رسول سلیمی: تشدید درگیریها بین اسرائیل و حزبالله لبنان طی روزهای اخیر به بالاترین سطح تنش در منطقه رسیده و تلاش برای به کارگیری راهکارهای دیپلماتیک برای کاهش تنش ها بی نتیجه بوده است. در چنین شرایطی این نگرانی از سوی کشورهای منطقه و جهان تقویت شده است که دو طرف بار دیگر به سوی جنگی تمام عیار حرکت می کنند.
در همین راستا ارتش اسرائیل طی بیانیهای اعلام کرد که در حملات هوایی گسترده به لبنان تا کنون ۴۰۰ لانچر موشک میانبرد، ۷۰ انبار تسلیحات و ۸۰ پهپاد و موشک زمین به زمین حزبالله را هدف قرار داده است. ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد که به بیش از هزار و ۵۰۰ هدف مرتبط با حزبالله در ۲۰۰ ناحیه مختلف لبنان حمله کرده که بیش از ۲۵۰ جت جنگنده در این عملیات شرکت داشتند. چه آنکه رویترز نیز گزارش داده در این حملات، ابراهیم قبیسی، فرمانده ارشد واحد موشکی حزبالله لبنان در حملات هوایی اسرائیل به جنوب لبنان کشته شد.
در مقابل حزب الله نیز در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که در پاسخ به حملات مکرر اسرائیل به لبنان پایگاه هوایی رمات دیوید اسرائیل را با ده ها موشک هدف قرار داده است. رگبارهای پی در پی حملات موشکی حزب الله به این پایگاه هوایی، عمیق ترین حملاتی است که این گروه از زمان آغاز درگیریها از ۷ اکتبر سال گذشته انجام داده است. هدف دیگر حزب الله در اسرائیل مقر موساد بود که با یک موشک کروز هدف قرار گرفت.
حملات متقابل حزب الله و اسرائیل در حالی است که با گذشت تقریبا یک سال از جنگ غزه، ارتش اسرائیل تمرکز خود را به مرز شمالی با لبنان معطوف کرده است. چنان که بنا بر اعلام ارتش این کشور، بیش از ۱ هزار ۶۰۰ مقر و پایگاه و هدف متعلق به حزبالله توسط نیروی هوایی اسرائیل مورد هدف قرار گرفته و اسرائیل بیش از هر زمانی به دنبال توسعه جنگ به لبنان است.
سوابق جنگ متقابل حزبالله و اسرائیل نشان می دهد در سال ۲۰۰۶ جنگ ۳۴ روزه به شهادت ۱۲۰۰ نفر را در لبنان منجر شد. چه آنکه در همان سال ۱۶۰ اسرائیلی نیز کشته شدند. اغلب قربانیان در لبنان غیرنظامی و در اسرائیل نظامی بودند. این در حالی است که در جریان حملات دو روز گذشته اسرائیل به لبنان وزارت بهداشت این کشور خبر از کشته شدن بیش از ۵۰۰ نفر داده است. این آمار شهدای حمله اسرائیل به پیجرهای حزب الله بوده است.
موضوعی که به نظر می رسد کشورهای اروپایی و امریکایی نا امید از آتش بس بین دو طرف صرفا به دنبال تخلیه اتباع خود از لبنان در فرصت اندک تا تشدید حملات اسرائیل به این کشورند. امریکا نیز علی رغم مواضع دیپلماتیک خود برای تنش زدایی از خاورمیانه در عمل نیروی بیشتری را به خاورمیانه اعزام کرده است. وزارت دفاع آمریکا روز دوشنبه ۲۳ سپتامبر (دوم مهر ۱۴۰۳) اعلام کرد که به دلیل افزایش قابل توجه خشونت بین اسرائیل حزبالله لبنان که پتانسیل وقوع یک درگیری منطقهای گستردهتر را افزایش داده، نیروهایش را در خاورمیانه افزایش می دهد. سرلشکر پت رایدر، دبیر مطبوعاتی پنتاگون، جزئیاتی درباره تعداد این نیروهای اضافی یا نقش خاصی که قرار است انجام دهند ارائه نکرد. در حال حاضر حدود ۴۰ هزار نیروی آمریکایی در منطقه مستقر هستند.
اسرائیل اکنون با تشدید حملات هوایی امیدوار است تا حزبالله را از ادامه درگیریها منصرف کند. با این حال سید حسن نصرالله، در آخرین سخنرانی خود اعلام کرد که اسرائیل به هدف خود برای شکست همبستگی این گروه با حماس و ساکنان نوار غزه نخواهد رسید. چه آنکه دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد روز سهشنبه ۲۴ سپتامبر در حاشیه مجمع عمومی این نهاد بینالمللی گفت کشورش تمایلی برای حمله زمینی به هیچ کشوری از جمله لبنان ندارد و راهکار دیپلماتیک را برای پایان دادن به درگیری خود با حزبالله لبنان ترجیح میدهد. چین نیز ضمن محکوم کردن «حملات بیرویه علیه غیرنظامیان» در لبنان، تاکید کرد که «در کنار برادران عرب خود خواهیم ایستاد.»
چه آنکه هوشمند نیوز به نقل از رسانههای صهیونیستی «اسرائیل هیوم» و «یدیعوت آحارانوت» و به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که امریکایی ها خبر از توافق آتشبس موقت بین حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی دادند. به گفته این مقامات آمریکایی آتشبس موقت ۲۱ روزه خواهد بود و قرار است در این مدت طرفین براس دستیابی به توافق نهایی جهت بازگشت ساکنان مناطق مرزی در لبنان و فلسطین اشغالی به خانههای خود مذاکرات را ادامه دهند. شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی هم به نقل از یک منبع در دفتر نتانیاهو تاکید کرد که چراغ سبز برای آتشبس موقت جهت آغاز مذاکرات نشان داده شده است.
در همین حال ناظران سیاسی معتقدند اراده غیر رسمی بین اسرائیل و غرب برای تضعیف حزب الله از مسیر حمله نظامی یا فشار به این گروه برای عقب نشینی ۳۰ کیلومتری از رودخانه لیتانی دارد. مسیری که اسرائیل از آن به عنوان کمربند امن یاد کرده و هدف خود را برای انتقال حزب الله به این شعاع معطوف کرده است.
۳۱۱۲۱۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰