حقایق جالب درباره خرمشهر؛ شهر استقامت و غیرت

خرمشهر یکی از شهرهای استان خوزستان است که در دوران جنگ نقش بسیار مهمی داشت. این شهر در محل تلاقی رودخانه‌های اروندرود و کارون قرار دارد و مساحت آن برابر با ۲۳ کیلومتر مربع است. خرمشهر، شهر مردم غیور و شهیدپرور، شهر استقامت، یکی از زیباترین شهرهای جنوبی استان خوزستان است که مساحتی برابر با

کد خبر : 58051
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۷:۴۷
حقایق جالب درباره خرمشهر؛ شهر استقامت و غیرت


خرمشهر یکی از شهرهای استان خوزستان است که در دوران جنگ نقش بسیار مهمی داشت. این شهر در محل تلاقی رودخانه‌های اروندرود و کارون قرار دارد و مساحت آن برابر با ۲۳ کیلومتر مربع است.

خرمشهر، شهر مردم غیور و شهیدپرور، شهر استقامت، یکی از زیباترین شهرهای جنوبی استان خوزستان است که مساحتی برابر با ۲۳ کیلومتر مربع دارد. خرمشهر به‌دلیل قرار گرفتن در نزدیکی خلیج‌فارس از موقعیت سیاسی مهمی برخوردار است و این شهر در واقع انتهایی‌ترین نقطه استان خوزستان است.

بندر خرمشهر در جنگ جهانی دوم نقش بسیار مهمی ایفا کرد و در پیروزی متفقین یکی از عوامل مؤثر بود. خرمشهر پس از ۸ سال جنگ تحمیلی به‌شدت تخریب شد و متأسفانه هنوز هم پس از گذشت چندین سال هنوز هم ویرانی‌های جنگ در این شهر زیبا دیده می‌شود و سایه خرابی از سر شهر کنده نشده است.

در این مطلب به سراغ حقایق جالب درباره شهر خرمشهر رفته‌ایم، با ما همراه باشید تا این شهر زیبا را بهتر بشناسید:

۱. قدمت خرمشهر، به دوران پادشاهی میشان بازمی‌گردد. اسکندر مقدونی به این شهر حمله کرد و آن را با خاک یکسان کرد. البته عده‌ای هم بر این باور هستند این حکومت به‌مرورزمان از بین رفت.

۲. پس از ویرانی شهر قبلی، آبادی با نام «بیان»، نزدیک به خرمشهر امروزی، بنا شد. نام بیان که نام بسیار قدیمی این شهر است ازرودخانه ای به همین نام که به آن نهر بیان می گفتند گرفته شده وبعد‌ها نام این شهررا به محمره تغییر دادند.

۳. محمره به معنی سرخ و علت نام گذاری این شهر به محمره، وجود آب رودخانه کارون است که به‌همراه خود رسوبات رُسی آورده لذا به نظر می‌رسد که آب آن سرخ است. نام محمره را تغییر یافته ماء حمره یعنی آب سرخ نیز می دانند.

۴. از سال ۱۳۱۶ نام این شهر از محمره به خرمشهر تغییر یافت. خرمشهر از دو جزء خرم و شهر تشکیل می‌شود که حاکی از آبادی شهر و سر سبزی آن است. علت نام گذاری این شهر به خرمشهر (ضمن زیبایی‌آن) به خاطر نخلستان‌های اطراف آن است که چهره شهر را سبز نگه داشته و باعث تغییر نام این شهر از محمره به خرمشهر شد.

۵. این شهر در منتهی الیه جنوب غربی ایران و در استان خوزستان حاشیه خلیج فارس بین دو رودخانه کارون و اروند رود قرار دارد. 

۶. خرمشهر اولین و بزرگ‌ترین بندر ایران و خاورمیانه قبل از وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بوده و هم‌اکنون دومین بندر حمل کانتینری بعد از بندر شهید رجائی با ۱۳ اسکله حمل و تخلیه بار است.

۷. خرمشهر در دوران حکومت شیخ‌های بنی کعب، شهری مهجور بود ولی در سال ۱۲۳۵ هجری برجی به دور شهر کشیدند و از این تاریخ به بعد خرمشهر پیشرفت چشمگیری کرد.

خرمشهر

۸. در سال‌های ۱۲۳۵ هجری، خرمشهر به‌عنوان یک بندر مهم تجاری در منطقه شناخته می‌شد و در جریان حمله عثمانی، به یک بندر آزاد تبدیل شد.

۹. بندر خرمشهر موقعیت بسیار مهم و حساسی داشت و عثمانیان به‌دلیل قرارگیری این بندر، در کنار بندر بصره، خسارت‌های زیادی متحمل می‌شدند، به همین دلیل در سال ۱۲۳۵ هجری، «علی‌رضا پاشا» حاکم بغداد به خرمشهر حمله کرد و این شهر را غارت کرد.

خرمشهر

۱۰. راولنسون در سفرنامه‌اش به عظمت بندر خرمشهر اشاره می‌کند و در خاطره‌ای می‌گوید زمانی که در بندر بصره فقط شش کشتی وجود داشت، در بندر خرمشهر ۲۵ کشتی اقیانوس‌پیما لنگرانداخته بودند.

۱۱. دولت عثمانی همواره درصدد توطئه‌چینی برای از بین بردن موقعیت خوب بندر خرمشهر بود، در سال ۱۲۵۴ دوباره به خرمشهر حمله کرد و این بار شهر را با خاک یکسان کرد.

خرمشهر

۱۲. سرانجام، «امیرکبیر» صدراعظم‌ کاردان ناصرالدین‌شاه، برای دفع حملات عثمانی، سپاه مرزبانی قدرتمندی را در خرمشهر گماشت و «محمدخان بن جابر خان» فرمانده سپاه شد.

۱۳. اولین اسکله خرمشهر در سال ۱۳۰۸، به بهره‌برداری رسید. در طول جنگ جهانی دوم، شش اسکله دیگر در بندر خرمشهر ساخته شد.

۱۴. یکی از این اسکله‌های بتنی،۳۶۰ متر طول و ۳۲ متر عرض داشت که بعد از جنگ جهانی دوم ساخته شد.

خرمشهر

۱۵. همان طور که می‌دانید، خرمشهر یکی از اهداف اصلی جنگ ایران و عراق بود و این شهر بعد از ۵۷۸ روز اشغال، در سوم خرداد سال ۱۳۶۱ آزاد شد.

۱۶.در ابتدا محمد جهان آرا  به فرماندهی سپاه خرمشهر منصوب شد و در این سمت، بسیاری از توطئه‌هایی را که بر ضد نظام اسلامی طراحی می شد، خنثی کرد و در این راه به شهادت رسید.

۱۷. عملیات آزادسازی خرمشهر، به فرماندهی ارتش «علی صیاد شیرازی» و همراهی سپاه انجام شد و این آزادسازی، بازتابی جهانی داشت.

۱۸. با آزاد شدن خرمشهر، بیشتر زمین‌های اشغال‌شده از سمت عراق، پس گرفته شد.

خرمشهر

۱۹. در عملیات بیت‌المقدس، آزادسازی خرمشهر،۱۶ هزار نیروی عراقی و ۳۰ نفر رزمنده ایرانی کشته و زخمی شدند و ۱۹ هزار عراقی هم به اسارت ایرانیان درآمدند.

۲۰. پس از فتح خرمشهر، عراق عملاً نیمی از توان نظامی‌اش را ازدست‌داده بود و نظر رهبر کبیر انقلاب، حضرت آیت‌الله خمینی (ره)، بر اتمام جنگ بود. ولی فرماندهانی نظیر محسن رضایی بر این باور بودند که برای دریافت غرامت باید تا کنار اروندرود پیش برویم.

خرمشهر

عکس از علیرضا فهیمی

مقاله‌ مرتبط:

۲۱. مسجد جامع خرمشهر، یکی از قدیمی‌ترین مراکز اصلی شهر است که در بعد از جنگ ایران و عراق به‌صورت کامل تخریب شد و از نوساخته شد.

۲۲. دیوارنگاره‌های ناصر پلنگی در دوران جنگ ایران و عراق بر دیوارهای مسجد جامع خرمشهر، نقاشی شده و از یادگارهای این جنگ هستند. این دیوارنگاره‌ها بعد از پایان جنگ و توسط خود این هنرمند بازسازی شدند.

۲۳. مسجد جامع خرمشهر یکی از تنها ساختمان‌هایی بود که بعد از فتح خرمشهر، نیمه سالم باقی‌مانده بود و اکنون نیز جزو بناهایی است که در جریان مرمت آن تمامی مکان‌هایی که توسط تیر سوراخ شده‌اندبه همان صورت باقی‌نگه داشته شده‌اند.

خرمشهر

۲۴.  این مسجد در زمان مقاومت قبل از اشغال مرکز فرماندهی و تدارکات و گردهمایی رزمندگان بود و به همین دلیل لقب نماد مقاومت را به خود گرفت.

۲۵. در مقابل مسجد جامع خرمشهر، بازارچه بزرگی وجود دارد که صنف‌های مختلف در آن به کسب‌وکار مشغول هستند.



لینک منبع : هوشمند نیوز

آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
ای کافی شاپ
مدیریت حرفه ای کافی شاپ
خبره
حقوقدان خبره
و حرفه ای
سرآشپز حرفه ای
آموزش مجازی تعمیرات موبایل
آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو
آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.