مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین، در گفتوگو با پایگاه خبری بازارسرمایه ایران «سنا»، گفت: دولت جدید در پاییز امسال سیاستهایی را برای افزایش نرخ دلار تجاری و رساندن نرخ این ارز به نرخ بازار آزاد انجام داد و اختلاف این دو ارز کاهش یافت. تنشهای سیاسی نیز در این مدت کاهش داشت. این موضوعات همزمان با افزایش حجم جدیدی از ورود پول و نقدینگی به بورس سبب رشد شاخص کل شد. باوجود آن که نمیتوان تکرار رونق پیش از بهمنماه را انتظار داشت اما از سوی دیگر انتظار افت و اصلاح شدید هم در بازار وجود ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه، نرخ دلار در بازار آزاد شیب صعودی به خود گرفته و نرخ دلار توافقی هم در محدوده ۶۸ هزار تومان قرار گرفته، این انتظار وجود دارد که همچنان دولت با اجرای سیاستهای منطقی، باز هم فاصله بین دلار تجاری و آزاد را کاهش دهد.
پتانسیل رشد ارزش دلاری بازار
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین، معاملات سهامداران حقیقی را عامل محرک مهمی در بازار قلمداد کرد و توضیح داد: ارزش دلاری بورس با احتساب عرضههای اولیه به محدوده ۱۰۰ میلیارد رسیده است.
علی اسکینی، اضافه کرد: اما بدون احتساب عرضههای اولیه، ارزش دلاری بورس ۶۸ میلیارد دلار است. سقف این عدد در ۷ سال اخیر ۱۵۰ میلیارد دلار بوده، در نتیجه مشخص است، ارزش و تاثیرات طرحهای توسعه، افزایش قیمتهای کالا و خدمات، هیچ کدام، در بازار نمود ندارند. این امر بیانگر این است که بازار از نظر دلاری امکان رشد دارد.
رابطه دلار و بورس
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین، رابطه بین دلار و بازار سهام را رابطهای مستقیم دانست و گفت: در ۱۰ سال اخیر تقریبا شاخص بورس ۳۵ برابر و دلار بازار آزاد حدود ۳۰ برابر شده است. در دوره زمانی ۵ ساله، تقریباً بورس ۵ برابر شده و دلار هم ۵ برابر شده است. این در حالی است که در ۳ سال گذشته با وجود آن که دلار ۳ برابر شده است، شاخص کل در نهایت رشد ۲ برابری را تجربه کرده است.
اسکینی در پاسخ به این پرسش که چه عواملی رابطه و تناسب مستقیم بین دلار و بازار سهام را تغییر داده است، توضیح داد: در سالهای اخیر، برگ برنده بازار، یعنی اعتماد، کمرنگ شده است. تصمیماتی که در تعارض با سیاستهای حمایتی و تولیدی بودند، اتخاذ شدند و این امر، اهرم بین دلار و بازار سهام را تغییر داد.
عوامل موثر بر سود ناشران
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین، گفت: تا قبل از سال ۱۴۰۰ اختلاف نرخ دلاری که صورتهای مالی ناشران بورسی درج شده بود با نرخ بازار آزاد بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بود. بعد از آن فاصله در مقاطعی به ۵۰ درصد هم رسید و این مساله باعث کاهش سود شرکتها و ناشران بورس شد.
اسکینی گفت: در این میان افزایش قیمت و خوراک صنایع که به صورت دلاری تقریبا ۳ تا ۴ برابر شد، افزایش ناترازی انرژی، قیمتگذاری دستوری، افزایش نرخ بهره، حتی حقوق دولتی و بهره مالکانه معادن هم بر هزینههای ناشران تحمیل و در نهایت باعث کاهش سودآوری در صنایع شد.
این کارشناس بازار سرمایه، نرخبهره را یکی از مولفههای مهم اثرگذار بر بازار سرمایه خواند و افزود: در سال ۱۴۰۱ نرخ بهره زیر ۲۵ درصد بود، اما امروز نرخ سود به بالای ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است، این امر باعث کاهش اقبال به خرید سهام و افزایش هزینه تامین مالی بنگاه ها میشود.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه نوین، افزود: فارغ از این که دلار به چه نرخی محاسبه شود، ۹۰ درصد سود شرکتها به نرخ دلار وابستگی مستقیم دارند. فقط ۴درصد از ناشران بازار سرمایه، مثل گروه روغن نباتی، دلار ترجیحی دریافت میکنند و مابقی ناشران، از این امتیاز بیبهره هستند.
اسکینی ادامه داد: ۶ درصد دیگر ناشران مانند گروههای شوینده و تایر هم نیاز دارند که همزمان با افزایش نرخ دلار، برای پوشش هزینههای تولید و دستیابی به سود، قیمت محصولاتشان را افزایش دهند. گروههایی مانند: رایانه، تامین سرمایه، خدماتیها هم به نظر میرسد که تاثیر مستقیم چندانی از دلار نمیگیرند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰