ابن سینا در اصل نام لاتینی شده او از ابوعلی الحسین بن عبدالله بن سینا است. این دانشمند برجسته به عنوان پدر علم مدرن شناخته میشود، زیرا حقایق پزشکی زیادی در کتاب قانون خود نوشته شده است که هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد. او یک دانشمند ایرانی بود که به دلیل تخصصش در نجوم، فلسفه، شیمی و سایر رشتهها شهرت داشت.
پدر او مدافع فرقه اسماعیلیه بود
او در حدود سال 980 هجری قمری در روستای افشانا در نزدیکی بخارا در ازبکستان کنونی به دنیا آمد. ابن سینا یک برادر کوچکتر داشت. پدرش عبدالله از مدافعان فرقه اسماعیلیه اهل بلخ بود که اکنون بخشی از افغانستان است. ابن سینا تحصیلات اولیهاش را در زادگاهش فرا گرفت.
او در ده سالگی تمام قرآن را حفظ کرده بود
ابن سینا در ده سالگی حافظ قرآن شد و کل قرآن را حفظ کرد. او از مهارتهای فکری استثنایی برخوردار بود و در چهارده سالگی توانست از معلمانش پیشی بگیرد. این دانشمند معروف در جوانی به یادگیری فقه، فلسفه و علوم طبیعی مسلمانان پرداخت. او از کار ارسطو در متافیزیک بسیار گیج شده بود، به طوری که از خدا میخواست که او را راهنمایی کند. سرانجام پس از خواندن دفترچه راهنمای فیلسوف معروف فارابی، راه حل مشکلاتش را یافت. ابن سینا در سن 16 سالگی تحت نظر چند تن از علمای سرشناس به طبابت تسلط یافت و شهرت زیادی به دست آورد.
ابن سینا در سن هجده سالگی پزشکی ماهر بود
در این مدت او توانست بیماری نوح دوم، فرمانروای سامانیان را که تمام پزشکان مشهور از درمان او ناامید شده بودند، درمان کند. پس از این کار، امیر از او خواست تا پاداشی به او بدهد، و ابن سینا نیز از پادشاه خواست به او اجازه ورود به کتابخانه سلطنتی داده شود. او در طول حضورش در کتابخانه تحقیقات زیادی انجام داد.
او جانشین پدرش، فرماندار هرمیتان (Harmaytan) شد
پدرش عبدالله اهل شهر بلخ در تخارستان بود. پدر ابن سینا یکی از مقامات در دربار سامانیان محسوب میشد که در زمان سلطنت نوح دوم به عنوان فرماندار روستایی از قلمرو سلطنتی هارمیتان (Harmaytan) انتخاب شد. پس از آن هم پستی اداری به او محول گردید اما بعدها این دانشمند مشهور جانشین پدرش شد.
پس از مرگ پدرش به جرجان نزدیک دریای خزر نقل مکان کرد
پدر ابن سینا زمانی که او تنها 22 سال داشت، درگذشت. پس از مرگ پدر، او به جرجان در کنار دریای خزر نقل مکان و شروع به تحقیق و مطالعه در مورد منطق و نجوم کرد. در جرجان با ابوریحان بیرونی، دانشمند و نابغه بزرگ تاریخ که علمش در دوران معاصر هم کاربرد دارد، آشنا شد. بعدها به ری و سپس به همدان که هر دو در ایران کنونی قرار دارند، سفر کرد و در آنجا دو اثر معروفش را نوشت و تدریس کرد. در طول زندگی در همدان توانست بیماری شمس الدوله امیر همدان را نیز درمان کند.
مشهورترین آثار او کتاب شفا و قانون است
کتاب شفا، یک دایره المعارف وسیع فلسفی و علمی است. این کتاب “شفای” روح در نظر گرفته میشد که در چهار بخش منطق، علوم طبیعی، ریاضیات و متافیزیک نوشته شده است.
قانون هم مهمترین و مفصلترین کتاب ابن سینا در طب و از مهمترین کتب طبی در تمدن ایران پس از اسلام است. قانون پزشکی تا اواخر سال 1650 به عنوان یک کتاب درسی در دانشگاههای مونپلیه و لوون تدریس میشد. این کتاب یک سیستم کامل پزشکی را مطابق با اصول جالینوس و بقراط ارائه میدهد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰