گروه بین الملل: ولیعهد سعودی در این مصاحبه که در جزیره «سندالا» در دریای سرخ انجام شد، در مورد موضوعات و مسائل مختلف از جمله روابط پادشاهی با کشورهای متحد و دوست و موضع آنها در مورد برجستهترین تحولات و رویدادهای سیاسی و اقتصادی در جهان، با یمن و ایران، عضویت در گروه بریکس، روابط با دولت امریکا و موضوع عادیسازی روابط با اسرائیل صحبت کرده است. در این مصاحبه تصویری، رهبر جوان عربستان تلاش می کند فاصله زیادی از محافظه کاری عربستان قدیم که پادشاهان پیر و فرتوت آن را از توسعه عقب انداخته بودند، بگیرد و خود را به عنوان رهبری که عربستان را به مسیر پرشتاب توسعه، هدایت کرد، معرفی کند. مجری فاکس نیوز، متعجب از ذهن ریاضیاتی او در اشراف به آمارهای اقتصادی کشورش و سایر رقبا، از تغییرات اساسی عربستان و هدف نهایی او سوال می کند.
در زیر متن کامل مصاحبه ولیعهد عربستان با شبکه فاکس نیوز را بخوانید.
مجری برت بایر: این جزیره سندالا است، اولین پروژه در نئوم، چشمانداز شما برای سال ۲۰۳۰، و شگفتانگیز و واقعاً زیبا است این تغییر در پادشاهی در هر جنبهای از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی رخداده است. آیا میتوانید نمونههای خاصی از اهداف خود را به ما بگویید و اینکه همه این چیزها چگونه کار میکنند؟
ولیعهد عربستان: به عبارت ساده، درگذشته ما مشکلاتی در عربستان سعودی داشتیم و فرصتهای زیادی داشتیم که از آنها بهرهبرداری نکردیم. ما سعی میکنیم از آن استفاده کنیم، به سمت عربستان سعودی بهتر حرکت کنیم و این چیزی است که ما سعی میکنیم انجام دهیم.
مجری: و این یکچشم انداز بزرگ است!
محمد بن سلمان: بله، این یکچشم انداز بزرگ است و ما هر روز شگفتزده میشویم که سریعتر به اهدافمان میرسیم و آن را به سمت یک هدف جدید و یک جاهطلبی بزرگتر گسترش میدهیم و این واقعاً هیجانانگیز است.
بیشتر بخوانید:
محمد بن سلمان : اگر ایران به سلاح اتمی دست یابد یعنی ما هم باید داشته باشیم
واکنش بنسلمان به استقبال باشکوه از النصر در ایران
مجری: وزرای شما میگویند شما آنها را برای کار هدایت میکنید!
محمد بن سلمان: شما میتوانید ببینید که در سال ۲۰۲۲ ما سریعترین کشورهای گروه G۲۰ بودیم؛ و همچنین امسال، اگر به سهم بخش غیرنفتی در تولید ناخالص داخلی نگاه کنید، ما دومین کشور با رشد سریع در G۲۰ هستیم. این رقابت بین ما و هند است و رقابت خوبی است.
مجری: شما اکنون در مرحله گذار هستید و تلاش میکنید بخشهای مختلف اقتصاد را بدون تکیه شدید بر نفت فعال کنید. نقش زنان در جامعه به طور قابلتوجهی تکاملیافته است و شما چشمانداز ۲۰۳۰ را دارید. عربستان سعودی را در ده، بیست یا سیسال آینده چگونه میبینید؟
محمد بن سلمان: اگر به اواخر دهه هفتاد نگاه کنید، تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی بزرگتر از کره جنوبی بود، و اکنون فکر میکنم کره جنوبی در رتبه دهم یا یازدهم جهان قرار دارد، و در سال ۲۰۱۶ ما در رتبه بیستم بودیم و این شرمآور است. در سال ۱۹۸۰ ما از نظر تولید ناخالص داخلی شماره ۱۲ بودیم و در سال ۲۰۱۶ ما رتبه بیست شدیم؛ بنابراین ما فکر میکنیم اگر عربستان سعودی سطح خود را از آن زمان حفظ کرده بود، ما در میان هفتکشور برتر از نظر تولید ناخالص داخلی در جهان بودیم و من تلاش میکنم عربستان سعودی را به مسیر خود بازگردانم.
مجری: شما به G۲۰ اشاره کردید. شما در حال حاضر تبدیل به یک بازیکن بزرگ در صحنه جهانی شدهاید. توافقی در اجلاس G۲۰ به دست آمد که اروپا، کشورهای خلیجفارس و هند را به هم متصل میکند، چرا این اینقدر بزرگ است؟
محمد بن سلمان: لجستیک مهم است اگر میخواهید در کشور خود تولید کنید و اگر میخواهید کالا را حمل کنید، مهم است که برنامههای لجستیکی خوبی داشته باشید که شما را قادر میسازد تا با بسیاری از کشورها و بسیاری از مناطق کار کنید تا اطمینان حاصل کنید که کالا بهموقع عبور میکند. بهعنوانمثال، این پروژه، هزینه ارسال کالا از هند به اروپا را ۳ تا ۶ روز در وقت و پول، کاهش میدهد، این مسیر، امنتر و کارآمدتر است، پس چرا آن را انجام ندهید؟ این نهتنها در مورد حملونقل کالا از طریق راهآهن و بنادر بلکه در مورد شبکهها، شبکههای برق، کابلهای داده و سایر چیزهایی است که به نفع اروپا و خاورمیانه و همچنین هند و بسیاری از این مناطق است و باعث میشود تا انرژی سبز در خاورمیانه تولید شده و به اروپا و هند صادر شود؛ بنابراین، این یک مسئله بزرگ برای ما، برای اروپا و هند است. اسرائیل بخشی از این توافق است.
مجری: چه چیزی برای شما لازم است تا با عادیسازی روابط با اسرائیل موافقت کنید؟
محمد بن سلمان: خوب، برنامهای از سوی دولت بایدن برای رسیدن به این نقطه وجود دارد. برای ما ارمان فلسطین بسیار مهم است. ما باید این مسئله را حل کنیم و مذاکرات خوبی داریم و امیدواریم که به چیزی برسد که زندگی را برای فلسطینیها آسانتر کند و اسرائیل را به یکی از بازیگران خاورمیانه تبدیل کند.
مجری: گزارشهایی وجود دارد که شما مذاکرات را متوقف کردید؟
محمد بن سلمان: درست نیست.
مجری: آیا میتوانید با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل معامله کنید؟
محمد بن سلمان: در سیاست عربستان سعودی، ما در اینکه چه کسی امور دولت او را مدیریت میکند و چه کسی در رهبری کشورش است دخالت نمیکنیم. اکنون ما رابطهای با اسرائیل نداریم، اما اگر دولت بایدن موفق به ایجاد آنچه که من فکر میکنم بزرگترین توافق تاریخی از زمان جنگ سرد است، شود، پس ما روابط با آنها را شروع خواهیم کرد و این رابطه بدون درنظرگرفتن اینکه چه کسی اسرائیل را اداره میکند، ادامه خواهد یافت.
مجری: منظورم این است که او ۷۳ساله است و شما ۳۸ساله. آیا فکر میکنید فرصتی برای معامله با او وجود دارد؟
محمد بن سلمان: اگر ما در دستیابی به توافقی که نیازهای فلسطینیان را برآورده کند و منطقه را آرام کند، پیشرفت کنیم، با هر کسی که در آنجا باشد همکاری خواهیم کرد.
مجری: اما اسرائیل چه امتیازاتی به فلسطینیان خواهد داد؟ چه شکلی خواهد بود؟
محمد بن سلمان: این بخشی از مذاکرات است، من نمیخواهم وارد جزئیات شوم؛ زیرا من زندگی خوبی برای فلسطینیها میخواهم، میخواهم گفتگو با دولت بایدن را ادامه دهیم تا اطمینان حاصل کنیم که ما به چیز خوب میرسیم.
بایر: خوب، از طرف امریکایی، یا توافق دفاعی بین عربستان سعودی و ایالات متحده وجود خواهد داشت؟
محمد بن سلمان: بله، ما بزرگترین خریدار صنعت تسلیحاتی امریکا هستیم و فکر میکنم عربستان سعودی بزرگتر از پنج خریدار بعدی است که از امریکا خرید میکند؛ بنابراین، عربستان سعودی نقش مهمی در واردات اقتصادی سلاح ایفا میکند و ما روابط امنیتی و نظامی زیادی داریم که در حال حاضر موقعیت عربستان سعودی در خاورمیانه و همچنین موقعیت امریکا در سطح جهانی، بهویژه در خاورمیانه را تقویت میکند. این سند، منافع امریکا، منافع امنیتی، منافع نظامی و همچنین منافع اقتصادی را ترویج خواهد کرد.
مجری: میدانید، افرادی هستند که تعجب میکنند که چرا شما برای اولینبار روابط با ایران را که یک دشمن قدیمی است عادیسازی کردید و علیرغم اینکه در سال ۲۰۱۷ به تأسیسات نفتی شما حمله کردند، اما شما هنوز این کار را با اسرائیل انجام ندادهاید؟ توضیح میدهید
محمد بن سلمان: بسته به وضعیت و سیاستها، ما از سال ۱۹۷۹ نبردی طولانی با ایران داشتیم و نمیخواهیم این الگویی در خاورمیانه باشد. اگر فرصتی برای تغییر ان و رفتن به سوی رفاه، ایجاد منافع، همکاری با ایران و اوردن ایران به همکاری با کشورهای عربی و خاورمیانه وجود داشته باشد، چرا که نه؟ ایرانیها در سال ۲۰۲۰ با عراقیها ارتباط برقرار کردند، عراقیها با ما صحبت کردند و این مذاکرات را آغاز کردند، و ما موانعی داشتیم، و چین وارد مسئله شد و آنها را حل کرد. بعد از ان خوب شروع کردیم و امیدوارم این کار ادامه یابد. ما تمام تلاش خود را میکنیم و آنچه میبینیم این است که ایرانیها این کار را جدی میگیرند و هر کاری که میتوانند انجام میدهند و ما هم در آن سرمایهگذاری میکنیم.
مجری: بدیهی است که یک تغییر بسیار بزرگ است. آیا شما نگران هستید که ایران به سلاح هستهای برسد؟
محمد بن سلمان: ما نگران هستیم که هر کشوری به سلاح هستهای دست یابد، این یک چیز بد و یک گام بد است، آنها نیازی به سلاح هستهای ندارند؛ زیرا از آن استفاده نخواهند کرد. حتی اگر ایران به سلاح هستهای دست یابد، هر کشوری که از سلاح هستهای استفاده میکند، به این معنی است که با بقیه جهان وارد جنگ خواهد شد. جهان نمیتواند هیروشیمای دیگری را ببیند. اگر جهان شاهد مرگ ۱۰۰ هزار نفر باشد، به این معنی است که شما با بقیه جهان در جنگ هستید؛ بنابراین استفاده از این تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای بیهوده است، زیرا نمیتوان از آن استفاده کرد. اگر از آن استفاده کنید، نبرد بزرگی با بقیه جهان خواهید داشت.
مجری: اگر آنها به سلاح هستهای دست پیدا کنند، آیا شما به دنبال آن هستید؟
محمد بن سلمان: اگر آنها آن را به دست اورند، ما باید آن را به دلایل امنیتی و برای توازن قدرت در خاورمیانه به دست اوریم، اما ما نمیخواهیم آن شرایط را ببینیم.
مجری: این یک تغییر واقعاً بزرگ است و بسیاری از کارشناسان بینالمللی میگویند که ایران میتواند منزوی شود. از سوی دیگر، تیم فوتبال سعودی برای یک مسابقه به تهران رفت و تصاویر اینجا شگفتانگیز بود، درست است؟
محمد بن سلمان: این خوب است، این بخشی از تغییر است و ما شاهد استقبال بسیار گرم ایرانیها از تیم سعودی بودهایم. من فکر میکنم سعودیها از آن بازخورد مثبتی میگیرند.
مجری: ایران در حال جنگ نیابتی در یمن علیه شماست. در پنجروز گذشته مذاکرات سطح بالا با حوثیها در داخل پادشاهی صورتگرفته است و تیم شما این مذاکرات را یک نشانه مثبت توصیف میکند و بلینکن وزیر امور خارجه امریکا میگوید این یک فرصت است. شما هم فکر میکنید فرصت هست؟
محمد بن سلمان: بله، قطعاً. هدف ما از روز اول داشتن یک زندگی خوب برای یمنیها و زندگی خوب برای همه کشورهای منطقه است. برای ما در عربستان سعودی، پیشرفت و رشد بزرگ و ایجاد یک اقتصاد شگفتانگیز و دستیابی به موفقیت تقریباً ۱۰۰ درصد داشتهایم، همانطور که ما سعی میکنیم به آن دست یابیم، به این معنی است که ما نیاز به یک منطقه باثبات داریم. برای داشتن یک منطقه پایدار، شما نیاز به توسعه اقتصادی در کل منطقه دارید. شما نمیخواهید مشکلاتی را در یمن ببینید، بلکه میخواهید شاهد پیشرفت عراق، پیشروی ایران، پیشروی لبنان و پیشروی بقیه منطقه باشید. ما با کشورهای عربی خلیجفارس، مصر، دیگر بازیگران منطقه، بازیگران جهانی و متحدان ما در ایالات متحده کار میکنیم و این برای بقیه جهان خوب است. زیرا وقتی منطقه آشفته میشود داعش و القاعده و حملات تروریستی و دزدی دریایی بیرون میآیند، بنابراین ما نمیخواهیم این حوادث را ببینیم. ما میخواهیم فرصتهایی را برای شرکتهای امریکایی، شرکتهای اروپایی ببینیم.
مجری: البته بیش از ۱۵۰ هزار نفر در یمن کشته شدهاند که یک بحران انسانی بزرگ است و شما میلیاردها دلار برای کمکهزینه کردهاید؛ اما این موضوع بهاندازه کافی پوشش داده نشده است. آیا فکر میکنید بحران روبهپایان است؟
محمد بن سلمان: ما بزرگترین کشوری هستیم که در گذشته، امروز و فردا به یمن کمک کردهایم و میخواهیم آن را افزایش دهیم و میخواهیم سرمایهگذاری در یمن را از نظر اقتصادی و در همه زمینهها در یمن آغاز کنیم. ما این کار را انجام میدهیم حتی اگر آتشبس وجود داشته باشد، هنوز توافق سیاسی وجود ندارد، اما ما تلاش میکنیم روزبهروز در همه زمینهها به جلو حرکت کنیم.
مجری: دو چیز دیگر مربوط به ایران است. آیا فکر میکنید ایده خوبی است که امریکا در ازای آزادی پنج گروگان امریکایی به ایران ۶ میلیارد دلار اجازه دهد؟
محمد بن سلمان: شما نمیتوانید بگویید که این یک سیاست بد یا خوب است، اما آنچه من میخواهم بگویم این است که این یک گام است و امیدوارم ایرانیها نشان دهند که گرفتن شش میلیارد یا بازگرداندن گروگانها ارزش تلاش دارد، زیرا این جهان را تشویق میکند تا بیشتر کار کند.
مجری: شما اشاره کردید که چین میانجی احیای روابط با ایران بود و این برخی را شگفتزده کرد. چرا چین در این نقش انتخاب شد؟
محمد بن سلمان: ما چین را انتخاب نکردیم
مجری: چین شما را انتخاب کرد؟
محمد بن سلمان: این چین بود که تصمیم گرفت میانجی باشد تا این امکان را فراهم کند.
مجری: نشانههایی از تغییر وجود دارد. البته تجدید روابط با ایران با میانجیگری چین از جمله این نشانهها است و چین عامل مهمی در این امر بوده است. آیا پادشاهی عربستان با فکر کردن به راههای مختلف برای انجام این کار، مشارکت امنیتی خود را دوباره ارزیابی میکند؟
محمد بن سلمان: نه، بریکس یک اتحاد سیاسی نیست. دو گروه در G۲۰ وجود دارد: G۷ و بریکس، ما سعی کردیم در زمان دولت ترامپ به G۷ بپیوندیم و میبینیم که اگر ما برای یک دهه دیگر بدون تبدیلشدن به یکی از دو گروه در G۲۰ ادامه دهیم، این ممکن است مشکلات اقتصادی را برای ما نشان دهد، بنابراین بریکس یک گزینه است. بریکس یک گروه ضدآمریکایی یا ضد غربی نیست، شما متحدان زیادی مانند هند، برزیل و افریقای جنوبی دارید و آنها متحد هستند.
مجری: اخرین باری که با رئیس جمهور شی صحبت کردید کی بود؟ چگونه آن را میبینید؟
محمد بن سلمان: او تلاش میکند بهترین کار را برای چین انجام دهد. او رهبر یک کشور است و میخواهد کشورش موفق شود و رشد کند، و مردمش بیش از یک میلیارد نفر هستند و شما نمیخواهید شاهد شکست چین باشید، زیرا اگر شکست بخورد، به معنای ۱۳ یا ۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی جهان و حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد جمعیت جهان است. اگر این کشور شکست بخورد، همه در جهان شکست خواهند خورد، از جمله امریکا.
روسیه چطور؟ شما با رئیسجمهور پوتین برخورد کردید، نظر شما در مورد مسئله حضور روسیه در اوکراین چیست؟
محمد بن سلمان: آنچه در آنجا اتفاق میافتد چیز بدی است، هیچکس نمیخواهد آن را ببیند، حمله به یک کشور خلاف قوانین سازمان ملل است. عربستان سعودی علیه این حمله رأی داد. روسها برای آنچه انجام دادهاند، لیستی از استدلالها را دارند. حمله به هر کشوری بد است. عربستان سعودی روابط خوبی با روسیه دارد. ما همچنین روابط خوبی با اوکراین داریم. ما روابط تجاری شگفتانگیز و قابلتوجهی با اوکراین و روسیه داریم. ما برای حل این مشکل تلاش خواهیم کرد.
بایر: شما سعی کردید میزبان مذاکرات صلح باشید، اما روسیه در آن شرکت نکرد، و من میخواهم از شما بهویژه در مورد موضوع حمایت از روسیه بپرسم، من با وزیر انرژی عربستان سعودی، شاهزاده عبدالعزیز که فوقالعاده بود، در مورد تصمیم شما برای کاهش تولید نفت صحبت کردم، و او به من گفت که این تصمیم به دلیل نوسان قیمتها و تلاش برای حمایت از ثبات بازار است، اما برخی از حامیان اوکراین گفتند که انجام این کار منجر به افزایش قیمتها شد، شما تلاشهای روسیه را در جنگ تقویت کردید، در زمانی که اکثر کشورها سعی کردند پوتین را محدود کنند تا او را خارج کنند.
محمد بن سلمان: پس شما در مورد حامیان اوکراین صحبت میکنید، اما در مورد رئیسجمهور اوکراین چطور؟ رئیسجمهور اوکراین چه گفت؟ او دقیقاً برعکس گفت. وی گفت که عربستان سعودی از اوکراین حمایت میکند، از راهحل بین روسیه و اوکراین حمایت میکند و نقش میانجی بین دو کشور را ایفا میکند. اگر بخواهیم با کشورهای عضو اوپک برای حمایت از روسیه به توافق برسیم، ایران یکی از کشورهای عضو اوپک است و ایران دشمن ما بود، ما توافقی که امروز با آنها داشتیم را نداشتیم، پس چگونه میتوانیم از ایران حمایت کنیم؟ این با عقل جور درنمیآید. در عربستان سعودی ما فقط معادله عرضه و تقاضا را مطالعه میکنیم. هنگامی که کمبود عرضه یا عرضه وجود دارد، نقش ما در اوپک پوشش این کمبود است. اگر عرضه افزایش یابد، نقش ما در اوپک این است که آن را متعادل کنیم تا بازار را تثبیت کنیم.
مجری: امروز پنج سال از قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار در کنسولگری شما در ترکیه میگذشت. سازمان اطلاعات امریکا نشان داد که تو مسئول تصمیم به کشتن او بودی شما بارها در مورد این موضوع صحبت کردهاید و روشن کردهاید که دستور آن را ندادهاید و گفتهاید که این یک اشتباه وحشتناک بود و بهعنوان رهبر کشور، مسئولیت آن را بر عهده میگیرید. اما حالا پنج سال ازآنگذشته، به بسیاری از روزنامهنگاران مضطرب چه میگویید؟
محمد بن سلمان: ما تمام اقدامات قانونی را که هر کشوری انجام داده است، انجام دادهایم، همانطور که زمانی که ایالات متحده در عراق اشتباه کرد، آنها تحقیقات، پیگرد قانونی و غیره را انجام دادند. ما این کار را در عربستان سعودی انجام دادیم و پرونده بسته شد و همچنین تلاش میکنیم سیستم امنیتی را اصلاح کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این نوع اشتباه دوباره اتفاق نمیافتد و میتوانیم ببینیم که در پنج سال گذشته چنین اتفاقی نیفتاده است و این بخشی از آن چیزی نیست که عربستان سعودی در صدسال گذشته انجام داده است، این یک اشتباه بود، دردناک بود و ما تمام تلاش خود را میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که سیستم ما اصلاح میشود تا بر اساس قوانین کار کند و اطمینان حاصل شود که همه نهتنها در پادشاهی بلکه در سراسر جهان در امان هستند.
مجری: و شما در حال تلاش برای تغییر قانون هستید، بهطورکلی، تا احکام را واقعبینانهتر کنید.
محمد بن سلمان: ما امروز معتقدیم که قوانین ما ازآنچه ما نیاز داریم، فاصله دارد و ما به تمام قوانین در پادشاهی افتخار نمیکنیم. ما در حال حاضر تعدادی از قوانین را تصویب کردهایم و دهها قانون را در پادشاهی تغییر دادهایم و لیست شامل بیش از هزار مورد است، و در شورای وزیران ما فقط ۱۵۰ وکیل داریم، بنابراین من سعی میکنم تغییرات را باتوجهبه اولویت روزبهروز ترتیب دهم، اما ما از آنها راضی نیستیم و به همین دلیل شرمنده هستیم، سیستم قضایی باید از قوانین پیروی کند و من نمیتوانم به قضات دیکته کنم که کار خاصی انجام دهند و قانون را نادیده بگیرند؛ زیرا این خلاف اصل حاکمیت قانون است. یا قوانین بدی داریم؟ آیا ما به دنبال تغییر آن هستیم؟ بله.
مجری: اخیراً در ایالات متحده، ما بیست و دومین سالگرد حملات ۲۲ سپتامبر را گذراندیم، و همانطور که میدانید، ۱۵ نفر از ۱۹ هواپیماربایان سعودی بودند، و خانوادههای قربانیان احساسات خود را بهوضوح ابراز میکنند، بهویژه در هر سالگرد، و تنها معتقدند که برآوردهای اطلاعاتی به ارتباط بین دولت عربستان سعودی در حمایت و تسهیل کسانی که ربوده شدهاند اشاره دارد، پس از ۲۲ سال به این خانوادهها چه میگویید؟
محمد بن سلمان: من برای هر کسی که یکی از عزیزانش را ازدستداده است بسیار متأسفم، هیچ نمیخواهد یکی از عزیزانش را از دست بدهد، بهخصوص به این شکل. بله، ۱۵ سعودی در حملهای که اسامه بن لادن برنامهریزی کرده بود، حضور داشتند. اسامه بن لادن همچنین چندین حمله را در عربستان سعودی برنامهریزی کرده بود، بنابراین کار با کسی که در دهه نود حملات تروریستی را، در عربستان سعودی انجام میداد و سعودیها و خارجیها را در آن زمان در عربستان سعودی میکشت، بیمعنی است. او دشمن ماست و دشمن امریکا. بر اساس گزارشها، تلاش اصلی اسامه بن لادن جذب هر چه بیشتر سعودیها برای اطمینان از ایجاد مشکل بین ایالات متحده و عربستان سعودی بود، بنابراین اگر این ترفند برای مردم امریکا راهاندازی شود، به این معنی است که اسامه بن لادن موفق به اجرای طرح خود شده است.
مجری: شما تلاش برای تعقیب شبهنظامیان را ادامه خواهید داد؟
محمد بن سلمان: پادشاهی درگذشته محافظهکار بود، نهتنها عربستان سعودی محافظهکار بود، بلکه ایالات متحده امریکا درگذشته محافظهکار بود. زمان در حال تغییر است، اصلاحات در حال امن است و این چیزی است که در عربستان سعودی اتفاق افتاد.
مجری: پس از قتل خاشقچی، رئیسجمهور بایدن عربستان سعودی را یک کشور منفور خواند. منصفانه است که روابط امریکا با عربستان سعودی را پیچیده توصیف کنیم. رابطه فعلی خود با رئیسجمهور بایدن را چگونه توصیف میکنید؟
محمد بن سلمان: تنها چیزی که در سیاست تغییر نمیکند، خود تغییر است؛ بنابراین، شما همیشه سیاست خود را برای خدمت به اهداف خود بهعنوان یک کشور تغییر میدهید. امروز ما کار بزرگی با رئیسجمهور بایدن داریم و ما در حال کار بر روی شبکه گستردهای هستیم که بین هند و عربستان سعودی و اروپا ایجاد میشود، ما در حال کار بر روی ترتیبات صلح بین اسرائیل و فلسطین هستیم، ما طولانیترین آتشبس را در یمن داریم، پیشرفتهای زیادی برای یافتن یک راهحل سیاسی وجود دارد، ما کارهای زیادی در امنیت و ثبات منطقه و فراتر از آن، در اوکراین نیز انجام دادهایم، ما کار بزرگی در فناوری، تحقیق و توسعه، سرمایهگذاری در فناوری نسل ششم، فضا و بسیاری از زمینههای دیگر انجام دادهایم. زمینههای کار مشترک بین عربستان سعودی و ایالات متحده امروز جالب است و ما روابط عالی با رئیسجمهور بایدن داریم.
مجری: آیا فکر میکنید که فوتبال بر پویایی کشور تأثیر میگذارد، گویی هویت ملی دیگری را نشان میدهد؟
محمد بن سلمان: هنگامی که میخواهید اقتصاد را متنوع کنید، باید در همه بخشها کار کنید. معدن، زیرساختها، تولید، حملونقل، تدارکات و کل لیست. بخشی از آن مربوط به بخش گردشگری است. اگر میخواهید گردشگری را ترویج کنید، باید بخشهای فرهنگی، سرگرمی و ورزش را توسعه دهید؛ زیرا باید یک تقویم تعیین کنید و ما میدانیم که گردشگری به ۳٪ از تولید ناخالص داخلی عربستان کمک میکند، امروز ۷٪ است، ورزش ۰.۴٪ و امروز ۱.۵٪ است. این به معنای رشد اقتصادی بیشتر، شغل و تقویم کامل سرگرمی است. گردشگری نیز وجود دارد. همانطور که میبینید، ما در رتبه اول خاورمیانه قرار داریم و شش سال پیش حتی در ده نفر اول نبودیم. در سال ۲۰۲۲، ما دربازیهای جهانی رتبه دهم را کسب کردیم. این یک موفقیت بزرگ است. هدف ما رسیدن به بیش از صد میلیون بازدیدکننده، شاید ۱۵۰ میلیون بازدیدکننده است. سال گذشته ما به ۴۰ میلیون بازدید از پادشاهی و جهان رسیدیم، بنابراین به نظر میرسد که به هدف خواهیم رسید.
مجری: یا احساس میکنید که در کشور شما تغییر وجود دارد، به دلیل آنچه که شما شخصاً انجام میدهید؟ ما متوجه شدهایم که جوانان به کاری که شما انجام میدهید اعتقاد دارند، و این یک تغییر بازی است؛ زیرا تغییر از بالابهپایین نمیاید، از پایینبهبالا میآید.
محمد بن سلمان: موضوع این نیست که من شخصاً تغییرات را انجام دادهام، این موضوع همه ما در پادشاهی است. من فقط یکی از اعضای گروهم البته اگر مردم متقاعد نشوند و شرکت نکنند، تغییر انجام نخواهد شد؛ بنابراین اول، مردم باید به آن اعتقاد داشته باشند و همه باید برای رسیدن به این سطح از پیشرفت در پادشاهی به جلو حرکت کنند. به نظر میرسد ما در موقعیت بسیار خوبی قرار داریم، زیرا ما کشوری با سریعترین رشد در جهان هستیم. ما جاهطلبانهترین پروژهها را در هر بخش داریم؛ بنابراین ما سریعترین در هر بخش در جهان هستیم.
مجری: در یک نقطه، شما در حال رفتن به پادشاه در اینجا، پدر خود را چگونه است؟
محمد بن سلمان: او ۸۸ساله است و در سلامت خوبی است. من برای او دعا میکنم زندگی طولانی و سلامت مداوم.
مجری: متشکرم که به همه این سؤالات پاسخ دادید، برای افرادی که از خارج از کشور به عربستان سعودی نگاه میکنند، اگر بخواهند به عربستان سعودی بیایند، چه میخواهید به آنها بگویید، شاید به دلیل آنچه درگذشته اتفاق افتاده است، تمایلی به آمدن به عربستان سعودی ندارند!
محمد بن سلمان: به آنها خواهم گفت که بزرگترین داستان موفقیت قرن بیست و یکم، عربستان سعودی است. این داستان قرن است. می خواهی از دستش ندی یا نه؟ به خودت بستگی داره!
ایا دوست دارید سرعت را کمی کاهش دهید؟
محمد بن سلمان: نه. ما سعی میکنیم هر روز سرعت را افزایش دهیم.
اعلیحضرت، ممنون که وقتتون رو دادید.
محمد بن سلمان: متشکرم.
۳۱۱۲۱۳
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰