بیوگرافی شهید بروجردی – خبرنامه

محمد پدر دره گرگی، مشهور به محمد بروجردی از نظامیان ایرانی بود که در سال های ابتدای جنگ ایران و عراق، جزء فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شمار می رفت. او به همراه محسن رضایی، مسئولیت حفاظت از سید روح‌الله خمینی را موقع برگشت به ایران در 12 بهمن 1357 بر عهده داشته

کد خبر : 502019
تاریخ انتشار : یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ - ۵:۳۲
بیوگرافی شهید بروجردی – خبرنامه


محمد پدر دره گرگی، مشهور به محمد بروجردی از نظامیان ایرانی بود که در سال های ابتدای جنگ ایران و عراق، جزء فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شمار می رفت. او به همراه محسن رضایی، مسئولیت حفاظت از سید روح‌الله خمینی را موقع برگشت به ایران در 12 بهمن 1357 بر عهده داشته است. بروجردی در خلال جنگ ایران و عراق در 1 بهمن 1362 بر اثر برخورد خودرو حامل او با مین، در جاده مهاباد به نقده کشته شد. همچنین شما می توانید در بخش افراد معروف خبرنامه بیوگرافی افراد سرشناس ایرانی را مطالعه کنید.

نام: محمد
خانوادگی: پدر دره گرگی
مشهور به: محمد بروجردی
تاریخ تولد: 1 فروردین 1333
محل تولد: روستای دره گرگ در بروجرد – لرستان
درگذشت: 1 خرداد 1362
سن هنگام وفات: 29 ساله
مدفن: قطعه 24 بهشت زهرا، تهران
تحصیلات: مدرسه شبانه
وضعیت تاهل: متاهل
همسر: فاطمه بی‌غم
فرزندان: 2 فرزند 1 پسر به اسم حسین و یک دختر به اسم سمیه
شاخه نظامی: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
سال‌های خدمت: 1357 الی 1362
فرماندهی: سپاه کردستان
جنگ‌ها و عملیات‌ها: شورش 1357- 1359 کردها جنگ ایران و عراق

بیوگرافی شهید بروجردی

بیوگرافی شهید بروجردی

محمد بروجردی از بنیانگذاران اولیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که نقش خیلی مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی و در مقابله با عناصر ضدانقلاب و تجزیه‌طلب به ویژه در کردستان داشت. او در نهایت در همین راه به شهادت رسید.

محمد پدر دره گرگی معروف به محمد بروجردی در اول فروردین 1333 در روستای دره گرگ از توابع بروجرد به دنیا آمد. او به عنوان سومین فرزند، در خانواده ای کشاورز، میان 2 برادر و 2 خواهرش بزرگ شد. آقای بروجردی تنها 6 سال داشت که پدرش علی رضا پدر دره گرکی را از دست داد. او پس از مرگ پدرش تصمیم گرفت به همراه خانواده‌اش نزد خواهرش به تهران برود تا بتواند با دیگر برادرانش کاری برای امرار معاش پیدا کنند. پسر بزرگ خانواده در یک مغازه تشک‌دوزی مشغول به کار شد. محمد بروجردی نیز ترک‌تحصیل کرده و برای تامین احتیاجات خانواده اش، همراه برادرش شد و شروع به کار کرد. در نهایت او برای سال های جا ماده از مدرسه وارد مدرسه شبانه شد. او روزها مشغول کارگری بود و غروب نیز به کلاس می رفت.

شهید بروجردی وقتی نوجوان بود در کلاس‌های درس احمد مجتهدی تهرانی شرکت می‌کرد.

ازدواج و همسر شهید بروجردی

ازدواج و همسر شهید بروجردی - دخترش سیمه و پسرش حسینازدواج و همسر شهید بروجردی - دخترش سیمه و پسرش حسین
سمیه، دختر شهید بروجردی

 

محمد بروجردی 17 ساله بود که با دختر خاله‌اش فاطمه بی‌غم ازدواج کرد. آن ها خانه ای در خیابان مولوی تهران اجاره کرده و از آن جا که میانه خوبی با حکومت پهلوی نداشت، هیچ تمایلی به حضور در سربازی نشان نداد. او دوره آموزشی را خدمت سربازیش را باید در پایگاه مشهد می گذراند. اما یک روز وقتی به دیدن خانواده‌ و همسرش آمد گفت که دیگر نمی خواهد به پادگان برود.

او پس از چند روز مرخصی، دوباره تصمیم به برگشت گرفت اما به قصد دیدن سید روح‌الله خمینی در سوسنگرد یا هویزه موقع عبور از مرز عراق دستگیر شد. شهید بروجردی در نهایت پس از 6 ماه زندان، پس از آزادی برای ادامه خدمت سربازیش به تهران آورده شد و دوران سربازیش را به پایان رساند.

فعالیت های انقلابی شهید بروجردی قبل از انقلاب اسلامی ایران

فعالیت های انقلابی شهید بروجردی قبل از انقلاب اسلامی ایرانفعالیت های انقلابی شهید بروجردی قبل از انقلاب اسلامی ایران

محمد بروجردی بعد از گذراندن سربازی دوباره به کار تشک‌دوزی رو آورد. اما در واقع تشک‌دوزی پوششی بر فعالیت های انقلابی او بود. شهید بروجردی اعلامیه‌ها را در تشک‌ها و بالش‌ها می گذاشت و به جاهای مختلف می فرستاد. فاطمه بی‌غم، همسر شهید بروجردی در این مورد گفته است: “توزیع و تکثیر اعلامیه و نوارها در خانه پدرم انجام می‌شد. زیرزمین خانه‌مان پر بود از اسلحه که مادرم پنهان می‌کرد. کسی از خانواده من مخالف کارهای محمد نبود و حتی یاری‌اش هم می‌کردند. مدتی برای آموزش نظامی به سوریه رفت. آن زمان باردار بودم. ۲ روز بعد از این که به ایران برگشت پسرم حسین به دنیا آمد. پسر شهید بروجردی در سال 1356 به دنیا آمده است.” دختر شهید بروجردی، سمیه پزشک است و موقع شهادت پدرش سه ساله بوده است.

شهید بروجردی پیش از انقلابِ 1357

همانطور که در بالا اشاره کردیم، بروجردی در سال‌های قبل از انقلاب اسلامی، در تهران با عده‌ای از مبارزان علیه حکومت پادشاهی ایران مثل مهدی عراقی آشنا شد. همین آشنایی نیز باعث شد او به سوریه سفر کند و برای برقرار کردن ارتباط با امام موسی صدر و محمد منتظری، تصمیم گرفت مهارت‌های نظامی و چریکی برای انجام عملیات های چریکی در ایران در اردوگاه‌های جنبش امل را بیاموزد.

پس از این دوران نیز به لبنان رفت و آنجا با مصطفی چمران آشنا شد. شهید بروجردی تا قبل از انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 در چند عملیات مسلحانه علیه حکومت پهلوی یا شاهی ایران شرکت داشت. در نهایت او در بهمن 1357 به پیشنهاد مهدی عراقی، از سوی سید محمد بهشتی، به همراه محسن رضایی مسئول تیم حفاظت از سید روح‌الله خمینی موقع برگشت به ایران شد.

فعالیت های شهید بروجردی قبل از وقوع انقلاب

فعالیت های شهید بروجردی قبل از وقوع انقلابفعالیت های شهید بروجردی قبل از وقوع انقلاب

از فعالیت‌های شهید محمد بروجردی در دوران قبل از انقلاب 1357 می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خلع سلاح قرارگاه شهربانی تهران
عملیات مسلحانه در ۱۵ خرداد ۱۳۵۷
انفجار در نیروگاه برق کاخ جوانان، در منطقه شوش، تهران
خلع سلاح کلانتری ۱۴ تهران، در میدان خراسان
خلع سلاح پادگان جمشیدیه
حمله به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران
انفجار رستوران خوان‌سالار
انفجار اتوبوس نظامی حامل مستشاران آمریکایی، در لویزان

محافظت از امام و تشکیل یگان حفاظت از خانه امام

با نزدیک شدن و اوج گیری روند انقلاب اسلامی ایران، محمد بروجردی به صورت شبانه روزی، درگیر فعالیت هایی نظیر هدایت و اجرای مسایل سیاسی – نظامی انقلاب بود. در دوازده بهمن سال 1357 وقتی امام وارد ایران شد، شهید بروجردی با امر شهید مظلوم «دکتر بهشتی» و با نظارت «حاج عراقی» مسئولیت تشکیل و سرپرستی گروه حفاظت از رهبر کبیر انقلاب، به محمد محول شد. او به همراه دیگر تیم، مسئول حراست از امام را در فرودگاه مهرآباد، مسیر بهشت زهراء (س) و «مدرسه علوی» بر عهده داشت. پس از ورود امام، او دست به کار تشکیل و سازماندهی یگان حفاظت محل سکونت امام در تهران زد.

سپس در پی آغاز درگیری های مسلحانه مردم و نیروهای شاه در روزهای 21 و 22 بهمن 1357، محمد بروجردی نیز با سایر همرزمانش به صفوف متزلزل قوای آریامهری حمله ور شد. آنطور که از گزارش ها پیداست، او نقش مهمی در تصرف “پادگان جمشیدیه” و آزاد سازی مراکز رادیو و تلوزیون از لوث چکمه پوشان گارد جاویدان داشت. شهید بروجردی در همین عملیات آخر، با اصابت گلوله از ناحیه پا زخمی شد.

محمد بروجردی پس از انقلاب اسلامی ایران

محمد بروجردی پس از انقلاب اسلامی ایرانمحمد بروجردی پس از انقلاب اسلامی ایران

پس از وقوع انقلاب، شهید بروجردی مدتی نیز مسئول زندان اوین بود. او جز 12 نفر عضو هیئت موسس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و در پایه‌گذاری این نهاد شرکت داشت.

پیشمرگان کرد مسلمان

سپس او در طول سال های 1357 تا 1359 کردها در ایران، به فرمان خمینی بر سرکوب اعتراضات کردستان پرداخت. او در مرداد ماه سال 1358 به عنوان یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران به پاوه رفت. زمانی که به کردستان رفت، در آن جا سازمانی تحت عنوان پیشمرگان کرد مسلمان را تشکیل داد. شهید بروجردی بعد از راه‌اندازی سازمان پیشمرگان کرد مسلمان، با حمایت‌های سید محمد بهشتی و اکبر هاشمی رفسنجانی، فرمانده این تشکیلات شد.

محمد ابراهیم همت و احمد متوسّلیان از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، هر دو به طور مستقیم توسط خود او آموزش دیده و به فرماندهان ارشد وقت سپاه پاسداران معرفی شدند.

مسئولیت‌ها در دوران انقلاب اسلامی

مسئولیت های شهید بروجردی در دوران انقلاب اسلامی عبارتند از:

بنیان‌گذاری گروه مسلح و اسلام‌گرا به نام گروه توحیدی صف
مسئول تیم حفاظت از سید روح‌الله خمینی پس از بازگشت به ایران در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷
عضو تیم ۱۲ نفره مؤسس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
فرمانده و بنیان‌گذار نیروی پیشمرگان کرد مسلمان در کردستان
فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا
فرمانده سپاه پاسداران کردستان

همرزمان شهید بروجردی در کردستان

در گزارش های منتشر شده از بیوگرافی شهید بروجردی آمده است که شهید بروجردی علاوه بر محبت و مهربانی که با مردم کردستان داشت، به گسترش سازمان رزم قوای سپاه در کردستان نیز تلاش می کرد. او برای تشکیل نیرو و جمع آوری نخبگان فرماندهان یگان های رزمی سپاه تلاش بسیاری انجام داد. در زیر می توانید فهرستی از نام های شاگردان و برگزیدگان شهید بروجردی را مطالعه کنید:

– سردار شهید «حاج احمد متوسلیان»، فرمانده سپاه مریوان، بنیانگذار لشکر 27 مکانیزه محمد رسول الله(ص) و فرمانده عملیات قرارگاه نصر.
– سردار شهید «ناصر کاظمی»، فرمانده سپاه کردستان، نخستین فرمانده تیپ ویژه شهدا و فرمانده شهر پاوه.
-سردار شهید «علی گنجی زاده»، دومین فرمانده تیپ شهدا.
سردار شهید «حاج محمد ابراهیم همت»، فرمانده سپاه پاوه، دومین فرمانده لشکر 27 مکانیزه محمد رسول الله(ص) و فرمانده سپاه 11 قدر.
-سردار شهید «سعید گلاب»، مسئول آموزش عقیدتی سپاه منطقه 7.
– سردار شهید «صادق نوبخت»، فرمانده سپاه غرب کرخه.
-سردار شهید «حاج علی اصغر اکبری»، فرمانده سپاه سردشت.
-سردار شهید «ناصر صالحی»، فرمانده سپاه پاوه.
-سردار شهید«غلامعلی پیچک»، و «محسن حاج بابا».
-سردار شهید «مختار تولی خانلو»، فرمانده سپاه باینگان.
– سردار شهید «علی فضل خانی»، مسئول یگان پدافند قرارگاه حمزه سیدالشهدا (ع)

بیوگرافی شهید بروجردی؛ مسیح کردستان

بیوگرافی شهید بروجردی؛ مسیح کردستانبیوگرافی شهید بروجردی؛ مسیح کردستان

مردم کردستان در وصف خصوصیات اخلاقی «محمد بروجردی»، به او لقب مسیح کردستان را داده بودند.

شهادت شهید بروجردی

شهید بروجردی در اول خرداد ماه سال 1362 به همراه پنج تن دیگر از فرماندهان، شهرستان را مهاباد را ترک کرد تا محلی مناسب برای استقرار تیپ ویژه شهدا پیدا کنند. بر اساس روایت یکی از همسفران شهید بروجردی “در بین راه، برادری که کنار ایشان نشسته بود، از مشکلات خودش صحبت می کرد. حاج آقا در جواب او گفتند: این دنیا ارزشی ندارد. ما باید همه چیزمان را در راه خدمت به مکتب مان بدهیم. همانطور که امام حسین (ع) و اصحاب ایشان با تمام سختی ها مبارزه کردند، ما هم مکلف به صبرو مبارزه ایم.” در همین حین و در مسیر عبور از سه راهی و در 25 کیلومتری جاده «مهاباد – نقده» خودرو حامل محمد و دوستانش با مین برخورد کرد.

بر اساس روایت ها “صدای انفجار مهیبی بلند شد. ماشین از زمین کنده شد و تمام سرنشینان، از آن به بیرون پرتاب شدند، حاج آقا حدود 70 قدم دورتر از ماشین به زمین افتادند. وقتی بالای سرش رسیدیم، همان تبسم گرم همیشگی را بر لب داشت اما شهید شده بود.”

سردار شهید «حاج همت» شش ماه قبل از شهادتش در کربلای خیبر گفته بود: «…بروجردی شناخته نشد. بروجردی هنوز، نه بر ملت ایران و نه بر تاریخ ما شناخته نشده. تصور من این است که زمان بسیاری باید سپری شود تا بروجردی شناخته بشود. شاید خون رنگین بروجردی، این بیداری را در ما بوجود بیاورد!.”

فیلم غریب برگرفته از زندگی شهید بروجردی

فیلم غریب برگرفته از زندگی شهید بروجردی، ساخته محمدحسین لطیفی در سال 1401 ساخته شد که در آن بابک حمیدیان نقش بروجردی را بازی می کند.

وصیت نامه شهید بروجردی در بیوگرفی شهید بروجردی

متن زیر وصیت نامه شهید بروجردی است:

این وصیت نامه رادر حالی می‌نویسم که فردایش عازم سنندج هستم . با توجه به اینکه چندین بار در عملیات شرکت کرده و ضرورت نوشتن وصیتنامه را حس کرده بودم ولی هم فرصت نداشتم و هم اهمیت نمی‌دادم ولی نمی‌دانم چرا حس کردم که صرفا اگر ننویسم گناهی مرتکب شده ام . لذا بدینوسیله وصیت نامه خود را در مورد خانواده و برادران آشنا می‌نویسم.

با توجه به اینکه حدودا شش سال وارد مبارزات سیاسی و نظامی شده ام و بهمین خاطر نسبت به خانواده ام رسیدگی نکرده ام بخصوص همسر و فرزندانم و از همین وضع همیشه احساس ناراحتی می‌کردم و هیچ وقت هم نتوانستم خود را قانع کنم که مسئولیت را رها کنم و بدینوسیله از همه آنها معذرت می‌خواهم و طلب بخشش دارم از حقی که به گردن من داشته اند و نتوانستم این حق را اداء‌کنم ولی این اطمینان را به خانواده ام می‌دهم که هرگز از ذهن من خارج نشده اند و فکر نکنند که نسبت به انها بی‌تفاوت بوده ام ولی مسئولیتهای سنگین تر بود.در خواستی که از همسرم دارم این است که فرزندام را خوب تربیت کند و آنها را نسبت به اسلام دلسوز بار آورد.

اگر چه اموالی ندارم ولی آنجه هست فقط همسرم نسبت به مصرف کردن آ‌ن مسئولیت دارد. از برادرانم محمد و عبدالمحمد درخواست دارم که به مادرم و خواهرانم رسیدگی کند و همسرم را دعوت به صبر و استقامت کنند و از همه آنها به خصوص مادرم درخواست بخشش دارم زیرا از دست من ناراحتی بسیار دیده و هیچ وقت این فرصت پیش نیامد که بتوانم به ایشان رسیدگی لازم را بکنم و از کلیه برادران و خواهرانی که من را می‌شناسند در خواست دارم که برای من از خداطلب بخشش کنند. شاید به خاطر حرمت دعای مومنی خداوند از تقصیراتم بگذرد. احساس می‌کنم بار گناهان و خطاها بر دوشم سنگینی می‌کند بخصوص دعای آن کسانی که پاسدارند و به جبهه می‌روند و از کسانی که در جرئیات زندگی من بوده و با من برخورد داشته اند، درخواست دارم برادرانی اگر از من بد دیده اند در گذرند و یا اگر کسی را سراغ دارند که از من بد دیده به نزدش بروند و از او رضایت بگیرند. و دیگر اینکه مقاومت را فراموش نکنند که خداوند با صبر پیشه کنندگان است.

در این شرایط تاریخی خداوند تبارک و تعالی بار سنگین انقلاب اسلامی را بر دوش ملت مسلمان ایران گذاشته است و ما را در آزمایشی عظیم قرارداده است. این را شهیدان بسیاری بخصوص در این چند سال اخیر به در و دیوار ایران نوشته اند و اگر مقاومت ما نباشدهمانطور که امام فرمودند بیم آن می‌رود که زحمات شهداء به هدر رود و اگر چه آنها به سعادت رسیدند و این ما هستیم که آزمایش می‌شویم . دیگر اینکه با تجربه‌ای که ما از صدر اسلام داریم که بخاطر عدم آگاهی ، مسلمین چطور از مسیر اسلام منحرف شده اند و این تجربه باید برای مسلمین درس عبرت باشد.

با دقت کلمات این « روح خدا» را که خط او خط رسول خداست دقت کنند، وجود امام امروز برای ما معیار است راه او راه سعادت و انحراف از آن خسران دنیا و آخرت است. من با تمام وجود این اعتقاد را دارم که شناخت و مبارزه با جریانهایی که بین مسلمین صدر به انحراف کشیدن انقلاب از خط اصیل و مکتبی آن را دارند، به مراتب حساستر و سختر از مبارزه با رژیم صدام و آمریکاست و وصیتم به برادران این است که سعی کنند توده مردم که عاشق انقلاب هستند را از نظر اعتقادی و سیاسی آماده کنند که بتوانند نیروهای صادق انقلاب را شناسایی کنند و عناصری که جریانهای انحرافی دارند بشناسند که شناخت مردم در تداوم انقلاب حیاتی است.

وصیت نامه اینجانب محمد بروجردی( پدر دره گرگی ) پس از حمد خدا و طلب استغفار از او که برگشت همه به سوی اوست و درود بر محمد و آل او و درود بر امام امت و درود بر همه شهیدان تاریخ . از همه برادرانی که در طول عمرم با آنها تماس داشته ام طلب آمرزش می‌کنم و هر کس که این وصیت نامه را می‌خواند برای من طلب آمرزش کند زیرا که من از این دنیای ناگوار با کوله بار خالی می‌روم و بعد از من همسرم سرپرستی خانواده را به عهده دارد و حقوق و مقدار ارثی که دارم به او می‌رسد به غیر از مبلغی 7000ریال ( هفتصد تومان) که باید به مادرم بدهد و درصورت فوت همسرم برادر کوچکترم عبدالمحمد سرپرستی دو فرزندم را به عهده گیرد و از اینکه نتوانسته ام برای خانواده بطور کلی مثبت باشم ازهمه پوزش می‌طلبم و طلب آمرزش می‌کنم والسلام.



لینک منبع : هوشمند نیوز

آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA
+ مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه
ای کافی شاپ
مدیریت حرفه ای کافی شاپ
خبره
حقوقدان خبره
و حرفه ای
سرآشپز حرفه ای
آموزش مجازی تعمیرات موبایل
آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو
آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.