به گزارش خبرآنلاین پیرمحمد ملازهی در این باره گفت: دو اتفاق مهم افتاده. یکی آمدن جو بایدن است. او وقتی که به قدرت رسیده دیگر خاورمیانه را به آن شکلی که قبلا امریکایی ها در آن حضور و دخالت داشتند را نمی بیند و سیاست ها را به سمت شرق اسیا برده و اولویت خاورمیانه تغییر کرده. امریکایی ها بر می گردند به سمت زمان نیکسون که در آن عربستان سعودی و ایران با یکدیگر برای حفظ صلح و ثبات در منطقه همکاری های امنیتی می کردند. به نظرم الان سیاست امریکا در این مسیر است . اگر اینطور باشد فرصت برای تهران و ریاض فراهم است تا با یکدیگر برای حفظ امنیت و انتقال نفت از تنگه هرمز همکاری کنند.این مساله مهمی است.
وی افزود: اما اتفاق دوم در سطح منطق است. در آن پروژه ابراهیم، اسراییل و کشورهای خلیج فارس با یکدیگر به توافقی رسیده اند که ایران مخالف آن است. تهران متوجه شده که در واقع صهیونیست ها به دنبال نزدیک شدن به حوزه های امنیتی در خلیج فارس هستند. واقعیت این است که اختلاف بین ایران و عربستان خیلی کمک کرد به اینکه ریاض به سمت همکاری با اسراییل سوق داده شود. الان ایران حس می کند که در واقع آن تلاش هایی که کرده تا جبهه مقاومت را تقویت کند، با حرکت اسراییلی ها در خطر قرار بگیرد. از این منظر و در حالی که شرایط منطقه هم تغییر کرده، اوضاع به این سمت می رود که عربستان سعودی، مشکلاتشان را حل کنند.
وی در پاسخ به این سوال که چه تحولاتی در منطقه پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و عربستان رخ خواهد داد گفت: یک سری خواسته ها هستند که عربستان سعودی دارد ویک سری خواسته ها را ایران دارد. خواسته های عربستان در واقع حول محور این است که حوثی ها پای میز مذاکره بیایند و تاسیسات نفتی را مورد حمله قرار ندهند. این خط اصلی ریاض است. مساله دومی که ریاض می خواهد همان چیزی است که مطرح می کند و مدعی است ایران در امور داخلی کشورهای عربی دخالت می کند و خواستشان این است که تهران این کار را متوقف کند. مثلا می گویند حزب الله و حشدالشعبی منافع عربستان را در لبنان و عراق تحت شعاع قرار می دهد. ایران هم انتظار دارد که حزب الله در لبنان در موضع قدرت باشد که ریاض مخالف است.اما در شرایط کنونی این اختلافات در حال کاهش پیدا کردن است و حداقلش اینکه مسائل را روی میز گذاشته اند. الکاظمی این موفقیت را به دست اورده تا کاری کند که تهران و ریاض کنار هم قرار بگیرند و گفتگوهای مستقیمی داشته باشند و شاید بشود راه حلی پیدا کرد تا اوضاع بهتر شود و شرایطی برد برد و قابل پذیرش برای دو کشور ایجاد شود. اگر این را در کنار فضایی که در بین الملل ایجاد شده قرار دهیم، این دو مساله می تواند کمک کند تا گفتگوها به نتیجه برسد.
مشروح این گفتگو را اینــــــجــــــــــــــــــــــــــــا بخوانید.
310311
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰