به گزارش خبرگزاری «روسیا الیوم» خانم مضاوی رشید در این مقاله که در وب سایت «میدل ایست» منتشر شده، می نویسد: نشانه ها حاکی از آن است که روابط عربستان سعودی و ایران در حال بهبود است و دو کشور باید به زبان خصومت خاتمه دهند و دریابند که بزرگترین تهدیدهای امنیتی که با آن روبرو هستند، تهدیدات منطقه ای است.
وی خاطرنشان کرد که با وجود برگزاری چهار نشست اخیر در بغداد و دیگری در نیویورک، هنوز زود است که به این نتیجه برسیم که این دو کشورِ رقیب در آستانه پایان ده ها سال تنش و رقابت با یکدیگر هستند.
وی افزود: بهترین نتیجه ناشی از این مذاکرات؛ قطع زبان خصمانه، از سرگیری دیپلماسی رسمی و انعقاد موافقت نامه های تجاری جدید است که می تواند از نظر اقتصادی در شرایط بسیار دشوار به دو کشور کمک کند.
رشید با اشاره به گفته «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان که مذاکرات در دور آخر را دوستانه عنوان کرده بود، افزود: سعودی ها و ایرانی ها ماه هاست که با هم صحبت می کنند و هر دو امیدوارند که خصومت متقابل را متوقف کنند. با این حال، مذاکرات همچنان محرمانه باقی مانده است.
این مقاله می افزاید: علاوه بر گزارش های اخیر منتشر شده در مورد از سرگیری روابط تجاری و نشانه های مثبت در مورد نمایندگی های دیپلماتیک در تهران و ریاض که از سال ۲۰۱۶ تعطیل شده اند ، نیاز به توافق طرفین بر سر بسیاری از پرونده های مربوط به امور منطقه ای وجود دارد.
این نویسنده در ادامه افزود: عربستان سعودی با صحبت درباره تهدید خارجی ایران، خواست تا همه کسانی را که از رهبری سعودی انتقاد می کنند، ساکت کند و مخالفان داخلی را سرکوب و جو ترس و نگرانی را ایجاد کند. «محمد بن سلمان» ولیعهد دو سال پیش تهدید کرده بود که جنگ با ایران را به اتهام مسلح کردن حوثی های یمن در مرز جنوبی عربستان به داخل خاک ایران خواهد کشاند.
“محمد بن سلمان می خواست در یمن به پیروزی بر ایران دست یابد و مانند قهرمانی که برای جلوگیری از گسترش ایران در جهان عرب تلاش کرده است، از جنگ خارج شود. با این حال، رویاهای وی به واقعیت تبدیل نشد و ولیعهد اکنون خود را مجبور می کند که پای میز مذاکره بنشیند و به دنبال کمک به ایرانیان برای پایان دادن به جنگی است که یمن را ویران کرد و منابع سعودی را به باد داد و نتوانست او را به عنوان قهرمان بی چون و چرای این جنگ مطرح کند.
او زمانی ادعا می کرد جمهوری اسلامی از شبه نظامیانی حمایت می کند که قصد دارند امنیت عربستان را تضعیف کنند و در مرزها گسترش یابند و با این ادعاها سعودی ها را برای جنگ همیشگی با ایران توجیه می کرد و همزمان میلیاردها دلار برای خرید تسلیحات و تجهیزات در زمانی صرف کرد، آن هم در زمانی که قیمت نفت در حال کاهش و مالیات ها در حال افزایش بود، با اینحال ( باوجود این هزینه گزاف ) موشک ها و هواپیماهای بدون سرنشین حوثی ها می توانند به مهمترین تأسیسات نفتی عربستان برسند.”
رشید در ادامه مقاله به اختلافات گذشته میان دو طرف در موضوعات مختلف اشاره می کند و می گوید: در گذشته، روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان در خصوص موضوع اعدام شیخ نمر النمر در سال ۲۰۱۶ قطع شد. ایران همچنین با انتقاد از مدیریت عربستان در موسم حج سبب شد تا بسیاری از مردم خواستار خروج شهر مقدس مکه از قلمرو سعودی و اداره آن توسط شورای مسلمانان شوند؛ خواسته ای که عربستان فکرش را هم نمی کرد که چگونه به آن پاسخ دهد.
وی در پایان مقاله اش نسخه ای برای دو طرف می نویسد و می گوید “مذاکرات موفق بین عربستان سعودی و ایران باید با حل معضل اساسی آغاز شود، مبنی بر اینکه دو کشور از رقابت خود برای جلب رضایت مخاطبان داخلی دست بردارند و توجه خود را به اصلاحات سیاسی واقعی معطوف کنند. عربستان سعودی و ایران هر دو می توانند به دنبال منافع ملی خود باشند، اما نه از طریق یک بازی پوچ”.
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰