به گزارش هوشمند نیوز، وزیر امورخارجه ایران در گفتوگو با شبکه تیآرتی ترکیه به سؤالاتی پیرامون تحولات داخلی اخیر در ایران، مذاکرات رفع تحریمها، مناسبات سوریه و ترکیه و تاثیر نقش ایران در روابط این دو کشور و بهعلاوه جنگ اوکراین پاسخ داد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به تازگی به ترکیه سفر کرده بود در گفتوگو با شبکه تیآرتی در پاسخ به سوالی درباره برخی ناآرامیها در ایران که در واکنش به فوت مهسا امینی هنگام بازداشت گشت ارشاد شکل گرفت، اظهار داشت: متاسفانه در ماههای گذشته اتفاقاتی در پی فوت یک دختر ایرانی رخ داد که فوت او همه ما را متاثر کرد. مردم ایران که به شدت تحت تاثیر عواطف هستند و رسانههای خارجی و فضای مجازی هم اطلاعات بزرگنمایی شدهای را درباره فوت این دختر منتشر میکرد، موجب شدند که تظاهرات مسالمتآمیز در ایران شکل بگیرد.
وی ادامه داد: اما با مداخلات خارجی این تظاهرات مسالمتآمیز به سرعت وارد فاز خشونتآمیز شد و متاسفانه برخی رسانههای مستقر در لندن و برخی کشورهای دیگر زنان و جوانان ایرانی را به اغتشاش، آشوب، کشتن پلیس تحریک کردند. تحریکات خارجی تا جایی ادامه پیدا کرد که داعش عملیاتی رو در یکی از شهرهای ایران در این فضا اجرا کرد و تعدادی از هموطنانمان نیز شهید و مجروح شدند.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه « مردم ایران با پی بردن به اینکه خارجیها با این تحریکات خود چه هدفی را دنبال میکنند» افزود: بنابراین، آنها صف خود را از اغتشاش و ترور جدا کردند و اکنون همه چیز در مسیر درست و طبیعی خود در ایران قرار دارد. غرب سیاست «استاندارد دوگانه» را دنبال میکند. چه کسی واقعا باور میکند که فوت یک دختر در ایران واکنش در میان غربیها داشته باشد. اگر این استاندارد دوگانه در سیاستهای کشورهای غربی حاکم نبود، چرا درخصوص کشته شدن خانم شیرین ابوعاقله، خبرنگار زن، مسیحی و فلسطینی توسط نیروهای اشغالگر اسرائیل شاهد هیچ واکنش تندی از سوی غرب نبودیم؟
وی تاکید کرد: پس این یک بازی و یک طراحی سیاسی با هدف تضعیف کردن ایران بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: آمریکاییها و بهطور مشخص آلمان، فرانسه و انگلیس سعی کردند تحریک کنند و به اغتشاش در ایران دامن بزنند. آنها به دنبال اهداف سیاسی خود بودند. بخشی از هدفشان تضعیف و بیثبات سازی ایران و بخشی دیگر از هدف آنها امتیازگیری بر سر میز مذاکرات برجامی از جمهوری اسلامی ایران بود، اما خلی زود متوجه شدند که این تحریکات نمیتواند دستاوردی برایشان به همراه داشته باشد.
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی درباره دیدارهای اخیرش با رئیس جمهور سوریه و مقامات ترکیه و همچنین اولین نشست وزرای دفاع سوریه، ترکیه و روسیه تصریح کرد: چند ماه پیش این موضوع مطرح بود که ترکیه قصد دارد عملیات نظامی در خاک سوریه و مناطق مرزی انجام دهد. آن زمان من سفری به آنکارا داشتم و جمهوری اسلامی این مساله را دنبال میکرد که ترکیه و سوریه بر گفتوگو و راهحل سیاسی تمرکز کنند. خرسندیم که آن تلاشها موجب شد تا این عملیات نظامی در مناطق مرزی دو کشور شکل نگیرد.
دیپلمات عالیرتبه کشورمان افزود: در ادامه آن مسیر جمهوری اسلامی ایران همواره از نزدیکی روابط دمشق و آنکارا استقبال کرد تا اینکه ما امروز شاهد پیشرفتهایی در این زمینه هستیم. این هفته با آقایان بشار اسد و اردوغان و وزیران امورخارجه دو کشور گفتوگوهای مهمی داشتیم و هدفمان این بود که روابط نیرومندتری میان ترکیه و سوریه برقرار شود و نگرانیهای طرفین کاهش پیدا کند. با طرف روس هم در تماس مستمر و مستقیم هستیم. من در ماه سپتامبر در نیویورک در نشست سهجانبه ایران، روسیه و ترکیه ایدهای را از سوی جمهوری اسلامی مبنی بر این مطرح کردم که اکنون زمان آن فرارسیده که سوریه به عنوان یک کشور در مذاکرات آستانه به جمع ما بپیوندد.
امیرعبداللهیان بیان کرد: بخشی از این ایده در گفتوگوهایی که در سطح امنیتی و نظامی بین ترکیه و سوریه صورت گرفت، تحقق پیدا کرد. ما به جمعبندی و ایدههای بهتری دست پیدا کردیم که این مشورتها و نقش ایران و روسیه به منظور کمک به ترکیه و سوریه برای برون رفت از این چالش بیش از پیش تقویت شود.
وی در ادامه این گفتوگو درباره جنگ اوکراین و ادعاهای واهی اثبات نشده مبنی بر کمک نظامی ایران به روسیه در این جنگ اظهار داشت: در جنگ اوکراین یک وضعیت پیچیدهای را تجربه میکند. برخی از اندیشکدههای روابط بینالملل در غرب متعقدند که جنگ اوکراین مبدأ جدید تاریخ روابط بینالملل است. موضع جمهوری اسلامی ایران از ابتدای جنگ کاملا روشن است و در عالیترین سطح این را مورد تأکید قرار دادیم.
وزیر امورخارجه ایران گفت: ما مخالف جنگ هستیم و بر راهحل سیاسی تمرکز داریم، ضمن اینکه اقدامات تحریک کننده ناتو و برخی کشورهای غربی را عامل اساسی و عامل مهم این جنگ میدانیم.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه تلاشهای زیادی را در این مدت بین اوکراین و روسیه چه در سطح وزرای امورخارجه و چه رئیس جمهور داشتیم، تاکید کرد که ایران امیدوار است اوکراین هر چه زودتر به مرحله صلح برسد و جنگ در این کشور پایان یابد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: ما سیاست دوگانه نداریم. همانطور که مخالف جنگ در عراق، سوریه، یمن، افغانستان و فلسطین بودیم و هستیم، مخالف جنگ و آوارگی در اوکراین نیز هستیم.
امیرعبداللهیان در ادامه بیان کرد: از طرف دیگر، ما حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها را در چارچوب حقوق بینالملل به رسمیت شناختیم و به همین دلیل علیرغم روابط ممتاز تهران و مسکو، ما جدا شدن کریمه از اوکراین را به رسمیت نشناختیم، ما جدا شدن لوهانسک و دونتسک از اوکراین را به رسمیت نشناختیم. به دلیل اینکه بر اصول ثابت خودمان در سیاست خارجی تاکید داریم. وقتی میگوییم جنگ در اوکراین راهحل نیست، این را به عنوان سیاست اصولی باور داریم و بر آن تکیه میکنیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی درباره به درازا کشیده شدن مذاکرات رفع تحریمها خاطر نشان کرد: ما تاکنون چند مرحله تا گامهای پایانی توافق نزدیک شدیم. اما در این مراحل گاهی اوقات طرف آمریکایی ایدهها یا بهانههایی را مطرح میکرد از جمله در اوج اغتشاشات در ایران.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: از یک طرف آمریکاییها به ما پیام میدادند که آماده برداشتن گامهای نهایی توافق هستیم، از طرف دیگر به تظاهرکنندگان در ایران پیام میدادند که اولویت برای ما برجام نیست، بلکه وضعیت در ایران و اغتشاشات در ایران است. من همان موقع اعلام کردم آمریکا باید نسبت خودش را با پیامهایی که از کانال رسمی به ما میدهد و حرفهای متعارضی که در رسانه بیان میکند، مشخص کند.
وی اظهار داشت: اکنون ما در نقطهای قرار داریم که آمریکاییها از مجرای دیپلماتیک همچنان از ضرورت رسیدن به توافق صحبت میکنند و ما برای رسیدن به نقطه پایانی توافق بدون پیش شرط آمادگی داریم تا در چارچوب گفتوگوهایی که در گذشته انجام شده گام نهایی برداشته شود اما بدون پیش شرط و با یک نگاه واقعبینانه و با رعایت حقوق و منافع ملی ایران.
امیرعبداللهیان در پایان افزود: ما به مسیر دیپلماسی پایبندیم و معتقدیم که مذاکره برای مذاکره مفید نیست اما مذاکره برای اینکه تمام طرفها به نتیجه مطلوب برسند، میتواند مفید باشد.
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰