المانیتور در مطلبی به قلم بن کاسپیت نوشت: در حالی که افسران ارشد کشورهای عربی در گذشته از اسرائیل دیدن کرده اند، بازدیدهای آنها همیشه مخفیانه بوده است. این بار، نیروهای دفاعی اسرائیل عکسهایی را منتشر کردند که نشان میدهد مهمان اماراتی در حال بررسی گارد افتخاری در کنار نورکین است. این تصاویر در رسانههای اسرائیلی پخش شد، اما مخاطبان هدف آنها، ۱۷۰۰ کیلومتر آن طرفتر در تهران بود.
یک منبع دیپلماتیک ارشد که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: تصور کنید یک اسکادران اماراتی و نه فرمانده نیروی هوایی این کشور در رزمایش بعدی پرچم آبی شرکت کند. یا، به طور متناوب، در عرض دو هفته، دو ماه یا دو سال ناگهان شاهد مانور اسکادرانهای نیروی هوایی ارتش در امارات باشید. میتوانید تصور کنید که این موضوع در تهران چه تأثیری خواهد داشت؟
المانیتور در سالهای اخیر اغلب از تلاشهای ایران برای محاصره اسرائیل، دخالت و استقرار در سوریه، کنترل لبنان از طریق حزبالله، تلاش برای حضور در بلندیهای جولان سوریه، نفوذش بر حماس و جهاد اسلامی در سوریه و استفاده بالقوه تهران از یمن به عنوان سکوی پرتاب برای حملات موشکی علیه اسرائیل و موارد دیگر گزارش داده است. آنچه تاکنون از کانون توجه دور مانده، تلاش اسرائیل برای محاصره ایران است که پشت درهای بسته به عنوان “دیپلماسی محاصره” توصیف میشود.
یک دیپلمات غربی که در منطقه ما خدمت میکند اخیراً به المانیتور گفت: ایرانیها با جدیت این تحولات را زیر نظر دارند و این مسائل باعث نگرانی شدید تهران شده است. آنها روابط اسرائیل را با بحرین و امارات میبینند و گفتگوی تل آویو با سعودیها را زیر نظر دارند. تهران حضور اسرائیل را در آذربایجان میبیند. مقامات ایران میدانند که اسرائیل به تهران بسیار نزدیکتر از آن چیزی است که فکر میکردند. بر اساس گزارشهای هفته گذشته، سپهبد آویو کوچاوی، رئیس نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) به نیروی هوایی ارتش دستور داده است که مانورهای خود را برای حمله احتمالی در ایران از سر بگیرند. گزارشهای دیگر حاکی از آن است که دولت ۱.۵ میلیارد دلار برای ارتقای گزینه نظامی که اسرائیل در ۱۱ سال گذشته آن را مطرح کرده، اختصاص داده است. امیر لازار، فرمانده عملیات نیروی هوایی ارتش اسرائیل، در جریان این مانور به خبرنگاران گفت که ارتش اسرائیل در حال تغییر نقطه شروع خود و تمرکز بیشتر بر نگاه به شرق است. وی خاطرنشان کرد: اسرائیل نباید فراموش کند که نیروی هوایی از قابلیتهای اولیه لازم برای اقدام در حلقه سوم برخوردار است تا ارتش اسرائیل از صفر شروع نکند. دایره سوم اصطلاحی است که اسرائیل برای کشورهایی مانند ایران به کار میبرد که با اسرائیل مرز مشترک ندارند، با این وجود از برتری استراتژیک قابل توجهی نسبت به همه رقبای خود در منطقه برخوردار هستند. اسرائیل در روزهای اخیر به شدت چنین سیگنالهایی را تقویت کرده است و این در ارتباط آشکار با تلاشهای آمریکا در مورد تمایلش برای بررسی یک گزینه نظامی معتبر برای بازگرداندن ایرانیها به میز مذاکره و اعمال فشار بر آنها برای سازش است. به عنوان مثال، گزارش ها درباره تامین دفاع هوایی سوریه توسط ایران می گوید یک سامانه ضدهوایی ایرانی اخیراً سعی کرد جتهای نیروی هوایی ارتش را در هنگام حمله به اهدافی در سوریه رهگیری کند. این سامانه ها طبق گزارشها توسط ایران تامین شده است. طبق گزارش ها، هواپیماهای اسرائیلی از موشکهای شلیک شده به آنها فرار کرده و سامانه آن را منهدم کردند. در همین حال، حملات در سوریه ادامه دارد، حمله دیگری در ۲۴ و ۲۵ اکتبر صورت گرفت که به اسرائیل نسبت داده شد. این بار حملات علیه اهدافی در بلندیهای جولان سوریه بود. اسرائیل مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
فاصله نسبی طولانی بین اسرائیل و ایران توانایی اسرائیل را برای وارد کردن ضربه مهم به پروژه هستهای ایران بسیار محدود میکند. این برخلاف پروژههای هستهای است که توسط صدام حسین در عراق و بشار اسد در سوریه راهاندازی شد و طبق گزارشهای خارجی، اسرائیل آنها را در مراحل اولیه خنثی کرد. از سوی دیگر، باید توجه داشت که توانایی ایران بر اساس یک راکتور هستهای واحد نیست. ایران تأسیسات غنیسازی اورانیوم خود را در مناطق وسیعی گسترش داده و آنها را به شدت در اعماق زمین مستحکم کرده است. این شرایط به شدت بر گزینه نظامی اسرائیل برای سرکوب برنامه هستهای ایران، هر چقدر هم که پیچیده باشد، تأثیر میگذارد.
با این حال، این شرایط به طور قابل توجهی تغییر میکند اگر جتهای تهاجمی اسرائیل بتوانند قبل یا بعد از حملات خود، در نزدیکی ایران فرود بیایند. حرکت خزنده اسرائیل به سمت ایران، یعنی اتحادهای راهبردیای که تل آویو با کشورهای همسایه ایران ایجاد میکند، سطح اضطراب ایران را به اوج میرساند. یک منبع دیپلماتیک در اسرائیل که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: اسرائیل چارهای ندارد. آمریکاییها واقعاً مانند ما نیستند، آنها همچنان فقط به دیپلماسی اعتقاد دارند. علیرغم آخرین اعلامیهها در مورد گزینههای دیگر از سوی واشنگتن، ما درک میکنیم که در حال حاضر تنها کسی هستیم که میتوانیم یک گزینه نظامی واقعی و معتبر ارائه کنیم.
۳۱۱۳۱۱
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰