رشد ۳۰ الی ۳۵ درصدی شیر و لبنیات رسما از سوی ستاد تنظیم بازار اعلام شود.
جهش قیمت در کمین نان؟
زمزمههایی در مورد افزایش قیمت «نان» به گوش میرسد. طبق اظهارات مقامات دولتی قیمت نان گران نخواهد شد. اما فعالان این صنعت به دنبال افزایش قیمت نان هستند. بر همین اساس هم نظر متفاوتی دارند. به باور آنها قیمت نان به احتمال زیاد به دنبال افزایش قیمت گندم و آرد، در ماههای آتی افزایش پیدا خواهد کرد. البته پیشبینی میشود این رشد قیمتی فعلا در مورد نانهای آزادپز باشد و نرخ نانهای یارانهای تغییری نکند.
این موضوع را رییس اتحادیه نانوایان سنگک تایید میکند. محمد سلیمانی میگوید: در حال حاضر هر کیسه ۴۰ کیلویی آرد ۶۳۰ تا ۶۴۰ هزار تومان است. اما پیشبینی میشود به ۸۰۰ هزار تا ۸۵۰ هزار تومان برسد. او تاکید میکند این نرخ مربوط به نانوایان آزادپز است. سلیمانی میافزاید: این مساله حدود یکی، دو ماه دیگر مشخص میشود. هنوز مقامات دولتی در مورد اینکه قیمت آرد نانوایان سنتی رشد میکند یا نه سخنی به میان نیاوردهاند. بر همین اساس ما به اعضای خود اعلام کردیم، نان سنگک را زیر قیمت ۱۰ هزار تا ۱۲ هزار تومان نفروشند.
بیشتر بخوانید:
۳۵۲۱۷
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰