نادیا زکالوند: واکسن اسپوتنیک وی که با نام «گام-کوید-واک، Gam-COVID-Vac» هم نامیده میشود، اجازه استفاده در ۶۸ کشور جهان را گرفته است. این واکسن در مؤسسه ملی تحقیقات همهگیرشناسی و میکروبیولوژی گامالیای روسیه تولید شده است.
اسپوتنیک وی، نوعی واکسن ویروسی است که میتواند ایمنی طولانیمدتی در برابر کوید۱۹ ایجاد کند. این واکسن سه مرحله آزمایش بالینی خود را گذرانده است و بنابر بررسی نشریه پزشکی معتبر لنست (Lancet)، ۶،۹۱درصد موجب ایمنی بدن در برابر کوید۱۹ میشود.
ناقل ویروسی چیست؟
ناقل ویروسی، ویروس بیضرری است که کد ژنتیکی خود را وارد سلولهای بدن کرده که در نتیجه آن سلولها شروع به تولید نوعی پروتئین میکنند. سالهاست که دانشمندان با استفاده از ناقلهای ویروسی به ژندرمانی و تولید واکسن مشغول هستند.
وقتی واکسن ناقل ویروسی سلولهای بدن را تشویق به تولید پروتئین بیماریزا میکند، سیستم ایمنی بدنمان به حضور آن پروتئین و همچنین ناقل ویروسی واکنش نشان میدهد. در نتیجه این واکنش ایمنی میتواند سیستم ایمنی بدنمان را در برابر ویروس کوید۱۹ به مدت طولانی ایمن کند.
واکسن اسپوتنیک وی از دو نوع متفاوت آدنوویروس به عنوان ناقل ویروسی استفاده میکند. آدنوویروسها از خانواده بزرگ ویروسهایی هستند که موجب سرماخوردگی میشوند.
برای اینکه سیستم ایمنی بدن کوید۱۹ را تشخیص دهد باید به بدن فرد دو دوز از این واکسن به فاصله ۲۱ روز از هم تزریق شود. اولین تزریق حاوی آدنوویروس ۲۶ است که نقش ناقل ویروسی را عمل میکند. اما تزریق بعدی حاوی آدنوویروس۵ است. هر دو تزریق حاوی ژن برای تولید پروتئین اسپایک SARS-CoV-۲ هستند. البته دانشمندان این پروتئین را طوری دستکاری کردهاند که تکثیر نشود. به همین دلیل ویروس تزریقشده نمیتواند فرد را به عفونت ناشی از آدنوویروس مبتلا کند. در ضمن به دلیل اینکه این واکسن کل ویروس کوید۱۹ را در خود ندارد، فرد را به بیماری کرونا مبتلا نمیکند.
سیستم ایمنی بدنمان به واکسن تزریقشده واکنش نشان میدهد و شروع به تولید پادتنهایی مخصوص مقابله با ویروس کوید۱۹ میکند و در نهایت سلولهای ایمنی لنفوسیت تی (T-cell) وارد عمل میشوند.
پس از آن هر زمان ویروس کوید۱۹ وارد بدنمان شود، بدن بهسرعت این پادتنها را تولید کرده و جلوی فعالیت ویروس و ورود آن به درون سلولهایمان را میگیرد و سلولهای لنفوسیت تی هم سلولهای آلوده را از بین میبرند.
با این روش تولید واکسن کوید۱۹، ناقل ویروسی و پروتئین اسپایک کوید۱۹ نقش مهمی در ایجاد ایمنی در برابر ویروس کرونای جدید بازی میکنند و بیماری فرد در صورت ابتلا، کشنده نخواهد بود.
منبع:medicalnewstoday
۴۷۴۷
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰