تاریخ اجتماعی گیلان پیش از صفوی را می توان در«منشآت خان احمد گیلانی» واکاوی کرد

ایسنا/گیلان دانشیار گروه تاریخ پژوهشکده گیلان شناسی گفت: تا پیش از صفویه، گیلان توسط فرمانروایان محلی اداره می شد. شرق دره سفیدرود از حدود آستانه اشرفیه فعلی تا بخش هایی از مازندران تا چالوس زیرنفوذ کیائیان بود و غرب سفیدرود توسط خاندان آل اسحاق اداره می شد و این دو برای توسعه قلمرو، مرتب در

کد خبر : 430364
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۲ - ۸:۱۵
تاریخ اجتماعی گیلان پیش از صفوی را می توان در«منشآت خان احمد گیلانی» واکاوی کرد


ایسنا/گیلان دانشیار گروه تاریخ پژوهشکده گیلان شناسی گفت: تا پیش از صفویه، گیلان توسط فرمانروایان محلی اداره می شد. شرق دره سفیدرود از حدود آستانه اشرفیه فعلی تا بخش هایی از مازندران تا چالوس زیرنفوذ کیائیان بود و غرب سفیدرود توسط خاندان آل اسحاق اداره می شد و این دو برای توسعه قلمرو، مرتب در نزاع با یکدیگر بودند. یکی از آثار مکتوب به جامانده از این دوران، منشآت خان احمد گیلانی از فرمانروایان کیائی است.

 دکتر عباس پناهی، دانشیار گروه تاریخ پژوهشکده گیلان شناسی، توانسته پس از ۶ سال تلاش با مقابله نسخ خطی موجود، نامه های خان احمد را تصحیح و پژوهش کند و موسسه پژوهشی میراث مکتوب آن را به چاپ رسانده است.

تصحیح نسخه های تاریخی و ادبی از جمله فعالیت های پژوهشی  بسیار دشوار و نیازمند دقت و آگاهی های علمی در حوزه ادبیات، تاریخ، عرفان و علوم مرتبط با آن است.

 نسخ تاریخی به جهت اینکه در قالب خطوط نستعلیق، شکسته، تعلیق و دیگر خطوط کتابت و معمولا در بستر تاریخ نیز دچار افتادگی هایی می شد، خوانش آن با دشواری هایی همراه است. دکتر پناهی به جز خوانش روان این اثر، تعلیقاتی هم به آن افزوده است.
 
طی جلسه‌ای کتاب «منشآت خان احمد گیلانی» با حضور مصحح نقد و بررسی شد.

 بر همین اساس با دکتر عباس پناهی، دانشیار گروه تاریخ پژوهشکده گیلان شناسی پیرامون اهمیت منشات خان احمد در شناخت گیلان پیش از صفوی گفت‌وگویی داشتیم.
 
– منشات خان احمد خان گیلانی به لحاظ تاریخی چه جایگاهی دارد؟
خان احمد دوم گیلانی، مشهورترین شخصیت خاندان کیایی گیلان است و منشآت او یکی از کهن ترین میراث معنوی، تاریخی و فکری مردم گیلان پیش از صفویه و ابتدای صفوی است.نسخه مورد بررسی منشآت خان احمد گیلانی در آستان قدس رضوی  نگه‏داری می‏ شود. این نسخه جامع ترین نسخه از منشآت خان احمد گیلانی است که تاکنون مورد استفاده پژوهشگران قرار نگرفته است. اثر حاضر با دارا بودن بیش از ۱۶۲ نامه کاملترین مجموعه منشات خان احمد گیلانی است. نگارش این منشات از ۹۹۴ ه.ق آغاز شده و تا ۱۱۰۶ ه ق پایان می پذیرد.
 
– پیش از این نامه های پراکنده ای از خان احمد منتشر شده بود. تفاوتش با اثر جنابعالی چیست؟
تا پیش از انتشار نسخه مورد بررسی، نامه های پراکنده از امیران کیایی و خان احمد در مجموعه اسناد و مکاتبات تاریخی «مرحوم نوایی» به چاپ رسیده بود. همچنین مرحوم نوزاد کتابی تحت عنوان منشآت خان احمد به همت انتشارات موقوفات دکتر محمود افشار به چاپ رساند که کمتر از یکصد نامه را شامل می شد و نواقص زیادی داشت اما این نسخه تازه یاب، نزدیکترین نسخه به زمان حیات خان احمد است و باتوجه به در برداشتن نامه های جدید چاپ نشده، برخی از زوایای تاریک تاریخ گیلان را بازگو می کند. می توان گفت انتشار این مجموعه کاملترین مجموعه منشات خان احمد گیلانی برای پژوهشگران است. منشات مورد بررسی، نسبت به نامه ها و یادداشت های دیگری که از خان احمد در آرشیو ها و مجموعه های مختلف نگهداری می شود از اعتبار ویژه ای برخوردار است.
 
– به جز مباحث تاریخی چه نکاتی در این نامه ها جالب توجه است؟
  نامه ها و فرامین در قلمرو پژوهش های تاریخی در زمره مهم ترین داده های ارزشمند پژوهشی به شمار می روند لذا با توجه به اینکه منابع تاریخی گزارش هایی درباره احوال مردم و اقوام دور از مرکز قدرت ارائه نکرده اند بر ارزش تاریخ های محلی و اسناد منطقه ای افزوده می شود. این اسناد حاوی آگاهی های ارزشمندی در زمینه مسائل فرهنگی، دینی، فقهی، مردم شناسی و فرهنگ زبانی است. این نامه ها، آگاهی های مفیدی درباره اوضاع و احوال گیلان در عصر صفوی را برای نسل امروز به یادگار گذاشته که می تواند دست مایه پژوهش های متعددی درباره لایه های اجتماعی جامعه گیلانی باشد.خوشبختانه نامه ها و یادداشت های خان احمد گیلانی(۱۰۰۰ – ۹۴۴ هـ .ق) که مشهورترین شخصیت خاندان کیایی گیلان است از نظر تنوع موضوع، بیانگر تاریخ فکری و اجتماعی عصر خود است. منشآت خان احمد گیلانی به جهت در بر داشتن نامه ها و فرامین با محتوای اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی و هنری به عنوان گنجینه ای ارزشمند از دوره پایانی حکومت امیران کیایی به شمار می رود در نتیجه این مأخذ برای شناخت اوضاع فکری و دینی گیلان و ایران سده دهم و یازدهم هـ .ق  اثری ممتاز است از سوی دیگر این منشآت به لحاظ تنوع محتوایی، منشاء تولید و حوزه جغرافیایی از ارزش فکری و فرهنگی برخوردار بوده و در زمره تاریخ توده ای است.

 
– اثر فعلی تنها تصحیح نامه ها نیست. این کتاب چه ویژگی های منحصر به فرد دیگری دارد؟
همانگونه که پیشتر گفته شد حدود ۹۶ نامه از منشات خان احمد در دهه هفتاد خورشیدی توسط مرحوم فریدون نوزاد  منتشر شده بود. نسخه مورد بررسی این نسخه دانشگاه تهران بوده اما نسخه مورد بررسی توسط بنده، نسخه آستان قدس رضوی و شامل ۱۶۲ نامه است. در این مجموعه تمام نامه ها بازخوانی و پژوهش شده است. طی ۶ سال تلاش کردم با تطبیق نسخه های موجود به شیوه انتقادی و تطبیقی، مکتوبات را نقد علمی و بررسی کنم. مقدمه کتاب ۷۲ صفحه است که بر غنای متن افزوده و در بسیاری از موارد توضیحات مبسوطی در پاورقی ذکر شده است. منشآت خان احمد به صورت پراکنده در کتابخانه های بزرگ ایران وجود دارد با این حال، تمامی این نسخه ها ناقص بوده و یا اینکه تاریخ کتابت آن مربوط به دوره قاجار است. اما کهن ترین و کامل ترین نسخه موجود از منشآت خان احمد، نسخه مورد بررسی حاضر است. این نسخه در آستان قدس رضوی نگهداری می شود و برای اولین بار استاد ایرج افشار به آن اشاره کرده است. منشآت خان احمد گیلانی مجموعه آستان قدس رضوی در ۶۵ برگ بین صفحات ۲۳۳ تا ۳۰۹ نسخه قرار دارد. بین صفحات ۲۹۵ تا ۳۰۶ نسخه دیگری دیده می‏شود و بعد از آن صفحه انتهایی منشآت آمده است. خط نسخه نستعلیق مختلف‏السطر و معمولاً در هر صفحه ۵۲ خط در سه جهت مختلف نوشته شده و تعداد کل نامه‏ها ۱۶۱ عدد است که از چند خط تا چند صفحه را دربر می گیرد. خط نسخه خوش بوده و اصول خطاطی در آن رعایت شده و در تمام آن به یک شکل نوشته شده است. نسخه شروع مشخصی ندارد و در گوشه بالای آن آمده که منشآت خان ‏احمد گیلانی است در انتهای آن نیز انجام خاصی که مشخص کننده تاریخ و یا کاتب و یا دلیل نگارش باشد، نیست. با توجه به اینکه خط این نسخه با رساله‏های قبل و بعد از آن متفاوت است و از محتوای کاملاً متفاوتی برخوردار است، نمی‏توان استدلال کرد که توسط یک کاتب نگارش یافته و یا تاریخ یکسانی دارد. در ابتدای مجموعه تاریخ ۱۰۸۹ برای آن ذکر شده  و با توجه به اینکه خط و کاغذ به همین تاریخ نزدیک است می‏توان همین تاریخ را برای کتابت در نظر گرفت. در مجموع، به لحاظ نسخه‏شناسی، نسخه مورد معرفی نسبت به نسخه چاپ شده مرحوم نوزاد به دلیل نزدیکی زمانی بیشتر به اصل موضوع و خط خوش از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در منشآت چاپ شده خان‏ احمد تعداد ۹۸ نامه از اصل نسخه و ۱۰ نامه متفرقه آمده است. از ۱۶۱ نامه آمده در نسخه مورد معرفی، تعداد ۳۰ نامه دریافتی و ۱۳۱ نامه صادره است. از ۱۳۱ نامه صادر شده تعداد ۶ نامه از پادشاهان،۴۶ نامه شاهزادگان و حکام و ۷۹ مورد طبقات دیگر اجتماعی و ۲۶ حکم از سوی خان‏ احمد است. از ۳۰ نامه دریافتی ۶ مورد حکم، ۶ نامه رفت و برگشت،۲ نامه سه بار و یک نامه ۴ بار رفت و برگشت داشته است.  
 تاریخ اجتماعی گیلان پیش از صفوی را می توان در«منشآت خان احمد گیلانی» واکاوی کرد
– درباره جغرافیا و تاریخ گیلان پیش از صفویه و تاثیرگذاری ساکنان آن در تاریخ ایران بیشتر توضیح دهید.
گیلان یکی از ایالات مهم شمال ایران و در کرانه های جنوبی دریای کاسپین، مهم و تأثیرگذار در تاریخ ایران از دوره های کهن تاریخی تا دوره معاصر بوده است. این سرزمین در دوره باستان و اوایل دوره اسلامی به دلیل نقش قوم دیلم در تحولات سیاسی عصر باستان بیشتر «دیلمی» خوانده می شد. دیلمی ها در کوهستان های البرز و گیل ها در جلگه گیلان ساکن بودند. از دوره بویهیان با ضعف دیلمی ها، طوایف گیل سر برآوردند و سراسر سرزمین های کوه و جلگه به نام “گیلان” خوانده شد. با وجود برخورداری گیلان از تاریخی طولانی، اسناد مکتوب اندکی از مردمان این پهنه در دست است.
 
– معتقدید، منشآت خان احمد گیلانی تنها یک اثر در زمینه تاریخ محلی سرزمین شمال ایران نیست؟
همین طور است. این منشات، نامه هایی است که یک حاکم محلی هم زمان با حکومت صفویه که در اندیشه گسترش تشیع در سراسر ایران و خاورمیانه بود، نگارش شده و دیدگاه های این حاکم محلی را درباره مذاهبی که آن روز در ایران فعال بودند، بیان می کند و علاوه بر آن چگونگی گسترش تشیع در ایران را بیان می دارد.  
همچنین این اثر آگاهی های ارزشمندی درباره مردم شناسی ایران، زبان های کهن، فرهنگ، صنایع، اقتصاد و سایر ساختار های جامعه انسانی آن روز ایران و همچنین ارتباط مردم شمال ایران با روس ها و قفقازی ها را مطرح می کند. در نتیجه این نسخه خطی دایره المعارفی از فرهنگ ایرانی سده شانزدهم میلادی را برای ما ارائه می دهد.
 
گفتنی است، چاپ نخست، کتاب «منشآت خان احمد گیلانی» در قطع وزیری و در ۳۰۷ صفحه و با جلد سخت توسط موسسه پژوهشی میراث مکتوب به قیمت ۸۸ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ به چاپ رسیده است.

انتهای پیام



لینک منبع : هوشمند نیوز

آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
ای کافی شاپ
مدیریت حرفه ای کافی شاپ
خبره
حقوقدان خبره
و حرفه ای
سرآشپز حرفه ای
آموزش مجازی تعمیرات موبایل
آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو
آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.