«آمیتیس رمضانی» دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی در ارتباط با سویه جدید اومیکرون که در آفریقای جنوبی تشخیص داده شده است، گفت: سویه جدیدی که درحال حاضر در آفریقا آمده، نگران کننده است، زیرا ما تا به حال با دلتا مواجه بودهایم و تا الان دلتا را جدیترین و خطرناکترین سویه میدانستیم، اما این سویه الان از آن هم جدیتر محسوب میشود.
رمضانی در ارتباط با ویژگیهای این جهش گفت: جهشهای این ویروس بیشتر است. محلی که در ویروس جهش پیدا میکند، بسیار مهم است و اینکه چه جهشهایی در کنار هم قرار میگیرند. در دلتا مشخصه ای که باعث میشد سویههای کرونایی مانند بتا را با وجود اینکه از دلتا قویتر بود، کنار بزند، این بود که جهشهای آن در قسمتهایی از اسپایک بودند که همدیگر را تقویت میکردند و به ویروس پتانسیلی میدادند که ریزش بیشتر و لود بالاتری داشت و اینها به آن قدرت سرایت و حتی تا حدی کشندگی بیشتری میداد.
او افزود: اومیکرون جهشهای بسیار بیشتری دارد و در محلهایی است که جدیتر از جهشهای قبلی است. البته به این دلیل که این جهش تازه آمده به طور کامل ارزیابی نشده است. با توجه به بالا بودن تعداد جهشها و در کنار هم قرار گرفتن نوع جهش، جهش جدیتر و خطرناکتری محسوب میشود و به ویژه در محلهایی از ویروس جهش رخ داده است که احتمال فرار از واکسن آن بیشتر است. ما در دلتا چندان فرار از واکسن نداشتیم و قدرت واکسنها مقداری کم شده بود اما درباره این سویه مقداری نگران میزان کارایی واکسنها هستیم.
رمضانی گفت: مشخصهای که کرونا دارد این است که جهشهایش بسیار زیاد است. کرونا یک نوع «آرانای ویروس» است و به طور کلی انواع قبلی از این خانواده ویروسها نیز جهشهای زیادی دارند. اما کرونا متفاوت است، زیرا هرچه قدر ویروس در جامعه بیشتر بگردد و از فردی به فرد دیگر برسد، خودش را با جامعه و محیط تطبیق میدهد و جهشهای بیشتری پیدا میکند. هپاتیت هم آرانای ویروس است اما چند نفر از جامعه هپاتیت سی داشتند؟ آنقدر هم قابل انتقال و ویروسی تنفسی نبود و از راههای خاصی منتقل میشود. کرونا به این دلیل که تنفسی است و سریع منتشر میشود، هرچه بیشتر بچرخد و از فردی به فرد دیگر برود احتمال جهشش بیشتر است.
او افزود: سویه بتا نیز از آفریقا و جهش دلتا از کشور هند بود. یعنی جاهایی که گردش ویروس بالا بوده و پوشش واکسیناسیون خوبی نداشتند. آفریقا درحال حاضر تنها ۶ درصد پوشش واکسیناسیون دارد. درمورد کرونا باید بپذیریم کرونا مشکل یک کشور نیست و یک مشکل جهانی است. اگر کشورها به فکر آفریقا نباشند، هرچه قدر در کشور خودشان پوشش واکسیناسیون را بالا ببرند، تا موقعی که آفریقا شش درصد پوشش واکسیناسیون داشته باشد، موفق نخواهیم بود. یعنی به هرحال ویروس دوباره جهش پیدا میکند. جلوی مرزها را تا حدی میشود بست و نمیتوان جلوی مرز هوایی و زمینی را به طور کامل گرفت. قطعا آن جهش وارد دیگر کشورها میشود.
رمضانی گفت: درحال حاضر بیشتر واکسنها درحال بازطراحی هستند. یعنی تغییراتی میدهند که روی سویههای جدید هم موثر باشد. به نظر میرسد بازنگری در واکسنهای مختلف مانند آسترازنکا، فایزر، پاستور و غیره این توانایی را در آن ایجاد کرده است که بتوانیم تغییراتی ایجاد کنیم که درمقابل سویههای جدید موثر باشد.
او افزود: اما نمیتوان گفت این بیماری از بین میرود و باید خودمان را به شکلی تطبیق و طرز زندگیمان را تغییر دهیم. پس از آن کم کم به حالت آندمی میرسیم، اما واکسنهایی که بازطراحی شوند و هرسال تغییر کنند لازم خواهند بود. فعلا تا موقعی که مشکل کشورهایی مانند کشورهای آفریقایی را حل نکنند و پوشش واکسیناسیون خوبی را برای آنها فراهم نکنند، با گردش ویروس، برای کل دنیا مشکل ایجاد میشود.
رمضانی درارتباط با نحوه مراقبت برای جلوگیری از انتشار گسترده این جهش در کشور گفت: اینکه بگوییم این جهش نباید وارد کشور شود، غیرممکن است. حتی اگر الان هم از ورود مسافران از کشورهای آفریقایی جلوگیری کنیم، به هرحال افراد در یکسری از کشورهای دیگر، وارد میشوند و آنها ممکن است به این جهش آلوده شده باشند. اما هرچه قدر این جهش دیرتر وارد کشور ما شود، به نفع ماست.
او افزود: هرچه قدر پوشش واکسیناسیون دو دوز را بیشتر کنیم و به عدد ۸۵ درصد نزدیک کنیم، احتمال اینکه با ورود این سویه مشکل پیدا کنیم کمتر خواهد بود. ما هنوز نمیدانیم واریانت اومیکرون در رقابت با دلتا چه قدر موفقیت دارد و در رقابت موفق میشود یا اینکه نمیتواند ویروس غالب دنیا شود. اینها چیزهایی است که زمان نیاز دارد تا متوجه بشویم. مانند کشورهایی که مرزهای خودشان را به روی کشورهای آفریقایی که این جهشها در آن مشاهده شده بستهاند، اگر ما هم بتوانیم این کار را انجام بدهیم، نمیگویم صددرصد میتوانیم جلوی ورودش را بگیریم، اما حداقل تاخیری ایجاد میشود و همین تاخیر زمان میدهد که ما پوشش واکسیناسیون خوبی داشته باشیم و دوباره وارد خیزها و پیکها با شدت قبلی نشویم.
۴۷۲۳۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰