مهسا مژدهی: یک توافق بین رژیم صهیونیستی و لبنان برای ترسیم خط دریایی بسته شده که هنوز رئیس جمهور لبنان در مورد آن نظر خود را ارائه نداده است. اما ظاهرا مذاکره کنندگان تصمیم خود را گرفته اند و مقامات بیروت در حکم ناظران ماجرا حضور دارند. الیاس بوصعب مذاکره کننده ارشد لبنانی می گوید پیشنویس توافق نهایی برای او ارسال شده و همه خواسته ها و الزامات لبنان در آن رعایت شده و به زودی می تواند تبدیل به توافقی تاریخی شود. در آن سو هم مقامات تلاویو میگویند بیروت با همه خواسته های آنها موافقت کرده و توافقی که در راه است، سود اسراییل را در نظر گرفته است.
ماجرا از چه قرار است؟
لبنان و اسرائیل بر سر محدوده آبی به وسعت ۸۶۰ کیلومتر مربع که سرشار از منابع گازی و نفتی است با یکدیگر سال هاست که اختلاف دارند و از اکتبر سال ۲۰۲۰ تاکنون چند دوره مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری آمریکا و سازمان ملل برگزار کردهاند. اما این گفتگوها تا امروز به این اندازه به توافق نزدیک نبوده است. پیشنهاد اخیر برای یک توافق از مرداد ماه ارائه شده بود و اسراییل آن را از طریق واسطه ها به بیروت فرستاد.آموس هوکشتاین، واسطه امریکایی مذاکرات، پیام ها را به دو طرف می رساند. در آن زمان بیروت توپ را به دست لبنانی ها سپرده بود که تصمیم خود را در مورد خواسته های لبنان بگیرند. سیاسیون در لبنان گفته بودند که اگر نظر این کشور تامین نشود، اختلافات با رژیم صهیونیستی تشدید خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
میقاتی: با توافق ترسیم مرزهای دریایی از یک جنگ قطعی در منطقه جلوگیری میکنیم
جنبلاط: اسرائیل تسلیم حزبالله شد
استعفای رئیس تیم مذاکره کننده تل آویو در پرونده ترسیم مرز آبی با لبنان
آیا رژیم صهیونیستی برای حمله به لبنان آماده میشود؟
طبق آخرین ادعای صهیونیست ها براساس پیش نویس توافق، ترسیم خط مرزی دریایی از خط ۲۳ صورت می گیرد که اکثر مناطق مورد مناقشه را تحت کنترل لبنان نگه میدارد و پنج کیلومتر اول خط مرزی از نقطه ساحلی، برمبنای (خط علائم و نشانه های شناور) اسرائیل واقع در شمال خط ۲۳ خواهد بود. گفتنی است این خط را اسرائیل به صورت یکجانبه تحمیل کرد و اسراییلی ها آن را به لحاظ امنیتی ضروری و مهم می دانند. بر اساس این پیش نویس توافق پیشنهادی، میدان و تأسیسات گازی میدان کاریش به طور کامل در اختیار رژیم اسراییل خواهد بود و در مقابل لبنان تأسیسات استخراج گازی میدان قانا خواهد داشت. انها مدعی شده اند که رژیم اسراییل بابت بخشی از میدان قانا که در محدوده مرز دریایی فلسطین اشغالی قرار دارد، از شرکت نفتی “توتال” (به عنوان بخشی از کنسرسیوم همکار با لبنان) درصد سود و غرامت دریافت خواهد کرد. مقامات ارشد لبنانی با مشروطشدن زمان آغاز بهرهبرداری از منابع انرژی لبنان در ساحل مدیترانه توسط شرکت «توتال» فرانسه همزمان با حصول توافق نهایی این شرکت با اسرائیل بهمنظور پرداخت حقالسهم این رژیم از میدان گازی قانا مخالف کردند.
اما حالا الیاس بوصعب نائب رئیس پارلمان لبنان در روزهای اخیر گفته که کشورش به تمام مطالبات خود در پرونده ترسیم مرزهای دریایی دست پیدا کرده است. او توضیح داده که آموس هوکشتاین، میانجی آمریکایی که راه حل و تفاهمی رسید که هر دو طرف لبنانی و صهیونیستی را راضی می کند. بوصعب با بیان اینکه بررسی پیشنهاد آمریکا در پرونده ترسیم مرزهای دریایی برعهده رئیس جمهور لبنان است، تاکید کرد: پیشنهاد آمریکا برای ترسیم مرز دریایی یک توافقنامه یا معاهده اسرائیل نیست. نائب رئیس پارلمان لبنان خاطرنشان کرد که لبنان به تمام سهم خود از میدان گازی “قانا” دست یافت و تمام ملاحظات این کشور اجرا شد. اما مشخص نیست که در مورد میدان گازی کاریش چه تصمیمی گرفته شود.
در همین حال یائیر لاپید، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد که لبنان و اسرائیل به توافقی تاریخی درباره مرزهای دریایی دست یافتند.
واکنش ها به ترسیم خط دریایی
سید حسن نصرالله شنبه شب در سخنانی خود گفته بود ما در برابر یک هفته سرنوشت ساز در مورد ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی قرار داریم و اگر در پرونده ترسیم مرزها به نتایج مناسبی دست پیدا کنیم، به دلیل وحدت، همکاری و همبستگی ملی مردم لبنان خواهد بود. او پیش از این هم در مورد امکان تشدید اختلافات در صورت بی توجهی به خواسته های لبنان هشدار داده بود.
بیش از یک دهه قبل اعلام شد که بخشهای شرقی دریای مدیترانه دارای منابع گازی به نسبت بزرگی هستند. در پی این گزارشها اعلام شد که از دو سال قبل رژیم اسرائیل تلاشهای اکتشافی خود را در این منطقه آغاز کرده است و از آن زمان لبنان که با مشکلات اقتصادی بی شماری دست و پنجه نرم می کند در تلاش بود تا سهم خود از این دریا را به دست اورده و بتواند از مواهب اقتصادی اکتشاف از منابع گازی بهره مند شود.
به نظر می رسد که در لبنان پافشاری حزب الله باعث شد تا ترسیم خط دریایی با اسراییل عادلانه صورت بگیرد. با این حال بخش هایی از جامعه لبنان نسبت به گفتگوهای با واسطه بین بیروت و تلاویو موضع داشته و معتقدند که این گفتگوها می تواند مشروعیت بخشی به حضور رژیم صهیونیستی در مدیترانه باشد.
۳۱۲ ۳۱۰
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰