او با اشاره به شرایط ایجاد انتظارت منفی در چند وقت اخیر خاطرنشان کرد: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و صحبتهای خصمانه دولت آمریکا علیه ایران، انتظارات منفی را در مردم و فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. کمااینکه آنچه در ذهن مردم حک شده، درست یا نادرست تجربه تحریمهای سال ۹۷ است.
کارشناس اقتصادی افزود: البته بعداً مشخص میشود که آیا این انتظارات مطابق با واقع بوده است یا خیر. شاید تصور مردم الان از کاهش صادرات نفت خیلی بیشتر از واقعیت باشد. وقتی زمان بگذرد و ببینیم که کاهش خاصی در صادرات نفت نداشتهایم، این اثر افزایشی نرخ ارز تعدیل خواهد شد و از آن طرف هم اگر بیش از انتظار مردم کاهش صادرات نفت و افزایش هزینههای تجاری اتفاق بیفتد، اثر افزایشی بر روی نرخ ارز خواهد داشت.
دارابی، عامل سوم مؤثر در افزایش نرخ ارز را تقاضای فصلی عنوان کرد و ادامه داد: همواره انتهای سال فشاری بر روی بازار ارز داریم که مقطعی است و بعد از فروردین فروکش میکند. اگر بخواهم اولویت بدهم دو عامل اول عامل مسلط هستند.
خطر ریزش قیمت ارز و طلا
او افزود: همانطور که انتظارات میتواند نرخ ارز را افزایش دهد، میتواند کاهش هم ایجاد کند؛ اما باید با یک خبر یا چشمانداز واقعی همراه باشد که بتواند بر روی انتظارات مردم اثر بگذارد. خریداران طلا و ارز با این خطر نیز مواجه هستند که هر لحظه با یک خبر یا یک تصمیم این انتظارات برگردد و ریزش قیمت شدیدی ایجاد کند. خاصیت انتظارات این است میتواند یکشبه دارایی ریالی شما را افزایش بدهد و به عکسش هم رخ میدهد.
کارشناس اقتصادی ادامه داد: ما سال ۹۷ این تجربه را داشتیم که ارز تا ۱۸هزار تومان هم بالا رفت اما بعداً تا ۱۰هزار تومان هم پایین آمد. سال ۹۹ هم ارز ۳۲هزار تومان را دیدیم اما بعد از آن تا نزدیک ۲۰هزار تومان هم کاهش پیدا کرد.
دارابی درخصوص بازار ارز تجاری نیز گفت: تا زمانی که ذهنیت راجع به نرخ ارز اصلاح نشود، ساختار بازار ارز را هرگونه تغییر بدهید موجب کارایی نمیشود. ساختار بازار ارز تجاری قابل دفاع است اما آیا کارایی ایجاد کرده است؟ خیر، چون سیاستهای ارزی غلط است. ما باید تصمیم بگیریم بازار چندنرخی داشته باشیم و نرخ را تثبیت بکنیم یا نه. اگر میخواهیم بازار شکل بدهیم باید الزامات آن را هم بپذیریم. ما نه میخواهیم نرخ را تثبیت کنیم و نه میخواهیم بازار شکل بدهیم. در واقع بدیهای دو سیستم را تحمل میکنیم و خوبی هیچکدام آنها را هم نداریم.
کاهش قیمت و حباب با پیشفروش سکه
او افزود: برخلاف سالهای گذشته که افزایش قیمتها باعث التهاب تقاضا میشد، اینبار بازار آرام و عادی بود. کاهش تقاضا برای خرید سکه و طلا یکی از نتایج نوسانات تدریجی قیمتها و کاهش میل مردم به خرید است.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر به طرح پیشفروش یکمیلیون سکه توسط بانک مرکزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران اشاره و آن را گامی مثبت ارزیابی کرد و افزود: این اقدام باید هرچه سریعتر به مرحله اجرائی برسد تا از نوسانات بازار کاسته شده و به کاهش قیمتها و حباب سکه و ثبات بازار منجر شود.
بذرافشان در رابطه با حباب سکه گفت: در روزهای اخیر حباب سکه از ششمیلیون تومان به ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان رسید ولی اکنون به ۱۱ میلیون تومان کاهش یافته که باز هم بالاست.
2727
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰