به گزارش خبرگزاری هوشمند نیوز، چهارشنبه ۱۹ دی ماه، سراغ قصابیهای شهر میروم. در یکی از قصابیها جمعیت زیادی در صف توزیع گوشت منجمد ایستادند. روی تابلوی قصابی قیمتها این گونه بود. گوشت گوساله تعاونی منجمد برزیلی کیلویی ۳۲۰ هزار تومان، گوشت گرم ران گوسفند ۷۵۰ هزار تومان، دست گوسفند کیلویی ۷۲۰ هزار تومان و شقه کیلویی ۶۷۰ هزار تومان به فروش میرسید.
وسعمان نمیرسد
مهر نوشت: با شهروندان که گفت و گو میکنم. یکی از آنها میگوید: از بس قیمت گوشت گرم گوسفندی افزایش داشته واقعا در وسعمان نیست که هرماه بتوانیم دو کیلو گوشت گرم تهیه کنیم به ناچار سراغ تهیه گوشت تعاونی منجمد برزیلی آمدهایم.
شهروند دیگری هم اظهارمی کند: خراسان شمالی دامهای خوب و گوشت مرغوبی دارد ولی حیف که مردمانش توانایی تهیه این گوشت مرغوب را در طی یکسال بسیار کم دارند.
خانم مسنی که در صف ایستاده میگوید: گوشت منجمد طعمی ندارد فقط چرخ کرده آن قابل استفاده است و اغلب مردم هم فقط توانایی تهیه همین گوشت را دارند.
طبق آخرین آمارهای دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میانگین سو تغذیه مردمان استان ۴ برابر دنیا است و این به معنای استفاده نکردن از غذای سالم نیز هست. با این وجود بر اساس برآوردها میانگین مصرف ماهانه گوشت در خراسان شمالی ۶۰۰ تن برآورد شده است.
نرخ گوسفند زنده تا روز گذشته، بیست و سوم دی ماه هر کیلو ۲۸۰ هزار تومان، نرخ گوساله زنده هر کیلو ۱۸۰ هزار تومان و نرخ فروش هر کیلو گوشت گوسفندی گرم در سطح شهر ۷۵۰ تا ۸۵۰ هزار تومان و گوساله کیلویی ۶۳۰ تا ۷۱۰ هزار تومان گزارش شد.
دامداران صاحب ندارند
با یکی از دامداران استان تماس میگیرم.دل پردردی دارد و میگوید: دامدار صاحب ندارد و کسی هم حمایت نمیکند و مشکل اینجاست خراسان شمالی مال مازاد زیاد دارد و از سویی دیگر با توزیع گوشت منجمد برزیلی در سطح بازار و فروشگاهها رو به رو هستیم.
وی ادامه میدهد: مرغوبترین گوشت کشور در خراسان شمالی است و دامداران بهترین دامها را دارند اما چرا باید از کشورهای دیگر گوشت وارد شود؟
وی به نرخ گوشت گرم اشاره و عنوان میکند: امروز (نوزدهم دی ماه) گوشت گوساله ریز کیلویی ۴۰۰ هزار تومان، گوساله درشت ۴۵۰ هزار تومان و شقه گوسفند کیلویی ۵۰۰ هزار تومان بود و اینجا حق دامداران را قصابها ضایع میکنند.
افزایش قیمت نهاد ه های دام
دامدار دیگری هم از بالا رفتن قیمت نهادهای دامی میگوید و ادامه میدهد: الان جو کیلو ۱۷ هزار تومان تهیه میکنیم و در حالی که گوشت گوسفندی را کیلویی ۳۰۰ تا ۳۲۰ هزار تومان از ما میخرند.
وی اضافه میکند: قیمت گوشت گوساله در قصابیها کاهش داشته اما قیمت گوسفند افزایش یافته است این وسط قصابیها واقعاً سود میکنند.
قیمت گذاری توسط اتحادیهها است
به سراغ مسئولان جهاد کشاورزی استان میروم. معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این باره میگوید: آمار کشتار دام به صورت روزانه از کشتارگاه صنعتی دام بجنورد دریافت و بر اساس وزن کشتار هر قصاب، در اختیار بازرسین اداره کل صمت، اتاق اصناف و جهاد کشاورزی گذاشته میشود.
محمد هندآبادی درباره قیمت دام زنده تصریح میکند: قیمت دام زنده توسط اتحادیه گاو داران و دام پروران استان اعلام میشود و قیمت گذاری گوشت توسط اتحادیه قصابان و مرغ فروشان استان بر اساس آنالیز توافق شده، انجام میشود.
مصرف ۶۰۰ تن گوشت ماهانه در استان
وی درباره میزان مصرف گوشت گرم در استان عنوان میکند: بر اساس آمار دامپزشکی از کشتارگاههای استان و همچنین احتساب گوشت مصرفی در روستاها و شهرهای کوچک و همچنین گوشت منجمد و گرم وارداتی، برآورد مصرف گوشت دام سبک و سنگین در استان ماهانه ۶۰۰ تن است.
توزیع ۵۰ تن گوشت منجمد در بازار، ماهانه
وی درباره توزیع گوشت منجمد در استان تاکید میکند: به طور متوسط ماهیانه حدود ۴۰ تا ۵۰ تن گوشت منجمد وارداتی بخاطر حمایت از اقشار کم درآمد در فروشگاههای زنجیرهای و اصناف منتخب توزیع میشود.
معاون توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان عنوان میکند: از ابتدای مهرماه وزارت جهاد کشاورزی به منظور حمایت از تولید داخلی تخصیص ارز ترجیحی به گوشت منجمد واردتی را حذف و ارز نیمایی را جایگزین آن کرده است. به همین منظور قیمت گوشت منجمد وارداتی در بازار با افزایش قیمت مواجه شده است.
هند آبادی تصریح میکند: متوسط قیمت گوشت گرم گوساله داخلی در بازار استان به طور میانگین ۵۰۰ هزار تومان و گوشت دام سبک به طور میانگین ۶۰۰ هزار تومان است.
مازاد گوشت گرم از استان خارج میشود
وی به خروج دام از استان اشاره و بیان میکند: مازاد گوشت قرمز استان به صورت دام زنده به مقصد استانهای شمالی، تهران و مشهد خارج که آمار دقیق آن از اداره کل دامپزشکی باید استعلام شود.
خرید حمایتی گوساله نر
از معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی درباره وضعیت قیمت دام زنده جویا میشویم که میگوید: قیمت دام زنده در کشور و به تبع آن در سطح استان بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. در ماههای اخیر به دلیل انباشت دام سنگین و عدم وجود تقاضا در بازار، جهت خرید دام دامداران در خواست خرید حمایتی دام را داشتند و از آنجایی که با افزایش سن دام، بهرهوری کاهش و هزینه تولید افزایش مییابد، با پیگیریهای سازمان جهاد کشاورزی و همزمان با سفر هیئت دولت به خراسان شمالی خرید حمایتی گوساله نر شروع شده است.
مهدی شکاری اضافه میکند: نهادههای خام دامی در بستر سامانه بازار گاه به فروش میرسد و دامداران بزرگ به صورت مستقیم نهاده مورد نیاز را از بنادر ورودی کشور خرید میکنند ولی دامداران روستایی از طریق شرکت تعاونی که مجموع سهمیه دامداران را از بازار گاه خرید و حمل میکنند، خرید مینمایند که قیمت آن بر اساس قیمت خرید از بنادر بعلاوه کرایه حمل و ۳ درصد کارمزد توزیع محاسبه میشود.
وی به اقدامات حمایتی جهت حمایت از پرورش دهندگان دام سبک و سنگین استان اشاره و عنوان میکند: سال گذشته ۲۳ فقره تسهیلات با اعتباری بالغ ۷۰۰ میلیارد ریال به دامداران استان پرداخت شد.
وی به هم تأمین نهاده دامی در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۳ اشاره و عنوان میکند: به میزان ۱۱۵۳۸۷ تن شامل ۶۹۲۶۸ تن جو دامی، ۲۰۷۱۰ ذرت ،۸۰۱۸ کنجاله سویا ،۴۱۹ تن کنجاله تخم پنبه ،۷۲۶ تن کنجاله آفتابگردان و ۱۶۲۴۶ تن سبوس که از میزان فوق ۴۶۹۸ تن جو دامی و ۵۷۷۶ تن ذرت و ۶۵۱ تن کنجاله سویا به صورت مدت دار تأمین شده است.
۵ هزار تن جو برای عشایر استان
شکاری ادامه میدهد: علاوه بر نهاده بازار گاه ۵۰۰۰ تن جو مدت دار توسط اداره کل امور عشایر با همکاری سازمان تعاون روستایی نیز به صورت مدت دار در اختیار عشایر استان قرار گرفته است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان تصریح میکند: اجرای طرح اصلاح نژاد دام سبک طی سالهای ۱۴۰۱ الی ۱۴۰۳: ۲۷,۵۰۰ میلیون ریال برای ۷۸۹۴ رأس که در سال ۱۴۰۳ تعداد ۴۸۱۴ رأس و با اعتبار ۱۲,۵۰۰ میلیون ریال بوده است.
وی تاکید میکند: طرح خرید حمایتی گوساله نر دامداران از ۵ دی ماه سال جاری شروع شده است.
شغل اصلی مردمان خراسان شمالی از دیرباز دامداری و کشاورزی است. اینجا قطب تولید بهترین غذاهای سالم است اما چرا باید در سایه محرومیتها مردمان خراسان شمالی از غذای سالم بی بهره بمانند و توان خرید بهترین و مرغوبترین گوشت را نداشته باشند؟ چرا باید مرغوبترین گوشتها از استان خارج شود؟
پاسخ این سوال را شما میدانید؟
223225
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰