به گزارش هوشمند نیوز، سیامک کاکایی با بررسی چشم انداز روابط دو کشور ترکیه و عراق با ایران گفت: روابط کشورهای همسایه با یکدیگر تابع سیستم کلی حاکم بر نظام بین المللی نیست. البته نه به این معنا که به شکل کلی از آن تبعیت نکند بلکه یک سری موضوعاتی وجود دارد که خاص همسایگان است. در مراسم تحلیف اولین بحثی که مطرح شد اولویت دادن به روابط ایران با کشورهای منطقه بود. همین بخش در رسانه های معتبر ترکیه و عراق منتشر شد اما چشم انداز روشنی نسبت به نگاه ایران ندارند. در بحث روابط شاهد اقتضائاتی مانند همسایگی، پیشینه تاریخی، منافع مشترک و یا دغدغه های مشترک هستیم. با توجه به این مسائل روابط سه جانبه استمرار پیدا خواهد کرد. البته نوع رابطه ایران با ترکیه نسبت به عراق متفاوت است اما به طور دولت سیزدهم به طور کلی بر گسترش روابط تاکید کرده است. در همین حال راهکارهای گسترش روابط، شاخه بندی آن در عرصه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کار دولت جدید است که چگونه می خواهد سیاست های خود را چارچوب بندی کند و آن را پیش ببرد که منتهی به گسترش روابط تجاری و غیره شود.
وی با تاکید بر اینکه نوع نگاه ترکیه و عراق به ایران تغییر خواهد کرد و ایران باید عملگرایی جدیدتری در روابط و سیاست خارجی با بغداد و آنکارا برسد گفت: در عراق وضعیت در حال دگرگونی است و در آینده عراق جدیدی ظهور پیدا خواهد کرد و سپس پس از انتخابات باید شاهد ظهور دولت جدید باشیم. حتی در این یک سال اخیر روند تحولات عراق شاهد تغییرات زیادی بوده است البته بدان معنا نیست که دامنه نفوذ ایران در عراق به پایان برسد چرا که روابط دو کشور تابع سلسله مسائلی است که ایران و عراق را در روابطشان با دیگر کشورهای همسایه متمایز می کند. با در نظر گرفتن عراقی جدید باید سیاست منطبق با آن را نیز در پیش بگیریم که از آن به عنوان عملگرایی یاد می کنم که باید به این سمت حرکت کنیم. در بحث ترکیه نیز این کشور سیاست خارجی متفاوتی را نسبت به سالهای گذشته در پیش گرفته است و در مسیر تبدیل به یک قدرت منطقه ای است گرچه در سالهای گذشته نیز این عنصر در سیاست خارجی ترکیه وجود داشته است و در این راستا یک رویکردی تهاجمی در سیاست خارجی این کشور حکمفرما بوده است، مساله ای که سبب شده تا همسایگان تحت الشعاع آن قرار گیرند. در روابط ایران و ترکیه نوعی تفاهم و منافع مشترک وجود دارد و در عرصه سیاست و ملاحظات منطقه ای این مسائل همچنان پایدار خواهد ماند. ترکیه برای خود دورنمایی ترسیم کرده که طی آن باید تا سال ۲۰۲۳ بین ۱۰ تا ۱۵ اقتصاد برتر جهان قرار گیرد. همه مسائل ذکر شده بر رفتار و سیاست خارجی ایران نیز تاثیر خواهد گذاشت.
این کارشناس در پایان گفت: در آینده نگاهی ژئوپلتیکی بر روابط سه کشور ایران، ترکیه و عراق شکل خواهد گرفت. یعنی بازشناختی از ژئوپلتیک منطقه باید داشته باشیم که ایران را همچنان تاثیرگذار نشان دهد. از همین رو تقویت روابط با همسایگاه باید از حوزه کلام خارج شود و جنبه عملی به خود گیرد. در منطقه بحران های زیاد حل نشده ای باقی مانده که منتهی به کشمکش هایی در سیاست خارجی ترکیه با کشورهای درگیر بحران می شود. بحران افغانستان در نزدیکی ایران، روابط ترکیه با قسمت های شرق و جنوب آسیا همگی بر رفتار سیاست خارجی ترکیه تاثیر خواهد گذاشت. همچنین نحوه رویکرد ترکیه نسبت به کشورهایی چون سوریه و عراق، بر نحوه روابط تهران با آنکارا تاثیرگذار خواهد بود. به همین دلیل اشاره کردم که ایران به یک بازتعریف و عملگرایی نسبت به همه این عوامل نیاز دارد تا بهتر بتوانیم در سیاست خارجی تصمیم گیری درستی داشته باشیم.
مشروح گفتگو را در لینک زیر بخوانید:
اولویتهای سیاست خارجی در وزارت امیرعبداللهیان چه باید باشد؟
310311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰