رسول سلیمی: روز هفتم جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در حالی پیگیری شد که ارتش اسرائیل از روز سه شنبه اعلام کرده که برای اولین بار توانسته کنترل موثر خود بر جبهه های جنوب و مرز با نوار غزه به دست اورد. به گزارش رسانه های این کشور، اسرائیل بسیج نیروهای ذخیره نظامی خود را به ۳۶۰ هزار نفر افزایش داده است
در کنار بمباران مرکز شهر غزه، حملات هوایی اسرائیل، گذرگاه بین مصر و شهر الرفح در جنوب غزه را که تنها گذرگاه خروجی از غزه بود، نیز هدف قرار داد.بیش از ۱۳۷ هزار فلسطینی به پناهگاههای سازمان ملل متحد منتقل شدند و سازمان بهداشت جهانی گزارش داده که تجهیزات پزشکی که در هفت بیمارستان غزه مستقر کرده بود، رو به اتمام است.همچنین خبر می رسد ارتش اسرائیل پس از اصابت راکت هایی که از بلندی های جولان اشغالی سوریه شلیک شده، سوریه را بمباران کرده است.
تعداد تلفات و وضعیت مجروحان
وزارت بهداشت فلسطین صبح امروز جمعه، ۱۳ اکتبر اعلام کرد که تعداد قربانیان تجاوزات همه جانبه رژیم صهیونیستی به مردم در نوار غزه و کرانه باختری به ۱۵۷۲ شهید و ۷۲۶۲ مجروح رسیده است.طبق گزارش پایگاه خبری «عرب۴۸»، این وزارتخانه در اطلاعیهاش اعلام کرد که تعداد قربانیان نوار غزه به ۱۵۳۷ شهید و حدود ۶۶۱۲ زخمی رسیده است. این در حالی است که تلفات در کرانه باختری به ۳۵ شهید و بیش از ۶۵۰ زخمی رسیده و ۲۱۰ نفر از مجروحان به بیمارستانها منتقل شدهاند. نبرد طوفان الاقصی با ادامه درگیریها و حملات موشکی مقاومت به حیفا و فلج شدن کار فرودگاه بن گوریون وارد هفتمین روز خود شد؛ در حالی که تعداد کشتهشدگان اسرائیلی به بیش از ۱۳۰۰ نفر رسید.
بیشتر بخوانید:
آمریکا تصمیمش درباره جنگیدن کنار اسرائیل را اعلام کرد
کار نتانیاهو تمام است
واکنش ها از ایران چه بود؟
در ادامه واکنش ها در ایران، ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم در جلسه هیات دولت گفته «صهیونیستها در مقابل چشم جهانیان مرتکب جنایت علیه بشریت میشوند». سایت حسن روحانی، رئیس جمهوری پیشین کشورمان نیز، بخشی از سخنرانی وی در نشست وزیران خارجه کمیته فلسطی جنبش عدم تعهد در ۱۳ مرداد ماه سال ۱۳۹۳ را منتشر کرد که در آن گفته بود: «درگیریها و اختلافات درازمدت خاورمیانه و برقراری صلحی عادلانه و پایدار در منطقه، جز از طریق حلوفصل مشکل فلسطین و پایان دادن به اشغال کلیه سرزمینهای اشغالی به سرانجام نخواهد رسید.
سید محمدخاتمی رئیس دولت های هفتم و هشتم نیز در جمع مشاوران خود در واکنش به عملیات نظامی میان مقاومت و اسرائیل گفت: «فلسطینیان پس از سالها تحمل تجاوز و زور و تحقیرشدگی توانستند کار بزرگی انجام دهند و قدرت اشغالگر را غافلگیر کنند و توازن قوا را در منطقه بهم بزنند.»
در ادامه واکنش ها، نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس و پس از نطق رئیس مجلس پیرامون بیانات رهبرانقلاب در خصوص مسئله فلسطین و عملیات طوفان الاقصی، در مقابل جایگاه هیات رئیسه تجمع کرده و شعار سر دادند. همزمان با آنکه خبرنگاران نیز در کنار کودکان و زنان به صف قربانیان غیرنظامی جنگ اضافه شدند، جمعی از روزنامهنگاران، اصحاب و فعالان رسانهای در ایران طی بیانیهای حمایت خود را از مردم مظلوم فلسطین اعلام کردند.
در همین حال، ماشاالله شمسالواعظین، روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل خاورمیانه، روز گذشته گفتوگوی مفصلی با «یورونیوز» داشت و گفت «اسرائیل قبلا اعلام کرده که اگر موجودیتش به خطر بیفتد، از همه سلاحهایش استفاده میکند. اما اسرائیل فاقد عمق استراتژیک است و نسبت به ایران موقعیت راهبردی بسیار ضعیفی دارد. همین نقطهضعف، عامل بازدارندهای است که به سود ایران عمل میکند و مانع حمله اتمی یا حتی غیراتمی اسرائیل به ایران میشود.»
علی مطهری از نمایندگان پیشین مجلس شورای اسلامی نیز در توئیتی نوشت: عملیات طوفان الاقصی نقطه عطفی است در مبارزات ملت فلسطین برای آزاد کردن سرزمینشان. صهیونیستها باید فهمیده باشند که تا اشغال هست این طوفانها ادامه دارد
این در حالی است که مالک شریعتی، نماینده نزدیک به زاکانی در مجلس، در توئیتر (اکس) اظهاراتی مطرح کرد که با واکنش کاربران شبکه های اجتماعی مواجه شد. او گفته بود:«اگر بچههای مقاومت، چند ماه زودتر شروع میکردند یا این اندازه راز نگهدار نبودند و یک خبری میدادند، در مجلس، چند حکم خوب در برنامه هفتم برای کمک به زیرساختها و مسیرهای دسترسی به مسجد الاقصی، جدیدترین مقصد زیارتی مسلمانان جهان در طول برنامه پنج ساله تصویب میکردیم.»
این در شرایطی است که ایران از روز چهارشنبه میزبان مهمان ویژه ای از نیجریه بود. روز چهارشنبه شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه با استقبال گروههای دانشجویی و مردمی زیادی وارد فرودگاه امام (ره) شد.در این مراسم استقبالکنندگان شعارهایی همچون اللهاکبر ، مرگ بر اسراییل ، « اسراییل نابود است، فلسطین پیروز است » ، مرگ بر آمریکا ، ابوالفضل علمدار خامنهای نگه دار ، سلام بر شیخ الزکزاکی ، «خمینی آفریقا ، خوش آمدی به ایران» سر میدادند.
آخرین اخبار از ارتش اسرائیل
مرور اخبار رسانه ها نشان می دهد ساکنان نوار غزه چهارمین شب جنگ را در وحشت و تاریکی گذراندند. اسرائیل به بمباران بی امان خود در غزه ادامه داد. ارتش اسرائیل اعلام کرده با قطع آب و برق، کنترل کامل غزه را به دست گرفته و آن را محاصره کرده است..اسرائیل اعلام کرده که شب گذشته به بیش از ۲۰۰ مکان در نوار غزه حمله کرده است. ارتش اسرائیل بر خلاف وعده قبلی، در بیانیه ای گفته که گذرگاه اصلی غزه به سمت مصر را که تنها راه خروج آوارگان بوده، مسدود کرده است.
ارتش اسرائیل همچنین خواستار خروج «تمام غیرنظامیان از غزه» به جنوب شد؛ اما گروه حماس آن را جنگ روانی خواند و از غیرنظامیان خواست تا خانههای خود را ترک نکنند.
تنش در مرز سوریه و واکنش حزب الله
اگرچه همه نگاه ها به غزه است اما از همان ابتدا احتمال توسعه جنگ به مرزهای شمالی اسرائیل، یکی از محورهای تحلیلگران را تشکیل می داد. این موضوع در روزگذشته با شلیک شش راکت از جنوب لبنان به شمال اسرائیل، حزب الله و اسرائیل را وارد تبادل آتش کرد که در جریان این منازعه محدود و کنترل شده، سه عضو حزب الله و یک اسرائیلی کشته شدند.
ارتش اسرائیل می گوید که سایت نظامی متعلق به حزبالله را در داخل لبنان هدف قرار داده و در ادامه هواپیماهای نظامی به یک پست دیدهبانی حزبالله در داخل خاک لبنان حمله کردند. حزبالله گفته بود پرتاب موشک اقدامی تلافیجویانه به خاطر شهادت سه عضو مسلح این گروه در درگیری با اسرائیل در هفته جاری بوده است.
واکنش امریکا و دیگر کشورها چه بوده است؟
با گذشت هفتمین روز از آغاز جنگ، یک مقام ارشد وزارت دفاع امریکا گفته که ایالات متحده در حال تحویل مهمات و تجهیزات نظامی مورد نیاز به اسرائیل است. همچنین لوید استین، وزیر دفاع امریکا در مصاحبه ای گفته گروه کوچکی از نیروهای عملیات ویژه امریکا با اسرائیلی ها برای کمک به برنامه ریزی و اطلاعات در عملیات متقابل علیه حماس، همکاری می کنند.جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم تاکید کرد که بیست شهروند امریکایی مفقود شده اند. او گفت که دقیقا نمی داند چه تعداد از شهروندان یا شرایط انها گروگان گرفته شدهاند. در همین حال بایدن تایید کرد که ۱۴ امریکایی در حمله حماس کشته شده اند. وزارت امور خارجه فرانسه نیز اعلام کرد که تعداد فرانسوی های کشته شده در اسرائیل به هشت نفر افزایش یافته است و ۲۰ نفر مفقود شده اند.
این در حالی است که اردوغان روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری مشترک با کارل نهمر، صدراعظم اتریش، از برنامه های امریکا برای اعزام یک ناو هواپیمابر به منطقه انتقاد کرد و گفت که استقرار این ناو می تواند منجر به قتل عام» شود.
از سوی دیگر، دولت های دارای اتباع اسرائیلی تلاش کردند تا تعیین کنند که چه تعداد از شهروندان انها کشته شده اند. برای نمونه سفارت روسیه در اسرائیل اعلام کرد تعداد شهروندان روسی کشته شده در اخرین جنگ اسرائیل و فلسطین به چهار نفر افزایش یافته است. دولت اتریش هم اعلام کرد که سه شهروند دوگانه اتریشی-اسرائیلی ممکن است در میان افرادی باشند که حماس در جریان حمله به اسرائیل به اسارت گرفته است. همچنین وزیر خارجه ایتالیا گفت که یک زوج ایتالیایی-اسرائیلی از زمان تهاجم مفقود شده اند. وزیر امور خارجه کانادا و چک نیز گفتند که شهروندان کانادایی و چک تبار را از اسرائیل خارج خواهند شد.
کاخ سفید: هیچ برنامهای برای جنگ در کنار اسرائیل نداریم
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی آمریکا در کنفرانس خبری در کاخ سفید گفت: «هیچ قصد، هیچ برنامهای و صادقانه بگویم، هیچ تمایلی از سوی اسرائیلیها برای مشارکت نیروهای رزمی ما در این درگیری وجود ندارد.»
او اشاره کرد، اسرائیل نیز چنین درخواستی ندارد.
کدام کشورهای شرقی از اسرائیل حمایت کردند؟
نارندرا مودی، نخست وزیر هند در اظهاراتی گفته که با بنیامین نتانیاهو، تلفنی صحبت کرده است. مودی در رسانه های اجتماعی نوشت: «مردم هند در این ساعت دشوار قاطعانه در کنار اسرائیل ایستاده اند.»
کدام کشورها و گروه ها از فلسطینی ها حمایت کردند؟
تا به امروز علاوه بر ایران، یک گروه اسلامی در بنگلادش تجمع و “تجاوز اسرائیل” به غزه را محکوم کردند. از میان واکنش ها، بیانیه آیت الله سیستانی در حمایت از فلسطینی ها مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. چه آنکه ویدئوهایی هم از ایران حکایت از آن داشت که عده ای از طلاب تندرو نسبت به عدم واکنش برخی مراجع تقلید مقیم این شهر، تجمع اعتراض آمیزی را برگزار کردند. در همین حال، مقتدی صدر، در سخنرانی در شهر نجف از “همه اعراب، به ویژه مصری ها، خواست تا مرزهای خود را باز کنند و محاصره غیر انسانی غزه را بشکنند و اجازه دهند اب و غذا به غیرنظامیان برسد.
نگرانی از وضعیت غیرنظامیان در غزه دامنه جهانی به خود گرفت.رئیس حقوق بشر سازمان ملل متحد روز سه شنبه گفت که اعلام محاصره کامل غزه توسط اسرائیل، وخامت وضعیت انسانی در نوار غزه را تشدید خواهد کرد. این در حالی است که وزرای خارجه کشورهای عربی اعلام کردند در قاهره برای متوقف کردن تجاوز اسرائیل به غزه تشکیل جلسه خواهند داد.
در همین راستا دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که مسکو با اسرائیل و فلسطینی ها برای یافتن راه حل توقف جنگ صحبت کرده است.همچنین، السیسی رئیس جمهور مصر گفت که تلاش های خود را برای رسیدن به اتش بس افزایش داده است.وی گفت: “ما با تمام طرف های بین المللی و منطقه ای در ارتباطیم تا به توقف فوری خشونت و دستیابی به کاهش تنش برسیم.”
کدام رویداد به حماس برای حمله انگیزه داد؟
یکی از مسائل مهمی که تحلیلگران در گفته های خود به آن اشاره می کنند، زمان بندی آغاز حمله حماس به اسرائیل و چرایی آن است.مقامات حماس به تنش های طولانی مدت، از جمله اختلاف بر سر مسجد حساس الاقصی که برای مسلمانان و یهودیان مقدس است، اشاره می کنند. در سال های اخیر، ملی گرایان مذهبی اسرائیلی مانند ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، بازدیدهای خود را از این مجموعه افزایش داده بود. هفته گذشته نیز، در جریان جشنواره یهودیان، صدها یهودی ارتدوکس افراطی از این مکان بازدید کرده بودند که باعث محکومیت حماس مبنی بر اینکه یهودیان توافقنامه با فلسطینی ها را نقض کردند، شده بود.
کشورهای غربی ارتباط ایران با حمله را رد کردند
دیگر موضوعی که این روزها ذهن سیاستمداران غربی را به خود مشغول کرده، دخالت یا عدم دخالت ایران در حمله حماس به اسرائیل است که روز گذشته با سه بار تاکید رهبرانقلاب مبنی بر عدم دخالت مستقیم ایران در حمله حماس همراه بود.در همین راستا امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفته که کشورش هیچ مدرکی ندارد که ایران به طور مستقیم در حمله حماس به اسرائیل دست داشته است. در همین حال و برای چندمین بار از روز آغاز جنگ مقامات امریکایی، دخالت ایران در حمله حماس را انکار کردند. در جدیدترین نمونه، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری بر موضع دولت امریکا مبنی بر در دست نداشتن اطلاعات «مستقل» و موثق برای اثبات ادعای «نقش مستقیم» ایران در حمله حماس علیه رژیم صهیونیستی صحه گذاشت.
از آغاز جنگ تا به امروز تلاش رسانه های اسرائیلی و رسانه های همسو با جمهوری خواهان در امریکا بر ارتباط ایران با حملات حماس علیه اسرائیل متمرکز بوده است. تلاشی که تا امروز، مقامات اروپایی و امریکایی با نگاهی واقع بینانه با آن مواجه داشته و نقش مستقیم ایران را انکار کرده اند.
آکسیوس: اسرائیل اطلاعاتی در مورد فعالیتها حماس داشت اما هیچ کار نکرد
سه مقام رژیم صهیونیستی به آکسیوس گفتند که اطلاعات این رژیم شب قبل از حمله حماس نشانههایی از فعالیتهای نامنظم را در میان عوامل حماس در غزه مشاهده کرد، اما رهبران ارشد ارتش و شین بت تصمیم گرفتند که نیروهای نظامی را در مرزهای این منطقه در حالت آمادهباش قرار ندهند.
مقامات این رژیم گفتند که روز جمعه (هفته پیش) – یک روز قبل از حمله – اطلاعات رژیم صهیونیستی نشانههایی از فعالیت حماس در غزه را دید که نشان میداد این گروه شاید برای حمله آماده شده باشد.
به گفته مقامات، در نتیجه، چندین رایزنی در سطح بالا جمعه شب (گذشته) برای بررسی و درک معنای اطلاعات جدید انجام شد. هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی، رونن بار، مدیر شین بت و آهارون هالیوا، رئیس اطلاعات نظامی، در برخی از این رایزنیها شرکت کردند که در مورد اینکه آیا این فعالیت نامنظم یک تمرین حماس بود یا آمادگی اولیه برای حمله، بحث میکرد.
مقامات رژیم صهیونیستی گفتند که یکی از احتمالاتی که در این رایزنی مطرح شد، قرار دادن نیروهای ارتش در اطراف غزه در حالت آماده باش بود اما پس از رایزنیها، مقامات تصمیم گرفتند منتظر اطلاعات بیشتر باشند. چند ساعت بعد، حماس حمله را آغاز کرد.
۳۱۱۲۱۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰