نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۷/۰۲/۱۵ منتشر شده و در تاریخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۵ بهروزرسانی شده است.
اراک یکی از کلانشهرهای ایران و بزرگترین شهر مرکز ایران است که مرکز استان مرکزی و شهرستان اراک به شمار میرود. اراک مساحتی برابر با ۷۰ کیلومتر مربع دارد و ارتفاع آن از سطح دریا برابر با ۱,۷۴۳ متر است. اراک یکی از شهرهای بزرگ صنعتی ایران است و بسیاری از کارخانهها در این شهر قرار دارند. در این مطلب به سراغ سوغاتیهای خوشمزه و صنایعدستی زیبای این شهر رفتهایم تا در کنار بازدید از جاهای دیدنی اراک، به خرید از بازارهای متنوع این شهر بپردازید. با ما همراه باشید تا با محصولات شهر اراک بیشتر آشنا شوید.
خوراکیها
انار
انار یکی از اصلیترین محصولات استان مرکزی و شهر اراک و همچنین شهر ساوه است. انار ساوه بدون شک از مرغوبترین انارهای کشور است که انواع مختلفی دارد. فصل برداشت انار از اوایل پاییز تا اواخر آن است و در ساوه هرساله جشنواره انار برگزار میشود.
گردو
یکی از مهمترین محصولات کشاورزی اراک و شهرهای استان مرکزی، گردو است. در بسیاری از باغهای روستاهای اطراف اراک باغهای گردو بهوفور یافت میشوند و گردوهای این شهر، یکی از مرغوبترین انواع گردو کشور است.
نان فطیر
نان فطیر از نانهای سنتی ایران است. نان فطیر اراک در سفرههای نوروزی این شهر از قدیم جا داشته و هنوز هم استفاده میشود. نان فطیر اراک بدون هیچ خمیرمایهای عمل میآید و بهروشهای سنتی پخت میشود. در واقع نان فطیر، نوعی نان شیرمال است که روی آن با زردچوبه زده میشود و در اندازههای کوچک در تنور پخت میشوند.
شیرینی گوشفیل
شیرینی گوشفیل یکی از شیرینیهای شهر اراک است که بهدلیل نوع پخت و مواد اولیه آن بسیار ترد است و خوردن آن بهعنوان عصرانه در کنار چای بسیار دلنشین است. شکل این شیرینی شبیه به گوشفیل است.
انگور و کشمش
در اطراف اراک، تاکستانهای بسیاری وجود دارد و بیش از ۲۰ درصد از نیاز کشور به انگور از تاکستانهای اطراف اراک تأمین میشود. روستای هزاوه در اراک یکی از مهمترین روستاها در زمینه برداشت انگور است. از انگور فراوردههایی نظیر شیره انگور، شربت انگور، سرکه انگور، مویز و سرکهشیره تهیه و فروخته میشود.
جوزغند
جوزغند نوعی شیرینی محلی شهر نراق است که در شهر اراک و سایر شهرهای استان مرکزی دیده میشود. تهیه جوزغند کار سختی است و ۱۵ روز زمان میبرد و یکی از گرانترین شیرینیهای محلی است. جوزغند از میوهای به نام «آلگ» تهیه میشود. آلگ میوهای همخانواده هلو است که طعمیترش و شیرین دارد.
ساخت جوزغند یک کار گروهی بین بانوان نراقی است. برای درست کردن این شیرینی، میوه را پوست میکنند تا سه روز در پشتبام آفتاب بخورد و خشک شود، سپس هسته آن را خارج میکنند و یک روز دیگر در آفتاب میماند، بعد داخل این میوه را با مواد مخلوط تشکیلشده از مغز بادام، شکر، هل، مغز هسته زردآلو و خاک قند پر میکنند. این شیرینی لذیذ در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.
صنایعدستی
فرش
فرش ساروق یکی از محبوبترین سوغاتیهای اراک است که آوازهای بلند دارد. ساروق در واقع روستایی در ۵۰ کیلومتری اراک است که به فرشهای دستباف جهانی مشهور است. فرشهای اراک به سه دسته محال، مشکآباد و ساروق تقسیم میشود که همه آنها زیرپوشش فرشی به نام ساروق میرود که نشان از اهمیت فرش ساروق دارد. یکی از دلایل جهانیشدن فرش ساروق، نوع بافت و گره آن و رعایت استاندارها در بافت است.
گیوه
گیوه سنجان از صنایعدستی شهر اراک است. سنجان روستایی در دامنه کوه قصبه است که باغهای گردو فراوانی دارد. گیوه، نوعی از کفش یا پاپوش اصیل ایرانی است که در فصول گرم و خنک استفاده میشده است. اکنون تنها در برخی از شهرستانها و روستاها از آن استفاده میشود. گیوه راست و چپ ندارد و بهدلیل استفاده از نخ و بافتی پارچهای، پا در آن عرق نمیکند.
صنعت گیوهدوزی در اراک و استان مرکزی به عصر قاجار میرسد و امروز هم گیوهدوزانی در اراک و سایر شهرهای استان مشغول فعالیت هستند. تجربیات و نظرهای خود را در خصوص سفر به اراک با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰