به گزارش ایسنا به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، سعید ستارنژاد ـ سرپرست هیأت باستانشناسی محوطه ۷۴ پهنه چمشیر، گفت: این محوطه روی برجستگی طبیعی با مصالح بومآورد ایجاد شده که در کاوش باستانشناسی شواهدی از فضاهای معماری بهدست آمد.
او با بیان اینکه این فضاهای معماری دارای پلان مستطیلی با مصالح لاشهسنگ و ملات گل ایجاد شدهاند و در سطح دیوارهها به منظور استحکامبخشی، اندود گچ و آهک کشیده شده است، افزود: نتایج کاوش باستانشناختی مشخص کرد که این مجموعه متشکل از هشت فضای معماری و یک راهروی اصلی بوده و سقف فضاها فاقد پوشش است.
به گفته سرپرست هیأت باستانشناسی محوطه ۷۴، این فضاها دارای یک ورودی بوده که پس از ترک مجموعه، ورودیها را با قلوهسنگ به صورت آگاهانه مسدود کردهاند.
ستارنژاد افزود: پلان و سبکشناختی بسیار ساده معماری فضاها و از سوی دیگر چشمانداز محیطی، تعلق مجموعه را به گروههای کوچنشین و کوچرو قوت میبخشد و به نظر میرسد این مجموعه در قرون میانی اسلامی مورد استفاده این گروههای جمعیتی قرار گرفته و پس از آن متروک شده است.
این باستانشناس اظهار کرد: مطالعات مربوط به این محوطه در کنار سایر محوطههای کاوش شده در این ناحیه، میتواند سهم قابل توجهی در ترسیم الگوهای سکونتگاههای عشایری منطقه داشته باشد، در عین حال نمونهای از مدل آزمون باستانشناختی گذشته محسوب میشود و میتواند در تحلیل سکونتگاههای جوامع کوچنشین و کوچرو منطقه و سایر نواحی ایران در دورههای مختلف فرهنگی بسیار راهگشا باشد.
باستانشناسان در حوضه آبگیر سد چمِشیر حدود ۱۴۰ محوطه را شناسایی کردهاند که در بررسیهای اولیه فرضیه وجود آثاری با قدمت بیش از ۱۶ تا ۱۰ هزار سال از دورههای فراپارینه سنگی و همچنین دورههای نوسنگی، عیلام میانه و اسلامی را مطرح کردند ودر کاوشهای پسین، به استقرار فصلی زمستانی، تفرجگاه یا دسکره ساسانی دست یافتند. در سال ۱۳۹۵ از میان ۱۴۰ محوطه شناسایی شده، حدود ۳۰ محوطهای برای کاوش نجاتبخشی مشخص شد که باستانشناسان براساس آخرین یافتهها اعلام کردهاند در بیشتر این محوطهها بقایایی از دوره اسلامی و جوامع کوچرو یافتهاند و برخی از فرضیههای باستانشناسی اولیه را رد کردهاند.
بنا به گفته باستانشناسان با آبگیری سد چمشیر، تمام محوطههای کاوششده زیر آب خواهد رفت. مدیر پروژه و ناظر کاوشهای نجاتبخشی سد و نیروگاه «چمشیر» پیشتر از شناسایی ۱۴۰ اثر تاریخی از محوطههای کاوش شده در روزهای اخیر خبر داده و گفته که تمام آنها به اداره کل میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد تحویل داده شده است.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰