رشد شاخص تولید بورسی ها منفی است
به گزارش هوشمند نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، این شاخص بهدلیل داشتن نیمی از وزن شرکتهای صنعتی، میتواند بهعنوان شاخص پیشنگر، وضعیت آینده تولید را ترسیم کند. در این گزارش، عامل اصلی افزایش زیاندهی شرکتهای تولیدی معرفی شدهاست. بر این اساس، سودآوری برخی شرکتهای صنعتی تولیدی، در سال۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش
به گزارش هوشمند نیوز به نقل از دنیای اقتصاد، این شاخص بهدلیل داشتن نیمی از وزن شرکتهای صنعتی، میتواند بهعنوان شاخص پیشنگر، وضعیت آینده تولید را ترسیم کند. در این گزارش، عامل اصلی افزایش زیاندهی شرکتهای تولیدی معرفی شدهاست. بر این اساس، سودآوری برخی شرکتهای صنعتی تولیدی، در سال۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و به تعداد شرکتهای زیانده افزوده شده است. از نگاه این گزارش، کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکتهای زیانده، میتواند ریشه در قیمتگذاری دستوری صنایع داشته باشد. در گزارشی، با استناد به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به عارضه قیمتگذاری برای تولید اشاره شده بود: «اغلب برنامه تثبیت قیمتی با هدف مهار تورم بهکار گرفته شد؛ اما نه تنها باعث تنظیم بازار و کنترل قیمتها نشد، بلکه این سیاستها با عدم عرضه کالاها، افزایش احتکار و تعطیلی کارخانهها به جهش قیمتها دامن زد.»
بررسی گزارشهای رسمی نشان میدهد رشد تولید صنعتی برای پنجمینماه متوالی منفی شد. بنا بر گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، رشد شاخص تولید صنعتی شرکتهای بورسی در بهمن ماه۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته منفی ۷/ ۰درصد بوده است. همچنین این گزارش در قسمت سودآوری در صنایع به این نکته اشاره میکند: بهصورت کلی تعداد شرکتهای زیانده صنایع در سال۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال۱۳۹۹ افزایش داشته است. علاوه برآن کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکتهای زیانده، میتواند ریشه در «قیمتگذاری دستوری» این صنایع داشته باشد که حاشیه سود آنها را تحت تاثیر قرار داده است. در سالهای اخیر قیمتگذاری دستوری، بهعنوان عاملی برای مهار تورم از سوی سیاستگذار بهکار گرفتهشده، حال گزارش پژوهشکده پولی و بانکی تاکید میکند که قیمتگذاری دستوری عاملی برای زیاندهی شرکت های صنعتی شده است.
نوسانات رشد صنعت
جدیدترین گزارش تولید صنعتی شرکتهای بورسی توسط پژوهشکده پولی بانکی منتشر شد. بر اساس این گزارش، رشد شاخص تولید صنعتی شرکتهای بورسی در بهمن۱۴۰۰ پنجمین رکود رشد صنعت را تجربه کردهاند. آمارهای رسمی بیانگر آن است پس از کاهش قابل توجه تولید صنعتی در نیمه دوم سال۱۳۹۷ و ابتدای سال۱۳۹۸، رشد تولید این بخش از زمستان ۱۳۹۸ روند صعودی به خود گرفت و این روند صعودی تا پایان خرداد۱۴۰۰ ادامه داشته است. این روند افزایشی رشد شاخص تولید در تابستان متوقف شد و رشد شاخص تولید در تیر ماه به ۱/ ۳درصد و در مرداد به صفر درصد رسید. پس از این توقف رشد شاخص در شهریور اندکی بهبود پیدا کرد و به ۴/ ۲درصد رسید. اما این بهبود روند دوامی نداشت و در پاییز روند رشد شاخص تولید صنعتی نزولی شد و رشد شاخص در ماههای پاییز نسبت به سال گذشته به بازه منفی یک تا صفر درصد رسید. در دوماه ابتدایی زمستان ۱۴۰۰نیز شاخص تولید صنعتی روند نزولی داشت و رشد شاخص تولید نسبت به مدت مشابه در سال گذشته در دی ماه منفی۱/ ۰درصد و در بهمنماه منفی۷/ ۰درصد بوده است. شاخص شرکتهای صنعتی بورسی نیمی از کل تولید صنعت را در اختیار دارد و این آمار میتواند زنگ خطری برای تولید صنعتی کشور باشد.
قیمتگذاری علیه سوددهی
در بخشی از این گزارش به بررسی سودآوری شرکتهای بورسی پرداخته شده است. اگرچه سودآوری در شرکتها و صنایع مساله مالی به حساب میآید، ولی باید به این نکته توجه کرد که برای تداوم تولید و پایداری رشد در صنایع داشتن حاشیه سود مطمئن از الزامات بهشمار میآید. بر اساس آمارهای رسمی درحالیکه رشد اسمی سود شرکتها در سال۱۳۹۹ نسبت به سال قبل بیش از ۱۳۳درصد بوده است. همچنین در ۶ماهه و ۹ماهه ۱۴۰۰ رشد اسمی سود نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱۰۸درصد و ۶۴درصد بوده است. این روند نشاندهنده آن است که اثر جهشهای قیمتی بر سود اسمی که در سال۱۳۹۹ نمایان شده و در نیمه اول سال۱۴۰۰ نیز ادامه داشته، در نیمه دوم سال۱۴۰۰ نیز با کم شدن نوسانات ارزی کمتر شده است. عملکرد سودآوری شرکتها به تفکیک نشان میدهد در میان صنایع مهم شرکتهای خودروسازی و ساخت قطعات بدترین وضعیت را از نظر سودآوری دارند؛ یعنی در میان صنایع مهم تنها صنعتی که جمع سود خالص شرکتهای آن منفی میشود، شرکتهای خودروسازی هستند. البته در ۹ماه ۱۴۰۰ تعداد شرکتهای زیانده در این صنعت کمتر از سال ۱۳۹۹ است؛ اما زیان تولیدشده در این صنعت در ۹ ماه ۱۴۰۰ تقریبا برابر با همان ۹ ماه ۱۳۹۹ است که نشانههای ناامیدکنندهای از وضعیت سودآوری این صنعت نمایان میکند. از میان صنایع، صنعت فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی به ترتیب با ۹۷ و ۶۶درصد رشد سود اسمی ۹ ماهه نسبت به سال قبل بیشترین رشد در سودآوری میان صنایع را داشتهاند. از سوی دیگر تولیدکنندگان محصولات ضروری و مصرفی مانند صنایع دارویی و غذایی رشد سود اسمی کمتر از رشد تورم داشتهاند. به عبارت دیگر ارزش حقیقی سودآوری این صنایع کاهش داشته است. علاوه بر آن بهصورت کلی تعداد شرکتهای زیانده در صنایع نیز در سال۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال۱۳۹۹ افزایش داشته است. از نگاه گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکتهای زیانده میتواند ریشه در قیمتگذاری دستوری این صنایع داشته باشد که حاشیه سود این صنایع را تحت تاثیر قرار داده است.
سیاستگذاری در تله قیمتگذاری
در همین راستا در گزارش چاپشده در ۴ اسفند ماه سال گذشته به بحث قیمتگذاری دستوری اشاره شده بود. مطابق این گزارش، اگرچه اغلب برنامه تثبیت قیمتی با هدف مهار تورم بهکار گرفته شد، اما نه تنها باعث تنظیم بازار و کنترل قیمتها نشد، بلکه این سیاستها با عدم عرضه کالاها، افزایش احتکار و تعطیلی کارخانهها به جهش قیمتها دامن زد. این گزارش، با ارائه مثالهای عینی این موضوع را تشریح کرده بود: در بحث قیمتگذاری خودرو به هیچ عنوان به بحث کارآیی و بهرهوری توجه نشد و اتفاقا با قیمتگذاری خودرو، انحصارگرایی و ناکارآمدی تقویت شد. همچنین سیاست دلار۴۲۰۰تومانی و تعیین قیمت دستوری گوشت مرغ، باعث نابسامانی این بازار بهویژه در عید سال۱۳۹۹ شد. سیاست قیمتگذاری محصولات در بورس نیز موجب شد تا مفهوم «بورس» بهعنوان محلی برای تعیین قیمت از طریق عرضه و تقاضا از بین برود و به محلی برای توزیع غیرعادلانه محصولات تبدیل شود. در محصولات کشاورزی نیز پایین بودن نرخ مصوب باعث اختلال در عرضه و رشد قیمت گندم در سال۱۳۹۹ شد.
آنالیز افت رشد صنعت
بر اساس این گزارش، رشد منفی تولید در صنعت محصولات پتروشیمی در بهمن ۱۴۰۰ ادامه داشته است و با توجه به سهم قابل توجه این صنعت، میتوان رشد منفی آن را مهمترین دلیل پایین بودن رشد صنعت به حساب آورد. علاوه بر رشد منفی صنعت پتروشیمی، رشد شاخص تولید صنعت فلزات اساسی برای هشتمین ماه منفی بوده است. شاخص تولید صنعت خودروسازی و ساخت قطعات در بهمنماه مثبت ولی کمتر از رشد دی ماه بوده است. شاخص تولید در صنایع تولیدکننده محصولات ضروری مانند صنایع دارویی و صنایع غذایی در بهمنماه نسبت به سال گذشته رشد منفی داشته است. از طرفی شاخص تولید صنایع خودروسازی و ساخت قطعات، لاستیک و پلاستیک، ماشینآلات و تجهیزات و فرآوردههای نفتی رشد مثبتی در بهمن نسبت به مدت مشابه در سال گذشته داشته است.
محدودیتهای رشد صنعت
براساس گزارش بازوی پژوهشی بانک مرکزی محدودیت نقدینگی در صنایع همواره از اصلیترین مشکلات تولید در اقتصاد ایران بوده است. هرچند که محدودیتهای مالی برای همه شرکتها به یک اندازه نیست و بهصورت طبیعی در برخی شرکتها شدیدتر و در برخی شرکتهای محددیتهای کمرنگتری وجود دارد. دربازههای زمانی که رشد شرکتهای دارای محدودیتهای مالی بیشتراست، میتوان گفت که فشار محدودیت مالی بر رشد تولید بیشتراز سایر دورههاست. در همین راستا در دو سال اخیر تقریبا در تمام دورهها (به جز فروردین ۱۳۹۹ که شوک کرونا توضیحدهنده تغییرات تولید است) رشد شرکتهایی که محدودیت مالی شدیدتری داشتند، کمتر از رشد سایر شرکتها بوده است. علاوه بر این محدودیتها رشد تولید در برخی از صنایع بهشدت به بازار صادراتی وابسته است. به همین جهت تغییرات فرآیندها و رویههای صادراتی یا گسترده یا محدود شدن بازار صادراتی یکی از عواملی است که میتواند توضیحدهنده برخی از تغییرات در تولید باشد. بنابراین عدم ثبات اقتصاد کلان میتواند رشد صنایع وابسته به بازار صادراتی را تحت تاثیر قرار دهد.
منبع:
دنیای اقتصاد
آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه |
مدیریت حرفه ای کافی شاپ | حقوقدان خبره | سرآشپز حرفه ای |
آموزش مجازی تعمیرات موبایل | آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو | آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک |
برچسب ها :بازار سرمایه ، بورس ، شرکت های بورسی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰