ستاد تنظیم بازار در آخرین روزهای کاری خود در دولت دوازدهم با آزاد سازی قیمت سبوس استحصالی از گندم، تصمیمی گرفت که منجر به افزایش دوباره قیمت شیرخام و لبنیات در آینده ای نزدیک میشود؛ سبوس یکی از نهاده های اصلی خوراک دام به حساب میآید.
ستاد تنظیم بازار در بند ۱۳ مصوبه یکصد و سی و هشتمین جلسه کارگروه خود تصمیمی درباره سبوس گندم گرفته که نشان از عدم شناخت و توجه ایشان به بخش تولید بخش دامپروری داشت و قیمت سبوس یارانه ای را به یک باره به چند برابر افزایش داد.
هرگونه تغییر در قیمت های مواد اولیه تشکیل دهنده خوراک دام و سیاستگذاری های این بخش به طور مستقیم روی قیمت شیر و سفره مردم و به طور غیر مستقیم روی سلامت جامعه تأثیر گذار خواهد بود.
دامداران و در مجموع صنعت تولید شیر کشور انتظار دارد که در جلساتی که مربوط به قیمت گذاری و یا سیاست گذاری در باره آن بخش است از نظرات کارشناسی تشکل های مربوطه و دامدار استفاده شود.
ستاد تنظیم بازار تصمیم گرفته که با در اختیار قراردادن سبوس استحصالی از گندم تولیدی به کارخانجات تولید کننده آرد، قیمت سبوس گندم را آزاد کند، البته که آزاد سازی قیمت ها در بلند مدت به شرطی که همه ی شرایط آن در جامعه تولیدی فراهم باشد می تواند کمک بزرگی به ارتقای کیفیت محصولات تولیدی بنماید ولی سوال اینجاست که اگر همه ی جوانب در نظر گرفته نشود این موضوع می تواند بسیار خطرناک باشد و صنعت و جامعه را با چالش جدی مواجه سازد.
وقتی که گندم با نرخ مصوب تولید می شود و موضوع تعیین خرید تضمینی گندم یکی از چالش های اصلی دولت و مجلس تبدیل می شود، چرا سبوس آن که یک محصول جانبی پر مصرف در تغذیه گاوهای شیری است به یکباره در تصمیمی عجولانه باید از چرخه ی قیمت گذاری خارج شود و سیاست های اتخاذ شده علاوه بر کشاورزان، کام دامداران را نیز تلخ نماید.
دامداران معتقد هستند که ستادستاد تنظیم بازار با این کار در واقع دست در جیب دامدار می کند؛ قیمت خرید تضمینی شیر خام و گندم هم که توسط خود دولت تعیین می شود، چرا در این بین، به یکباره تصمیمات عجولانه ای گرفته می شود که بخش تولید شیر کشور را با تنش مواجه کند.
ستاد تنظیم بازار می توانست با مشاوره با تولید کنندگان بزرگ شیر و دامداران موفق و کارشناسانی که در این عرصه تجربیات لازم را دارند، در روزهای آخر دولت دوازدهم ضربه ی دیگری بر پیکره ی تولید وارد نسازد و حداقل در این روزهایی که تولیدکننده و مصرف کننده هر روز در جنگ اقتصادی است تصمیمی نگیرد که باعث افزایش هزینه های تولید و کوچک شدن دوباره سفره مردم باشد.
اگر قرار باشد سبوس آزاد شود باید در قالب سامانه سبوس- که تنها سامانه کارآمد معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی است، تعیین شود که مصالح تولید در بخش دامپروری و تولید شیر خام نیز لحاظ شود.
این تصمیم و آزاد سازی قیمت سبوس توسط خود ستاد تنظیم بازار در آینده ای نه چندان دور منجر تغییر و افزایش قیمت در شیر خام می شود.
قبل از این آزاد سازی قیمت سبوس نیز دامداران درخواست افزایش قیمت حدودا ۵۰ درصدی شیر خام را به دولت ارائه داده بودند که آزاد سازی قیمت سبوس نیز به قیمت تمام شده آنها می افزاید.
گرانی شیر در سالهای اخیر باعث حذف لبنیات از سفره ی بخش عظیمی از خانوارهای ایرانی شده است که در دهه های آینده جامعه را با فقر کلسیم مواجه خواهد کرد و هم اکنون زنگ خطر برای پوکی استخوان در نسل بعدی به صدا در آمده است.
دامداران از آزاد سازی قیمت سبوس گندم و تعیین قیمت آن توسط کارخانجات آرد به حدی نگران هستند که خواهان واردات این محصول حتی با ارز نمیای شده اند و معتقدند قیمت تمام شده آن خیلی کمتر از سبوسی است که توسط کارخانجات آرد در بازار عرضه می شود.
۲۲۳۲۲۷
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰