مقاله های مرتبط:
مراغه یکی از شهرهای مهم و بزرگ استان آذربایجان شرقی است که در شرق دریاچه ارومیه و دامنه جنوبی کوه سهند قرار دارد. مراغه آبوهوای معتدل رو به سرد دارد و در فصل تابستان یکی از بهترین مقاصد گردشگری ایران شناخته میشود. مراغه در عصر اسلامی یکی از مهمترین مراکز علم و فرهنگ بود و آثار تاریخی زیادی از این خطه بهدستآمده است. ازجمله آثار تاریخی مهم مراغه میتوانیم به گنبد سرخ، برج مدور، گنبد کبود و رصدخانه اشارهکنیم. مراغه همچنین شهری است پر از اثر طبیعی، چشمههای آبمعدنی و طبیعت بکر مراغه مثالزدنی است. مراغه مدتها مرکز تجمع علما و دانشمندان بوده و در عصر سلجوقی یکی از مهمترین مراکز فرهنگ و فلسفه شناخته میشده است. ازجمله بزرگانی که زمانی در مراغه سکونت داشتهاند و در این شهر به فعالیت میپرداختند میتوانیم به امام فخر رازی، شهابالدین سهروردی و ابن عربی اشارهکنیم.
از تاریخ و فرهنگ غنی این خطه از کشورمان که بگذریم، به سوغاتهای خوشمزهاش میرسیم، تنوع سوغاتیهای مراغه بسیار بالاست و همین تنوع بالا باعث شده تا هر سلیقه سوغاتی موردنظرش را بهراحتی پیدا در شهر مراغه پیدا کند.
با ما همراه باشید تا سوغاتیها و صنایعدستی زیبای شهر مراغه را بشناسید:
سوغاتیها
باسلوق و سجوق
باسلوق و سجوق از شیرینیهای محبوب مراغه است که با شیره انگور طبیعی تهیه میشود. مراغه تاکستانهای زیادی دارد و شیره انگور هم بهعنوان یکی از محصولات طبیعی مراغه شناخته میشود و تهیه فرآوردههای مختلف از شیره انگور در مراغه بسیار رایج است. باسلوق از نشاسته، گلاب، کره، پودر نارگیل و گردو تهیه میشود. سجوق هم از شیرینیهای محبوب مراغه است که در تهیه آن از نشاسته، شیره انگور، مغز بادام، گلاب و هل استفاده میشود.
دوشاب یا شیره انگور
دوشاب یا شیره انگور یکی از مهمترین محصولات آذربایجان شرقی است. آذربایجانیها از دوشاب برای تهیه بسیاری از خوراکیها و شیرینیها استفاده میکنند. انگور میوهای است که در مراغه به دلیل آبوهوای مناسبش رشد خوبی دارد و هرساله در فصل پاییز باغداران برداشت خوبی از میوه انگور رادارند.
حلوای مراغه
حلوای مراغه یکی از خوشمزهترین حلواهای محلی ایران است که در تهیه آن از مغز گردو، آرد نخود و شیره انگور استفاده میشود. همانطور که اشاره کردیم شیره انگور یکی از مواد اصلی تشکیلدهنده بسیاری از شیرینیهای سنتی مراغه است.
شیرینی چای
یکی از شیرینیهای مشهور مراغه که بهعنوان یکی از محبوبترین شیرینیها هم شناخته میشود شیرینی چای یا قند پنیری است. دلیل اصلی این نامگذاری این است که بسیاری از مردم مراغه از این شیرینی بهجای قند استفاده میکنند. قند پنیری طعمهای مختلفی دارد و در سالهای اخیر در بستهبندیهای با طعمهای لیمو، دارچین، پرتقال و هل عرضه میشود. فصل اصلی فروش قند پنیری بهار و تابستان است و از گذشته در مساجد و تکایا از این شیرینی بهجای قند استفاده میشد.
خشکبار
همانطور که اشاره کردیم آبوهوای خوب مراغه موجب شده تا باغهای زیادی در این منطقه وجود داشته باشد. بسیاری از محصولات باغهای مراغه بهصورت خشکبار وارد بازار میشوند، ازجمله این محصولات میتوان به قیسی، آلو اشارهکنیم. از دیگر محصولات خشکبار مراغه میتوان از بادام، گردو و فندق یادکرد. کارخانههای زیادی در شهر مراغه در زمینه بستهبندی خشکبار فعال هستند، بدون شک خشکبار یکی از بهترین سوغاتیهای مراغه است.
عسل
مراغه در نزدیکی دامنه کوه سهند قرار دارد و همین موقعیت خوب باعث شده تا عسلهای بسیار باکیفیتی از این منطقه به دست آید. عسل دامنه کوه سهند علاوه بر تأمین نیاز داخلی، به خارج از مرزها هم ارسال میشود و کشورهای اروپایی مثل سوئد خریدار اصلی عسل دامنه سهند هستند.
صابون
یکی از قدیمیترین سوغاتیهای مراغه، صابون مراغه است. درگذشته که خبری از انواع و اقسام صابونهای شیمیایی نبود بسیاری از مردم از صابون مراغه برای شستشو استفاده میکردند. از مواد اصلی تشکیلدهنده صابون مراغه میتوان به دنبه گوسفند و سود سوزآور اشاره کرد. صابونهای مراغه در رنگهای زرد و سفید عرضه میشوند. برخی از صابونهای مراغه رنگ تیرهای دارند که در ترکیب آنها از حنا و سدر استفادهشده است و خاصیت پاککنندگی کمتری دارد. صابون مراغه در درمان ریزش مو، تقویت پیاز مو و رفع شوره سر تأثیر به سزایی دارد.
صنایعدستی
چرم
صنعت دباغی و چرمسازی مدتزمان طولانی است که در شهر مراغه رواج دارد و بهعنوان یکی از قدیمیترین صنایع مراغه شناخته میشود. کارخانههای بزرگ تهیه چرم در مراغه به فعالیت مشغول هستند و امروز مراغه به قطبی در تولید و صادرات چرم تبدیلشده است.
فرش ابریشم
عکس: فرشید ضیا الملک
مراغه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فرش ابریشم در کشور است. فرشها و تابلو فرشهای مراغه قیمت بالایی دارند و بهعنوان سوغاتی نفیس مراغه شناخته میشود.
عکس کاور: خلیل غلامی
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰