به گزارش هوشمند نیوز، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه یکشنبه شب گفت که سفیر این کشور در نیجر به پاریس بازخواهد گشت.مکرون همچنین اعلام کرد که نیروهای فرانسوی تا پایان سال این کشور را ترک خواهند کرد. رئیسجمهور فرانسه، افزود: ۱۵۰۰ سرباز فرانسوی در هفتهها و ماههای آینده از نیجر خارج میشوند و خروج کامل آنها تا پایان سال انجام میشود.
شورای نظامی نیجر که پس از امتناع مکرون از به رسمیت شناختن کودتای ۲۶ جولای خواستار خروج فرانسه از این کشور بود، از اعلامیه رئیسجمهور فرانسه استقبال کرد و در بیانیهای تأکید کرد که خروج نیروهای فرانسوی و سفیر فرانسه از نیجر لحظهای تاریخی برای این کشور به شمار میآید.
همچنین در این بیانیه آمده است: «امروز دوران جدیدی را در مسیر حاکمیت نیجر جشن میگیریم زیرا اعلام شد سفیر فرانسه و نیروهای فرانسوی قبل از پایان سال جاری خاک کشور را ترک خواهند کرد. هرکسی که منافع و اراده کشور ما را تهدید کند، خواه و ناخواه باید کشور را ترک کند. این قطعاً یک پیروزی کوچک برای دولت در حال گذار است و شاید مایه شرمساری برای فرانسویهایی است که کشورهای مالی، بورکینافاسو و اکنون کشور سومی در ساحل از آنها خواسته که خاک کشورشان را ترک کند». شورای نظامی نیجر در پایان تأکید کرده است که نیروهای امپریالیستی و استعماری در قلمرو نیجر مورد استقبال قرار نمیگیرند.
بیشتر بخوانید:
فرانسه بالاخره مجبور به خروج از نیجر شد
ماکرون: فقط در یک صورت نیروهایمان را از نیجر خارج میکنیم
همهگیر شدن کودتا در آفریقا/ ریشه ناآرامیهای سیاسی در گابن چیست؟
سازمان اطلاعات روسیه: آمریکا به دنبال ترور رهبران جدید نیجر است
گفتنی است در جولای گذشته بخشهایی از گارد ریاستجمهوری نیجر با محاصره کاخ ریاستجمهوری در نیامی، پایتخت این کشور و مسدود کردن دفتر و اقامتگاه محمد بازوم، رئیسجمهوری منتخب نیجر، اقدام به کودتای نظامی کردند. به دنبال آن افسران ارشد شاخههای مختلف نیروهای دفاعی و امنیتی، حکومت نظامی با نام «شورای ملی حفاظت از میهن» تشکیل دادند و در یک برنامه تلویزیونی از تصرف قدرت خبر دادند.
اتحاد بر علیه شورشها و حملات خارجی
حاکمان نظامی نیجر پس از کودتا به همکاری نظامی خود با فرانسه پایان دادند و مدعی شدند که دولت بازوم و فرانسه اقدامات کافی را برای محافظت از کشور در برابر شورش مسلحانه در غرب این کشور که بخشی از منطقه نیمه خشک ساحل است، انجام ندادهاند.
در دهه گذشته، منطقه ساحل که تا مرکز مالی، شمال بورکینافاسو و غرب نیجر امتداد دارد، به کانون خشونت گروههای مسلح مرتبط با القاعده و داعش تبدیل شده است. کشورهای غربی برای مقابله با نفوذ فزاینده گروههای مسلح با بازوم شریک شده و میلیونها دلار کمک نظامی برای تقویت نیروهای نیجر پرداخت کردند اما دولت نیجر موفق به سرکوب این شورشها نشد. به همین دلیل دولتهای نظامی ناشی از کودتا در سه کشور ساحل – نیجر، مالی و بورکینافاسو- در ۱۶ سپتامبر یک پیمان دفاعی متقابل در برابر تهدیدات احتمالی شورش مسلحانه یا تهاجم خارجی امضا کردند.
البته این اتحاد علاوه بر اینکه تلاشی برای مهار گروههای تروریستی در منطقه ساحل است، نوعی تضمین برای تداوم دولتهای نظامی ناشی از کودتا در سه کشور نیجر، مالی و بورکینافاسو هم هست چرا که این سه کشور را در زمان بروز تهدید خارجی با یکدیگر متحد میکند. درست به دلیل قدرت همین اتحاد است که بلوک منطقهای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) که در پی کودتای جولای در نیجر هشدار داد که در صورت شکست تلاشهای دیپلماتیک برای بازگرداندن بازوم به قدرت، به عنوان آخرین راه، میتواند مداخله نظامی کند، از لفاظیهای خود عقبنشینی کرد و حاضر به قبول هزینه سنگین حمله نظامی به نیجر نشد.
پیامدهای خروج فرانسوی ها از نیجر
ازجمله عواقب خلأ قدرت ناشی از خروج نیروهای فرانسوی از نیجر، تقویت گروههای شورشی و تروریستی در این کشور است. با خروج نیروهای فرانسوی بیثباتیها و حملات تروریستی در نیجر افزایش خواهد یافت چرا که نه تنها دولت جدید در این کشور تازه از گرد راه رسیده و بنیانهای مستحکمی ندارد بلکه امکانات نظامی آنها نیز در مقابله با گروههای تروریستی قابل مقایسه با امکانات نظامی دولت فرانسه نیست.
البته میتوان خوشبین بود و تصور کرد که شاید روسیه با استفاده از گروه واگنر بتواند جای فرانسه پر کند. از زمانی که نظامیان در نیجر قدرت را در دست گرفتهاند همانقدر که احساسات ضد غربی بخصوص ضد فرانسوی در این کشور اوج گرفته نوعی حس اعتماد نسبت به روسیه هم در بین مردم جان گرفته است به نحوی که در بسیاری از تظاهراتها در نیامی مردم پرچم روسیه را به اهتزاز درآوردند. بنابر این اگر نیروهای واگنر که در حال حاضر در مالی حضور فعال و پررنگی دارند، بتوانند خلأ نیروهای فرانسوی در نیجر را پر کنند منطقه ساحل آفریقا به منطقه نفوذ روسیه و دغدغه بزرگ غرب تبدیل خواهد شد.
۳۱۱۳۱۱
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰