مقالههای مرتبط:
افزایش سن شاید برای تعدادی چندان خوشایند نباشد و همیشه سعی در پنهان کردن آن داشته باشند؛ اما این مسئله درباره دانشگاههای این فهرست صادق نیست. این دانشگاهها از هر شرایطی برای افتخار کردن به سابقه طولانی خود استفاده میکنند. این افتخار دلایل خوبی هم دارد.
البته دانشگاههای قدیمیتر کمی با دانشگاههای مدرن امروزی تفاوت داشتند؛ برای نمونه، در زمانهای قدیم بسیاری از دانشگاهها فقط مردان را بهعنوان دانشجو میپذیرفتند. اما این روزها دانشگاهها تغییرات زیادی کردهاند.
در ادامه با تعدادی از قدیمیترین دانشگاههای دنیا آشنا خواهید شد. دانشگاههایی که در عین قدیمی بودن هنوز هم فعالیت میکنند و جزو دانشگاههای معتبر دنیا محسوب میشوند.
دانشگاه ماچراتا، ۱۲۹۰
دانشگاه ماچراتا (University of Macerata) در منطقهای به همین نام در مرکز ایتالیا قرار دارد. در هفت دانشکده این دانشگاه بیش از ۱۱ هزار دانشجو مشغول به تحصیل هستند. تمرکز اصلی این دانشگاه در ارائه رشتههای مرتبط با علوم اجتماعی و علوم انسانی است.
دانشگاه پروجا، ۱۳۰۸
یکی از قدیمیترین دانشگاههای عمومی در اروپا دانشگاه پروجا (University of Perugia) است که در سال ۱۳۰۸ میلادی پایهگذاری شد. این دانشگاه بلافاصله بعد از تأسیس توسط پاپ آن زمان، به رسمیت شناخته شد. این دانشگاه در زمان پاپ کلمنت پنجم تأسیس شده بود. قبل از به رسمیت شناخته شدن توسط پاپ، این دانشگاه بهعنوان مکانی برای تحصیل و مطالعه وجود داشت ولی این کار، رسمیت و اهمیت خاصی به این دانشگاه داد.
چندین پاپ در این مجموعه آموزشی تحصیل کردهاند. از جمله شناختهشدهترین دانشجویان این دانشگاه میتوان به لوکا پاچیولی اشاره کرد. لوکا پاچیولی یک ریاضیدان و راهب فرقه فرانسیسکن بود که سامانه حسابداری دوطرفه (حسابداری دوبل) را تدوین کرد. به همین دلیل، او را پدر حسابداری جهان مینامند. اکنون ۲۸ هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل میکنند.
دانشگاه ساپینزای رم، ۱۳۰۳
دانشگاه ساپینزای رم (Sapienza University of Rome) با این سابقه طولانی، تا به حال محل تدریس و تحصیل اساتید بسیار بزرگ و برندگان جایزه نوبل بوده است. این دانشگاه از نظر رتبه آکادمیک، جزو سی دانشگاه برتر اروپا است و در فهرست قدیمیترین دانشگاههای دنیا در جایگاه دوازدهم قرار دارد. علاوه بر این، این دانشگاه اولین دانشگاه اسقفی بوده و توسط بونیفاس هشتم بنیانگذاری شده است. او میخواست دانشگاهی را پایهگذاری کند که بتواند مستقیما بر آموزههای الهی آنها نظارت داشته باشد.
از مشهورترین افرادی که در این دانشگاه تحصیل کردهاند و برنده جوایز متعددی و معتبری چون جایزه نوبل و اسکار شدهاند میتوان به این موارد اشاره کرد: فدریکا موگرینی، انریکو فرمی، امیلیو گینو سگر، دانیل باوت، برناردو برتولوچی و… .
دانشگاه کویمبرا، ۱۲۹۰
دویست سال بعد از افتتاح اولین دانشگاه، پرتغال تصمیم گرفت تا با افتتاح دانشگاه کویمبرا (University of Coimbra) وارد حوزه تحصیلات عالیه شود. این دانشگاه در زمان تأسیس در لیسبون پایتخت پرتغال قرار داشت. بعدها چند بار جابهجا شد تا اینکه در نهایت به کویمبرا منتقل شد. کویمبرا شهری در مرکز پرتغال است.
تعداد دانشجویان این دانشگاه در حدود ۲۴ هزار نفر است. هر سال هزاران دانشجوی بینالمللی در این دانشگاه تحصیل میکنند. این دانشگاه به خاطر قدمت طولانی و محوطه چشمگیری که دارد، در سال ۲۰۱۳ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. دانشگاه کویمبرا دارای چندین دانشکده است: دانشکده حقوق، دانشکده پزشکی، دانشکده علوم انسانی، دانشکده علوم و فناوری، دانشکده داروسازی، دانشکده اقتصاد، دانشکده روانشناسی و علوم آموزشی، دانشکده علوم ورزشی و تربیت بدنی.
دانشگاه وایادولید، ۱۲۴۱
اگر کمی به سمت شرق اسپانیا سفر کنید، به دانشگاه وایادولید (University of Valladolid) میرسید. این دانشگاه در بخش خودمختار کاستیا و لئون اسپانیا قرار گرفته است و اکنون دارای هفت پردیس است که در سراسر این منطقه قرار گرفتهاند. در زمان آغاز به کار این دانشگاه، اسپانیا بهعنوان نهادی سیاسی که امروزه شناخته میشود، وجود نداشت. به همین دلیل این دانشگاه نیز مانند بسیاری از دانشگاههای این فهرست، در طول تاریخ زندگی خود تغییرات زیادی را شاهد بوده است.
بنای اصلی این دانشگاه، معماری بسیار چشمگیر و جالب توجهی دارد. این بنا در انتهای قرن پانزدهم میلادی ساخته شده است.
دانشگاه سیهنا، ۱۲۴۰
سیهنا یک شهر کوچک در ناحیه توسکانی ایتالیا است. ۲۰ هزار دانشجوی دانشگاه سیهنا (University of Siena)، تقریبا نیمی از جمعیت این شهر را تشکیل میدهند. جمعیت دانشجویان این دانشگاه در سال ۱۳۲۱ به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرد. بسیاری از دانشجویان دانشگاه بولونیا (University of Bologna) در اعتراض به دانشگاه خود، به این دانشگاه جدید منتقل شدند.
دانشگاه فدریکو دوم، ناپل، ۱۲۲۴
دانشگاه ناپل فدریکو دوم (University of Naples Federico II) در سال ۱۲۲۴ پایهگذاری شد. این دانشگاه، هفتمین دانشگاه قدیمی دنیا است و در ایتالیا نیز بهعنوان سومین دانشگاه قدیمی این کشور شناخته میشود. این دانشگاه، قدیمیترین دانشگاه عمومی دنیا نیز محسوب میشود. فدریک یا فردریش دوم، امپراتور مقدس روم، این دانشگاه را پایهگذاری کرد. دانشگاهی که هیچ ارتباطی با کلیسا نداشت که این مورد در زمان خود در مورد دانشگاهها بسیار نادر بود.
دانشگاه پادووا، ۱۲۲۲
دانشگاه پادووا (University of Padua) در واقع موجودیت خود را مدیون دانشگاه بولونیا است. تعدادی از اساتید و دانشجویان دانشگاه بولونیا در آن دانشگاه به لحاظ ایدئولوژیک وادار به محدودیتهایی شدند، در نتیجه تصمیم گرفتند تا دانشگاه جدیدی ایجاد کنند تا در آن بتوانند آزادی فکری بیشتری را تجربه کنند. از بین فارغالتحصیلان مشهور این دانشگاه میتوان به منجمانی چون گالیله و نیکلاس کوپرنیک اشاره کرد.
دانشگاه کمبریج، ۱۲۰۹
دانشگاه کمبریج (University of Cambridge) یکی از مشهورترین دانشگاههای دنیا است که داستانها و ماجراهای فراوانی در مورد آن روایت میشود. دانشگاه کمبریج زمانی شکل گرفت که تعدادی از محققان و دانشمندان تصمیم گرفتند تا از دانشگاه آکسفورد (University of Oxford) جدا شوند. اکنون، بعد از گذشت بیش از ۸۰۰ سال، دانشگاه کمبریج در فهرست برترین دانشگاههای دنیا قرار دارد. علاوه بر این، سابقه طولانی و داشتن دانشجویان و اساتیدی برجسته، بناهای متعدد و محوطه این دانشگاه، معماری بسیار چشمنوازی دارند.
این دانشگاه در بسیاری از رشتهها بهترین دانشگاه جهان است و در همه رشتهها همواره از بهترینهای دنیا محسوب میشود. دانشجویان این دانشگاه از بین برترینهای جهان گزینش میشوند. طبق مقالهای که در سایت یواس نیوز منتشر شده است، هیچ دانشگاهی مانند این دانشگاه در تغییر جهان نقش نداشته است.
از دانشجویان مشهور این دانشگاه میتوان به نامهای زیر اشاره کرد:
آیزاک نیوتن که بیشتر عمر خود را در این دانشگاه گذراند و بسیاری از آزمایشهای خود را در این دانشگاه انجام داد، فرانسیس بیکن، چارلز داروین، لودویگ ویتگنشتاین و استیون ویلیام هاوکینگ.
دانشگاه سالامانکا، ۱۱۶۴
دانشگاه سالامانکا (University of Salamanca) نخستین دانشگاهی بود که در محل اسپانیای امروزی پایهگذاری شد. این دانشگاه نیز مانند دیگر دانشگاه اسپانیا در این فهرست، در منطقه خودمختار کاستیا و لئون قرار دارد. گرچه در مورد روزهای ابتدایی این دانشگاه اطلاعات دقیقی در دست نیست، ولی تحصیل در این دانشگاه تقریبا از سال ۱۰۹۴ میلادی آغاز شده است. البته دانشگاه در سال ۱۱۶۴ میلادی توسط امپراتور لئون به رسمیت شناخته شده است.
در این دانشگاه مباحث مهم تاریخی شکل گرفته که پیرامون سفر کریستف کلمب بوده است. یکی در مورد اینکه آیا سفر او اصلا امکانپذیر است و اینکه او و سایر همراهانش چطور باید با بومیان آمریکا رفتار کنند.
دانشگاه سالامانکا در حال حاضر دارای شانزده دانشکده است: دانشکده هنرهای زیبا، دانشکده زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشکده علوم کشاورزی و محیط زیست، دانشکده علم شیمی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشکده حقوق، دانشکده اقتصاد و کسبوکار، دانشکده آموزش، دانشکده داروسازی، دانشکده زبانشناسی، دانشکده فلسفه، دانشکده جغرافی و تاریخ، دانشکده پزشکی، دانشکده روانشناسی و دانشکده ترجمه و مستندات.
دانشگاه آکسفورد، ۱۰۹۶
با وجود اینکه بحثهای فراوانی در مورد تاریخ تأسیس دانشگاههای قدیمی و قدمت آنها وجود دارد، ولی کاملا واضح و روشن است که دانشگاه آکسفورد (University of Oxford) نخستین دانشگاهی است که در دنیای انگلیسی زبان پایهگذاری شده است. البته درسهای دانشگاه در سالهای ابتدایی تدریس، با زبان لاتین تدریس میشده است.
این دانشگاه در سال ۱۱۶۷ اهمیت و رشد فوقالعادهای پیدا کرد و تعداد دانشجویان آن افزایش یافت. در آن زمان هنری دوم دانشجویان انگلیسی را از تحصیل در دانشگاه پاریس منع کرد. پس از اختلافی که بین دانشجویان و مسئولان آکسفورد در سال ۱۲۰۹ پدیدار شد، عدهای از کادر آکادمیک این دانشگاه به شهر کمبریج رفته و دانشگاهی را که امروزه به نام دانشگاه کمبریج میشناسیم را تأسیس کردند.
دانشگاه بولونیا، ۱۰۸۸
با وجود اینکه در سال ۱۱۵۸ میلادی از طرف فردریش اول، این دانشگاه به رسمیت شناخته شد و منشور سلطنتی دریافت کرد، ولی سابقه شروع به کار این دانشگاه به سال ۱۰۸۸ میلادی برمیگردد. برای سالهای طولانی، دانشجویان این دانشگاه فقط میتوانستند قوانین مدنی را در این دانشگاه بیاموزند.
دانته یکی از اساتید بسیار مشهور این دانشگاه است. دانشگاه بولونیا که به اختصار یونی بو نیز نامیده میشود دومین دانشگاه بزرگ ایتالیا است. این دانشگاه در شهر بولونیا قرار گرفته و در حدود ۸۵,۰۰۰ دانشجو دارد و دارای ۲۳ دانشکده است. این دانشگاه از زمان تأسیس تا به حال همواره جایگاه علمی خود را در سطح بالا حفظ کرده است.
دانشگاه قرویین، ۸۵۹ میلادی
دانشگاه قرویین (University of Al-Karaouine) یا جامعه القرویین دانشگاهی است که در شهر فاس در کشور مراکش قرار دارد. این دانشگاه در کتاب رکوردهای گینس با عنوان قدیمیترین دانشگاه دنیا که از زمان تأسیس همواره در حال فعالیت بوده، ثبت شده است. این دانشگاه در سال ۸۵۹ توسط فاطمه الفِهری دختر تاجری توانگر به نام محمد الفهری بهعنوان بخشی از یک مسجد پایهگذاری شد.دانشگاه قرویین در حال حاضر نیز وجود دارد و رشتههایی مرتبط با علوم اسلامی، علوم حقوقی، فقه تطبیقی و… در آنجا ارائه میشوند.
دانشگاه کمپلوتنسه مادرید، ۱۲۹۳
دانشگاه کمپلوتنسه مادرید (Complutense University of Madrid) یکی از بزرگترین و برجستهترین دانشگاههای اسپانیا است. افراد سرشناس بسیاری از جمله شاعران، نویسندگان و دانشمندان مشهور دنیا در این دانشگاه تحصیل کردهاند. در سال ۱۷۸۵ این دانشگاه اولین دانشگاهی بود که به یک زن مدرک دکترا اعطا کرد. از هشت دریافتکننده جایزه نوبل در تاریخ معاصر اسپانیا، هفت تن از آنان دانشآموخته این دانشگاه بوده یا در این دانشگاه تدریس میکردند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰