دیپلماسی دولت سیزدهم اگرچه از ابتدا در کش و قوس مذاکرات برجام گرفتار بود و پس از تعلل فراوان، مذاکرات و نهایی شدن احیای برجام را از دست داد اما به کمک سفرهای منطقهای شمخانی و عادی سازی روابط با عربستان، نویدبخش ریل گذاری تازه در روابط منطقهای شد که این مهم نیز با اتفاقات چند ماه اخیر در برابر مطالبات غیر دیپلماتیک عربستان سعودی، دچار خدشه و انتقاد فعالان و دلسوزان کشور قرار گرفته است.
برخی کارشناسان در مقابل برایند روابط ایران و عربستان، عقب نشینیهای پی در پی و کارشکنیهای عجیب طرف عربستانی را در از سرگیری روابط دو کشور به عنوان یک ضعف بزرگ تلقی میکنند که با شعارهای دولت سیزدهم مبنی بر دیپلماسی عزتمندانه مغایر است بویژه که رفتار حامیان دولت و برخی دست اندرکاران فعلی کابینه رئیسی در مواجهه با تیم سابق وزارت خارجه و انتقادات گسترده در خصوص عزت و ذلت در دیپلماسی، عملگرایی دولت سیزدهم در سیاست منطقهای را دچار بحران هویتی کرده است.
پرده اول
در اولین حضور نماینده عربستان در ایران، کنفرانس خبری دو وزیر امور خارجه در ساختمان وزارتخانه خبرساز شد، آنجا که طرف عربستانی خواستار حذف تصویر شهید سلیمانی از محل کنفرانس شده بود و وزیر خارجه و تیم تشریفات با تغییر سالن به خواسته عربها تن داد.
پرده دوم
بازی سپاهان و الاتحاد با وجود تذکر نماینده کنفدراسیون فوتبال آسیا در خصوص مجسمه سردار سلیمانی در ورزشگاه اصفهان آنهم یکروز قبل از بازی، بدون توجه مسئولان به حاشیه کشیده شد و بعد از عدم برگزاری، با وجود اظهار نظر عجیب وزیر امور خارجه برای پیگیری انجام بازی مجدد به جریمه سنگین، باخت سه هیچ و حذف سه بازی خانگی منجر شد! تا به نوعی وزن وزیر امور خارجه و تیم دیپلماسی کشور در مواجهه با یک اتفاق ورزشی مشخص شود.
پرده سوم
رئیس جمهور بعد از یازده سال برای یک دیدار رسمی به عربستان سفر کرد، اما استقبال در فرودگاه، استقبال در کاخ بن سلمان و برخی حواشی مربوط به برداشتن چفیه فلسطینی، بیانیه پایانی اجلاس و…با انتقاد برخی کارشناسان همراه شد.
این در حالی است که اولا عربستان همچنان در ایران سفارتخانه ندارد و با کنسولگری فعالیت میکند و ثانیا رفتار دولت و شخص سید ابراهیم رئیسی در مواجهه با دولت عربستان با اظهارات چند سال قبل او و بعد از حمله به سفارت این کشور، تناقض زیادی دارد.
رئیسی در سال ۹۴ زمانی که دادستان کل کشور بود در واکنش به حواشی شهادت شیخ نمر و اشغال سفارت عربستان گفته بود: «جمهوری اسلامی ایران نیازمند به رابطه با عربستان نیست. آلسعود تبدیل به یک غده سرطانی در منطقه و جهان و همچنین تبدیل به فتنه جهان اسلام شده به طوری که وقتی حرف از وحدت میزنیم مشاهده میکنیم که وحدتشکن و تفرقهافکن آلسعود است. منشا همه انحرافات عربستان سعودی است… به شهادت رساندن شیخ نمر و مظلومان یمن به دست آلسعود منشائی برای سقوط آلسعود خواهد بود.»
امید برای فردا
با این حال و با توجه به چشم انداز ترسیم شده حرکت دولت سیزدهم در زمینه توسعه روابط با همسایگان و کشورهای منطقه، بسیاری از کارشناسان امیدوارند این همکاریها و همراهیهای منطقهای منشاء آثار و برکات متعدد و متنوعی برای ملت ایران باشد و ظرفیتهای مغفول و غیر فعال دیپلماتیک فعالتر و باعث بهبود وضعیت اقتصادی – سیاسی کشور در منطقه شود.
311311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰