رئیس کل بانک مرکزی ایران تغییر کرد و «محمدرضا فرزین» جانشین «علی صالحآبادی» شد. این تغییر در حالی صورت گرفت که بازار ارز گرفتار تلاطم بیسابقهای است و قیمت دلار در هفته نخست دی ماه ۱۴۰۱ به طور لحظهای رکوردهای جدیدی خلق کرد. هرچند با تغییر رئیس بانک مرکزی در همان ساعات ابتدایی قیمت ها عقب نشست.
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره تاثیر این تغییر در بانک مرکزی بر بازار ارز به همشهری آنلاین گفت: همه چیز به سیاستها و برنامههایی که آقای فرزین و تیم ایشان هم در حوزه پولی و هم در حوزه ارزی اتخاذ میکنند، بستگی دارد.
«کامران ندری» ادامه داد: فعلا تنها برنامهای که از ایشان شنیدیم که دیشب آن را اعلام کردند این است که میخواهند نرخ ارز را در بازر نیما در سطح ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تثبیت کنند. جز این برنامه دیگری اعلام نکردند که بشود نظر داد و البته هنوز هم زود است ولی اولین چیزی را که اعلام کردند به نظر نمیرسد که خیلی کارساز باشد.
وی ادامه داد: این برنامه خیلی شبیه همان ارز ۴۲۰۰ تومانی است که در دولت قبل اعلام شد و یا ارز ۱۲۲۴ تومانی که در دولت احمدینژاد مطرح شد و هر دو هم با شکست مواجه شدند بنابراین برنامه اولیه آقای فرزین به نظر نمیرسد که چندان کارساز باشد. ولی همان طور که گفتم هنوز زود است که در باره برنامه های ایشان، نظر قطعی داد.
ندری افزود: البته باید اضافه کرد که درواقع مشکلات ارزی ما به گونهای نیست که بانک مرکزی به تنهایی بتواند از عهده مدیریت بازار ارز بربیاید. چون به هر حال این بازار تحت تاثیر اخبار مثبت و منفی در حوزه سیاست خارجی است و بسیار به میزان ذخایر بانک مرکزی و همچنین میزان خروج سرمایه از کشور بستگی دارد که خیلی از اینها از سوی بانک مرکزی قابل کنترل نیست اما شاید بشود سیاستهایی را اعمال کرد که تا حدودی مانع درست کند ولی نمیشود به طور کامل جلوی برخی اتفافات را گرفت. از طرف دیگر کنترل انتظارات تورمی در اقتصاد ایران بسیار کار سخت و دشواری است.
ندری افزود: در چنین شرایط دشواری اگر رئیس کل جدید بانک مرکزی گامهای اولیه را حسابشده برندارد و نتواند اعتماد عمومی را نسبت به برنامههای خود جلب بکند طبیعتا در ادامه راه هم با مشکل مواجه خواهد شد. اما اگر آقای فرزین و تیمشان گامهای اولیه را خیلی حسابشده بردارند قطعا میتوانند از بدتر شدن اوضاع در بازار ارز بکاهند، یعنی میشود جلوی سرعت افزایش نرخ ارز را گرفت.
نباید انتظار معجزه داشت
این کارشناس مسائل اقتصادی کارشناس با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصاد ایران صرفا راهکار اقتصادی ندارد، بیان کرد: ما مشکلات و گرفتاریهای خیلی زیادی در اقتصادمان داریم که خیلی از آنها به بانک مرکزی ارتباطی ندارد بنابراین خیلی نباید انتظاراتمان از آقای فرزین و تیمش زیاد باشد اما رئیس کل بانک مرکزی به عنوان یکاقتصاددان حتی اگر نتواند اوضاع را بهتر کند اما برخی اختیاراتی را دارد که مانع بدتر شدن وضعیت بازار ارز شود.
به گفته او برخی تصمیمگیری ها درباره ساختار رژیم ارزی، شناورکردن نرخ ارز، چند نرخی بودن از، میزان نرخ بهره و اضافه برداشت بانکها از مسائلی است که رئیس کل بانک مرکزی میتواند با تصمیمگیری درست، نقش مهمی در کنترل اوضاع بازار ارز بر عهده بگیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه نباید از رئیس کل جدید بانک مرکزی انتظار معجزه داشت، بیان کرد: همان طور که اشاره کردم، اگر در ابتدای راه تصمیمات درستی اتخاذ شود احتمال اینکه بشود جلوی افزایش شدید نرخ ارز را گرفت وجود دارد اما باید فرصت داد تا سیاست های رئیس کل جدید مشخص تر شود.
بیشتر بخوانید:
217 35
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰