ترس از قضاوت دیگران؛ ریشهها و نحوه مقابله اساسی با آن
ترس از قضاوت دیگران معمولا یکی از نگرانیهای بیشتر افراد است. ما برای اینکه دیگران قضاوتمان نکنند، حرف خود را نمیزنیم یا در کلاس و جلسات کاری صحبت نمیکنیم. این ترس باعث میشود خیلی مواقع باب میل بقیه و مخالف با نظر شخصیمان رفتار کنیم؛ اما چگونه میتوانیم این ترس عذابآور را از خود دور
ترس از قضاوت دیگران معمولا یکی از نگرانیهای بیشتر افراد است. ما برای اینکه دیگران قضاوتمان نکنند، حرف خود را نمیزنیم یا در کلاس و جلسات کاری صحبت نمیکنیم. این ترس باعث میشود خیلی مواقع باب میل بقیه و مخالف با نظر شخصیمان رفتار کنیم؛ اما چگونه میتوانیم این ترس عذابآور را از خود دور کنیم؟ در این مقاله، مهارتهایی را به شما میآموزیم که برای مقابله با ترس از قضاوت شدن میتوانید به کار بگیرید. البته پیش از آن، لازم است بدانیم ترس از قضاوت شدن از کجا نشئت میگیرد تا بهتر بتوانیم با آن مقابله کنیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
ریشه قضاوتکردن افراد
ترس از قضاوت دیگران مربوط به این مسئله است که ما تمایل داریم همه ما را دوست داشته باشند. اما از آنجا که چنین چیزی غیرممکن است، افراد سعی میکنند کمتر خود واقعیشان را نشان دهند. قبل از اینکه بخواهیم بدانیم چگونه با ترس از قضاوت منفی دیگران مقابله کنیم، باید بدانیم این نوع قضاوت از کجا ریشه میگیرد.
چرا ما دیگران را قضاوت میکنیم؟
برخلاف تمام تلاشهایمان برای درست رفتارکردن، همه ما گاه و بیگاه دیگران را قضاوت میکنیم. قضاوت کردن دیگران نوعی احساس برتری کاذب در ما ایجاد میکند؛ به این شکل که با انجام این کار، ما خود و رفتارمان را موجه و درست و رفتار شخص مقابل را اشتباه جلوه میدهیم.
ریشه قضاوت ترس از خوب نبودن است. این نگرانی در میان بسیاری از مردم رایج است. معمولا هدف دیگران از قضاوتکردن ازبینبردن احساس بیلیاقتی یا محبوبنبودن خودشان است. افرادی که دچار چنین احساسات منفیای هستند، سعی میکنند با بد جلوه دادن دیگران و زدن حرفهای منفی درموردشان، حس بد خود را تسکین دهند.
قضاوت میتواند درون خود ما نیز اتفاق بیفتد؛ برای مثال در زمانهایی که بهجای داشتن حس دلسوزی، قدردانی، عشق یا خوشبختی، درگیر احساسات منفی مانند شرم، مقایسه، ترس، عصبانیت یا کینه میشویم.
دیگران همیشه در حال قضاوتاند: چه قضاوت مثبت و چه منفی. ترس از قضاوت زمانی ایجاد میشود که ما دلمان میخواهد دیگران در همه حال و همه وقت، دوستمان داشته باشند. باید بدانید که هیچگاه چنین حالتی شدنی نیست؛ بنابراین، این حس همیشه به شکست منجر میشود و ما را از تجربه و بیان خود واقعیمان بازمیدارد.
برای حل همه این مسائل باید یاد بگیریم که چگونه این احساسات را از خود دور کنیم و همچنین چگونه با ترس از قضاوت دیگران مقابله کنیم. در ادامه راهکارهایی برای ازبینبردن این ترس ارائه میکنیم.
چگونه با ترس از قضاوت دیگران مقابله کنیم؟
حالا که ریشه قضاوتکردن دیگران را پیدا کردیم، باید بدانیم که کنترل ذهن و رفتار بقیه از دست ما خارج است. تنها کاری که ما میتوانیم انجام دهیم، مقابله با ترس و اصلاح رفتار خودمان است. اما چگونه میتوانیم بر ترس از قضاوت دیگران غلبه کنیم و برای بیان اهدافمان اعتمادبهنفس پیدا کنیم. در ادامه، ۶ اصل مهم را ارائه میکنیم که با تمرکز بر آنها میتوانید برای همیشه از این ترس رها شوید.
اصل اول: برای خود ارزش قائل شوید
اگر افکار منفی دیگران درمورد شما برایتان اهمیت دارد یا میترسید دیگران شما را قضاوت کنند، حتما به اندازه کافی خود را قبول ندارید. شما باید از این کار دست بکشید و برای خودتان ارزش قائل شوید؛ پس همیشه با خود تکرار کنید:
من خوبم و ارزش من بیشتر از افکار گذرای دیگران است.
سعی کنید جملات اینچنینی را در همه جای خانه یا محل کار قرار دهید و زنگ هشدار موبایلتان را تنظیم کنید که به شما یادآوری کند که ارزشمند هستید.
وقتی به این باور برسید که باارزش هستید و خود را در اولویت قرار دهید، دیگر برایتان اهمیتی ندارد که دیگران راجع به شما چه فکری میکنند یا شما را چگونه قضاوت میکنند؛ در نتیجه، نوعی حس رهایی به شما دست خواهد داد.
اصل دوم: هیچچیز تا ابد ادامه ندارد
واقعیت این است که مغز انسان اطلاعات محدودی را برای همیشه ذخیره میکند و بقیه اطلاعات گذرا هستند و ممکن است فراموش شوند. قضاوتکردن دیگران نوعی کار بیاهمیت است که ممکن است بهصورت گذرا به ذهن برسد و سپس فراموش شود. بنابراین وقتی کسی در مورد شما قضاوتی میکند، این احتمال وجود دارد که تا چند لحظه یا چند ساعت بعد این قضاوت از فکر او برود.
بهاین ترتیب، دلیلی ندارد که برای افکار کوتاهمدت دیگران خودتان را نگران و ناراحت کنید؛ زیرا اکثر مردم ترجیح میدهند بهجای فکرکردن به دیگران، به خودشان فکر کنند.
اصل سوم: شما مسئول رفتار دیگران نیستید
تلاش برای کنترل قضاوت دیگران کاری بیهوده است و هرگز به نتیجه نمیرسد. شما نمیتوانید نظرات دیگران را کنترل کنید. شاید آنها قضاوت خود را بهصورت رک ابراز نکنند، اما معنایش این نیست که آنها در ذهنشان فکر نمیکنند یا دست از قضاوتکردن برداشتهاند.
پس خودتان را اذیت نکنید و سعی کنید هر طوری که دوست دارید زندگی کنید و به نظرات دیگرات اهمیت ندهید.
اصل چهارم: قضاوت دیگران بر آینده شما تأثیر ندارد
خیلی از ما، اکثر مواقع تمایل داریم قضاوت دیگران را جدی بگیریم و مسائل را شخصی کنیم. بهجرئت میتوان گفت قضاوت دیگران، تا وقتی خودتان اجازه ندهید، بههیچوجه به شما آسیب نمیزند. وقتی تسلیم قضاوت دیگران میشوید، به این معنی است که احساس ارزشمندی را از خود دریغ میکنید و درعوض حرف دیگران برایتان بیشتر از خودتان اهمیت پیدا میکند.
اینکه بقیه درمورد شما چه فکری میکنند و چه حرفی میزنند، تأثیری بر سرنوشت شما ندارد و هیچچیز را در زندگیتان تغییر نمیدهد. مردم میتوانند نظرات مختلفی درمورد شما داشته باشند و در مورد شما فکرهای مثبت و منفی زیادی بکنند. اما فراموش نکنید که شما هرگز بهخاطر افکار مثبت دیگران جایزه نمیگیرید و همچنین بهخاطر افکار منفی آنها جریمه نمیشوید.
پس ذهن خود را درگیر افکار دیگران نکنید و بر مسائل مهمتر زندگیتان تمرکز کنید. وقتی کمتر به قضاوتها توجه کنید، میتوانید بر ترس از قضاوت دیگران برای همیشه غلبه کنید.
اصل پنجم: تغییر را از خودتان شروع کنید
اگر دوست دارید آزادانه عمل کنید و دیگران نیز شما را قضاوت نکنند، بهتر است ابتدا خودتان دست از قضاوت دیگران برای همیشه بردارید. البته قضاوت کار اجتنابناپذیری است، اما سعی کنید کنترل ذهنتان را در دست بگیرید و اجازه ندهید افکار منفی درمورد دیگران وارد ذهنتان شود.
کانون قضاوتهای خود را تغییر دهید. هروقت کسی را قضاوت میکنید از خود بپرسید که رفتار او چه تأثیری بر سرنوشت و آینده شما میتواند داشته باشد. به این ترتیب میتوانید ذهن خود را طوری تربیت کنید که دیگران را قضاوت نکند.
اصل ششم: خودتان را باور کنید
وقتی از نقاط قوت و ضعف خود آگاهی واقعی داشته باشید، دیگر تحت تأثیر افکار و حرفهای بقیه درمورد خود قرار نمیگیرید. هیچ وقت به دیگران این فرصت را ندهید که اعتمادبهنفس شما را بگیرند.
اکثر ما نگران این هستیم که چگونه در مقابل دیگران ظاهر شویم و چه پوششی داشته باشیم که مورد قضاوت دیگران قرار نگیریم. اما فراموش نکنید که مردم هرگز دست از قضاوت برنمیدارند و ما هرگز نمیتوانیم باب میل همه مردم رفتار کنیم.
با آگاهی از تواناییها و ضعفهایمان، دیگر قضاوت دیگران برایمان اهمیتی نخواهد داشت. اجازه ندهید افکار دیگران کنترل زندگی شما را در دست بگیرد. هنگامی که خودتان را دوست داشته باشید، دیگر قضاوت دیگران برایتان اهمیتی نخواهد داشت.
شاید هرگز نتوانید جلوی قضاوت دیگران را بگیرید. آنچه میتوانید انجام دهید این است که افکار منفی را از خود دور کنید و به خودتان و کارهایی که انجام میدهید اعتماد کنید. مطمئن باشید همه از اینکه دیگران قضاوتشان کنند، ترس دارند. شما تنها نیستید.
پیش بهسوی آینده!
با پیروی از روشهایی که در بالا ذکر کردیم، میتوانید ترس از قضاوت دیگران را بهتدریج کم کنید. سعی کنید دفعه بعدی که شخصی شما را قضاوت کرد، به قضاوت و افکار او فکر نکنید. دست از تجزیه و تحلیل افکار دیگران بردارید. در عوض، به اینکه قضاوت او چه اهمیتی برایتان دارد، و چه تأثیر منفیای میتواند بر زندگی شما داشته باشد فکر کنید. بدون شک به نتایج خوبی خواهید رسید.
شما چقدر نگران قضاوت دیگران درباره خودتان هستید؟ این موضوع چه تأثیری روی زندگی و احساساتتان گذاشته اشت؟ چطور با آن مقابله میکنید؟ از ترفندهای موفقیتآمیزتان برایمان بگویید.
به کمک زبان بدن، ناگفتهها را بگویید و بشنوید
آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه |
مدیریت حرفه ای کافی شاپ | حقوقدان خبره | سرآشپز حرفه ای |
آموزش مجازی تعمیرات موبایل | آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو | آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک |
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰