به گزارش ایسنا، این کتاب گویای تلاش یک باستانشناس برای کاوش و حفاظت از یک محوطهی تاریخی زیر خمپاره و ژ۳ و درگیریهای هر روزه در زمان جنگ است.
اسماعیل یغمایی بر آن است تا اسرار تمدن ناشناخته «مانناها» را از دل ویرانهها و یغماگریهای بیوقفه گنججویان نجات دهد تا هر آنچه برای مردم است، از مرزهای این سرزمین بیرون نرود. جز آجرهای لعابدار با نگارههای هنرمندانه که در این کاوش به دست آمد، برای نخستین بار کتیبهای یگانه با خط آرامی کهن از خاک بیرون آمد و به باور نویسنده این کتاب، نفرین آن دامن بسیاری را گرفت.
در بخشهایی از کتاب آمده است: «… از خورجین اسبی که به درخت بسته بود، یک سنگ بیرون آورد و به او داد. خان دستی رویش کشید و گفت: ببینید آقای مهندس، این سنگ رو که روشم کندن و خط نوشتن از همین تپه قلایهچی پیدا شده، میتوانی بخوانی و بگویی چه نوشته؟ نقشهی گنجه؟
از دستش گرفتم و به آن خیره شدم، سنگنبشتهای به اندازه نیمتای روزنامهی همشهری. معلوم بود از گوشهی یک کتیبه بزرگ کنده شده. بیاختیار گفتم: «شوانخان، این خیلی قدیمیه. خیلی باارزشه. خطش آرامیه، یعنی مثل خط عبری، مادر خطی که الان جهودا دارن، یه گوشه از یه کتیبه…»
اسماعیل یغمایی، متولد ۱۳۲۰ تهران و کارشناس ارشد (۱۳۵۴) از دانشگاه تهران و دانشکده باستانشناسی و هنر است که در سال ۱۳۴۶ به استخدام اداره کل باستانشناسی و فرهنگ عامه درآمد و در سال ۱۳۷۴ به اجبار بازنشسته شد. او سرپرست کاوشهای ارزشمندی در باستانشناسی ایران، چون کاخ بردکسیاه، کاخ سنگسیاه، مهرکده و آتشکده محمدآباد (دشستان)، تپهحصار دامغان، ارگان عیلامی و ارگان اسلامی و… بود.
این باستانشناس جز نوشتارهایی در راستای فرهنگ و باستانشناسی ایران، کتابهایی درباره داستانهای پیامبران، اشاراتی به امامزادههای تهران، شوش/ کاوشهای باستانشناسی در شهر پانزدهم، فرضیه خاستگاه راستین هخامنشیان بر پایه کاوشهای باستانشناسی کاخ بردکسیاه، آن قصر که جمشید …(پژوهشی در پیشینهشناسی تختجمشید)، دژ استعمار بر پایه کاوشهای باستانشناسی قلعه پرتغالیها در جزیره قشم را به چاپ رسانده است. یغمایی به ثبت باستانشناسی شفاهی در کتابهای گیسوان هزارساله، وقتی که بچه بودم و نقاط امن، کتیبهی خون پرداخته است.
کتاب کتیبه خون در قطع رقعی، جلد شومیز، ۲۴۷ صفحه به قیمت ۱۵۰ هزار تومان از سوی انتشارات دادکین منتشر شده است. همچنین کتابهای انتشارات دادکین را از کتابفروشی دی، واقع در خیابان کلانتری میتوان تهیه کرد.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰