به گزارش خبرگزاری هوشمند نیوز، ماتینا استیویس گریدنف خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز در کانادا در گزارشی تحیلی درباره بحران سیاسی در دولت کانادا نوشت که ترودو احتمالا به این کشور ضربه خواهد زد. در ادامه این گزارش میخوانیم:
جاستین ترودو روز دوشنبه استعفای خود را اعلام کرد. این آخرین کارت نخستوزیر بهشدت نامحبوب کانادا بود که حزب خود را به شکستی سنگین، در انتخابات ملی سوق داده بود.
اقداماتی که ترودو انجام داده است، به حزب لیبرال فرصت میدهد تا بدون او، خود را بازآفرینی کند. اما این اقدامات همچنین کانادا را در موقعیتی ضعیفتر قرار میدهد، زیرا این کشور باید با دونالد جی. ترامپ، رئیسجمهور منتخب، که تهدید کرده تعرفههایی را اعمال کند که میتوانند اقتصاد کانادا را فلج کنند، مواجه شود. به نظر میرسد این قماری بزرگ است که ترودو قصد دارد آن را انجام دهد.
مبارزات انتخاباتی این کشور روندی طولانی دارد چراکه هزاران عضو حزب باید جانشین او را انتخاب کنند. بر همین اساس آقای ترودو پارلمان را تا ۲۴ مارس به حالت تعلیق درآورده است. انتظار میرود پس از آن یک انتخابات عمومی برگزار شود.
برگزاری انتخابات “رهبری حزب” پیش از انتخابات عمومی، در کشورهایی با سیستمهای پارلمانی مانند کانادا معمول است. اما تعلیق پارلمان برای برگزاری چنین انتخاباتی بسیار نادر است. با این کار، ترودو از احتمال سقوط دولت اقلیت خود جلوگیری میکند و به لیبرالها زمان میدهد تا رهبری را انتخاب کنند که تحت تأثیر ارقام پایین نظرسنجیهای او قرار نگرفته باشد.اما این به این معناست که در عرض دو هفته، یعنی زمانی که آقای ترامپ به دفتر بیضی بازمیگردد، آقای ترودو به عنوان رهبری که در حال کنارهگیری است، کانادا را هدایت خواهد کرد، و این موضع کشور را در مذاکرات حیاتی با نزدیکترین متحدش تضعیف میکند.
«کنارهگیری نخستوزیر به این معناست که او نمیتواند هیچ مأموریت معناداری را در مذاکره با ایالات متحده به پیش ببرد که در میان سیاستمداران و احزاب سیاسی این کشور هیچ اتحادی در قبال این موضوع دیده نمی شود.» ژاویر دلگادو، معاون ارشد برنامه در انستیتوی کانادا در مرکز پژوهشی سیاست خارجی ویلسون مستقر در واشنگتن گفت. «این زمان مناسبی نیست که کانادا در چنین وضعیتی باشد.»
یک قمار سیاسی
رقبای ترودو خواهان برگزاری سریع انتخابات عمومی بودند، که به یک دولت جدید با مأموریتی تازه، احتمالاً به رهبری پییر پولییهور، که حزب محافظهکار او در نظرسنجیها پیشتاز است، اجازه میداد تا پاسخ کانادا به ترامپ را در اسرع وقت جواب دهد و مذاکرات را به سمت مثبتی پیش ببرد.
آقای ترامپ تهدید کرده که تعرفههای سنگینی بر کالاهای کانادایی وضع کند که میتواند اقتصاد این کشور را وارد رکود کند و توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی را که طی چند دهه گذشته برقرار شده، دگرگون سازد. (این اقدام همچنین به اقتصاد ایالات متحده آسیب میزند؛ زیرا این دو کشور بزرگترین شرکای تجاری یکدیگر هستند.)
رئیسجمهور منتخب بارها پیشنهاد داده که کانادا باید بخشی از ایالات متحده شود و آن را «ایالت پنجاهویکم» نامیده است. او این شوخی تهدیدآمیز را روز دوشنبه، پس از اعلام استعفای ترودو، در شبکههای اجتماعی تکرار کرد: «خیلی از مردم در کانادا عاشق این هستند که ایالت پنجاهویکم باشند،» ترامپ در پستی در Truth Social گفت و وعده داد که در صورت «ادغام کانادا با ایالات متحده» هیچ تعرفهای اعمال نخواهد شد.
روز سهشنبه، ترامپ در کنفرانسی خبری در مارئهلاگو حتی پیشتر رفت و پیشنهاد داد که ممکن است از «نیروی اقتصادی» علیه کانادا برای تصاحب آن استفاده کند، که این مسئله نشان میدهد خطرات برای کانادا تا چه حد جدی است.
حزب مقدمتر است/دشواریهای پیشرو
زمانی که ترودو رهبری لیبرالها را برعهده گرفت، حزب در وضعیت بحرانی بود. در انتخابات ملی ۲۰۱۱، برای اولین بار در تاریخ خود در جایگاه سوم قرار گرفت. ترودو که در سال ۲۰۱۳ رهبری این حزب را به دست گرفت، به طور گسترده به بازگرداندن آن به زندگی و هدایتش به سمت حکومت دو سال بعد از آن نسبت داده میشود.
شاشی کرل، رئیس موسسه انگس رید، یک مرکز پژوهشی گفت:«حزب لیبرال، آنگونه که هست، برای بیش از یک دهه حزب جاستین ترودو بوده است، این موضوع باعث شده که برای حزب رها کردن او ، و برای ترودو واگذاری قدرت دشوار باشد.»
اما در نهایت، صبح دوشنبه، پس از هفتهها فشار داخلی از سوی حزب برای استعفا، ترودو اذعان کرد که دوران او به پایان رسیده است. او به خبرنگاران که در سرمای شدید بیرون از محل اقامت او در اتاوا جمع شده بودند گفت: «من واقعاً احساس میکنم که کنار گذاشتن اختلافات مربوط به ادامه رهبری من فرصتی برای کاهش تنشها است.»
او افزود: «برای من آشکار شده که با وجود نبردهای داخلی، نمیتوانم کسی باشم که استاندارد لیبرال را به انتخابات بعدی برساند.» ترودو گفت که تا زمانی که لیبرالها رهبر جدید خود را انتخاب کنند، او در این نقش و به عنوان نخستوزیر باقی خواهد ماند.
فرآیند انتخابات داخلی حزب، که چندین هفته طول خواهد کشید، به تعداد کمی از کاندیداهای امیدبخش این فرصت را میدهد که خود را نه بهعنوان همراهان ترودو بلکه بهعنوان افرادی مستقل که برای رهبری حزب و کشور رقابت میکنند، به عموم معرفی کنند.
خانم کرل در ادامه افزود: «من فکر میکنم لیبرالها اکنون به این ایده چنگ زدهاند که دیگر هیچ راهی برای ترودو وجود ندارد، اما مطمئناً راهی برای کسی دیگر وجود دارد،»
با این حال، با پیشتازی ۲۵ درصدی محافظهکاران نسبت به لیبرالها در نظرسنجیهای اخیر، مسیری که آقای ترودو برای جانشین خود به جا میگذارد احتمالاً دشوار خواهد بود.
خانم کرل گفت: «۶۰ یا ۹۰ روز زمان زیادی برای بازآفرینی یک حزب پس از ۱۰ سال در قدرت نیست. چند خرگوش دیگر در کلاه هست؟ چند چرخش دیگر باقی مانده است؟»
تسکین موقت
برای بسیاری از کاناداییها، استعفای ترودو شرطی ضروری بود تا بخواهند به لیبرالها رأی دهند.
دیوید کولتو، رئیس شرکت نظرسنجی Abacus Data، گفت که تحقیقات اولیه در روز دوشنبه نشان داد کاناداییها از خبر استعفای ترودو احساس آرامش کردهاند و این اقدام میتواند توجهها را از عدم محبوبیت او دور کند.
او گفت: «مردم میگویند احساس آرامش و خوشبینی نسبت به استعفای نخستوزیر دارند. این برای من نشانهای است که شاید فرصتی برای لیبرالها وجود داشته باشد تا رابطه خود را با کاناداییها بازسازی کنند.» اما او هشدار داد که این امر قطعی نیست.
در حالی که تحلیلگران گفتند که استعفای آقای ترودو تنها میتواند وضعیت لیبرالها را بهبود بخشد، کشور به احتمال زیاد از نبود یک رهبری عملی و کارآمد در زمانی که آقای ترامپ وارد دفتر ریاستجمهوری میشود، سود نخواهد برد.
همزمان که رئیسجمهور جدید شروع به اجرای برنامههای خود میکند برنامههایی که کانادا را به عنوان یکی از اهداف اصلی خود در نظر گرفته است، با شکایات ترامپ درباره امنیت مرزی، هزینههای نظامی کانادا و عدم توازن تجاری کانادا در تلاش خواهد بود تا مشخص کند چه کسی مسئول است.
ژاویر دلگادو از مؤسسه کانادا در مرکز ویلسون گفت: «کانادا در برخورد با ایالات متحده در قویترین حالت خود خواهد بود اگر بتواند بر سر پیام واحدی برای رهبر خود متحد شود و این موضوع برای هر کشوری صادق است.»
برخی دیگر کمتر نگران بودند و اشاره کردند که تعاملات کانادا با دولت ترامپ یک بازی بلندمدت خواهد بود.
جرالد بوتس، مشاور ارشد سابق ترودو که اکنون معاون رئیس در گروه اوراسیا، یک شرکت مشاورهای است، گفت هیچ رهبری نخواهد توانست در روز اول با ترامپ به توافق برسد.
بوتس گفت: «هیچ اتفاق جبرانناپذیری در سه ماه آینده رخ نخواهد داد. ما برای چهار سال با ترامپ مواجه خواهیم بود؛ سه ماه آینده کل داستان نخواهد بود.»
منبع: نیویورک تایمز/۷.ژانویه.۲۰۲۵
ترجمه: زهره نوروزپور
۳۱۵ ۳۱۵
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰