همانطور که احتمالا در جریان هستید Cyberpunk 2077 یک اثر منحصر به فرد از نظر سبکی نیست و ژانر سایبرپانکی از سالها پیش در سینما و دیگر رسانهها وجود داشته است. با اینکه مدت قابل توجهی از عرضه بازی جدید سی دی پراجکت رد گذشته اما بد نیست به همین مناسبت سری به بهترین آثار این ژانر در سینما بزنیم. با ما همراه باشید.
- معرفی بهترین بازیهای سایبرپانکی برای موبایل [تماشا کنید]
- ویجیلاگ: سایبرپانک یعنی چی؟
- بهترین کمیکهای سایبرپانک
Cyberpunk 2077 بدون شک یکی از موردانتظارترین بازیهای یک دهه اخیر بود. این عنوان متاسفانه یک عرضه عجیب و جنجالی داشت اما خب با وجود تمام مشکلات همچنان طرفداران بسیاری دارد. در ضمن خیلیها هم ترجیح دادهاند منتظر آپدیتهای آتی بازی بمانند و با خیال راحت و بدون ریختن بارانی از خودرو از آسمان قدم در نایت سیتی بگذارند.
در نتیجه، طی همین زمان بهتر است با چند تا از بهترین آثار ژانر سایبرپانکی که تاکنون ساخته شدهاند آشنا شویم:
۱. آکیرا (Akira)
«آکیرا» نه تنها یکی از مهمترین انیمههای تاریخ (حداقل از لحاظ رشد جهانی این ژانر) است، بلکه به عقیده بسیاری از صاحبنظران یکی از برترین آثار سایبرپانکی به حساب میآید.
Akira که در سال ۱۹۸۸ به اکران درآمد، داستان سی سال پس از جنگ جهانی سوم را روایت میکند؛ حالا دیگر توکیو به یک شهر بسیار بزرگ و صنعتی تبدیل شده که هیچ آرامشی در آن وجود ندارد. همچنین گروههای خلافکاری در نئو-توکیو شب و روز در حال جنگ با یکدیگرند و اعتراضات شدید مردم ناامنی در این شهر را چندین برابر کرده.
طراحی فضاهای آیندهگرا در آکیرا و تکنولوژیهای خلاقانه در آن واقعا حیرتانگیز است و اگر کوچکترین علاقهای به پادآرمان شهرهای آینده یا همان سایبرپانک دارید، اصلا نباید این انیمه خاطرهانگیز را از دست بدهید.
هیچ شکی وجود ندارد که توسعهدهندگان در سی دی پراجکت رد الهامات زیادی از انیمه Akira گرفتهاند و شاید بدون وجود این اثر نایت سیتی در Cyberpunk 2077 شمایل کاملا متفاوتی پیدا میکرد.
آکیرا به کارگردانی کاتسوهیرو اوتومو شامل بازیگرانی چون نزومو ساساکی، مامی کویاما، یوکیماسا کیشیمو، فیوکو ایتو و یوسوکه آکیتومو میشود.
۲. بلید رانر (Blade Runner)
این لیست بر اساس حروف الفبای انگلیسی تنظیم شده و ترتیب خاص دیگری ندارد. اما جالب این است که ۲ اثر برتر ژانر سایبرپانکی دقیقا در جایگاههای نخست این لیست قرار گرفتهاند.
داستان Blade Runner (محصول ۱۹۸۲) تلاش تحسینبرانگیز برای روایت داستانی جاهطلبانه از هویت و انسانیت در دنیایی پیشرفته و تاریک است. گرچه همچنان بزرگترین نقطه قوت فیلم طراحی بینظیر دنیایش است.
اگر آکیرا بهترین انیمه سایبرپانکی تمام دوران است، بدون تردید Blade Runner هم برترین فیلم سینمایی سایبرپانکی تاریخ محسوب میشود. دو واژه Cyber و Punk به زیباترین شکل ممکن در این فیلم توسط ریدلی اسکات به تصویر کشیده شدهاند و احتمالا بدون بلید رانر سبک سایبرپانکی اصلا در سینما شکل نمیگرفت.
به شخصه اعتقاد دارم هرکسی باید یک بار در زندگی بلید رانر را تماشا کند اما خب اگر قصد تجربه Cyberpunk 2077 را دارید، اکنون بهترین زمان برای دیدن این شاهکار از ریدلی اسکات با هنرنمایی هریسون فورد، شان یانگ، روتخر هاور، ادوارد جیمز آلموس، داریل هانا و جوانا کسیدی است.
۳. شهر متلاشی (Burst City)
اگر دلتان یک اثر کلاسیک سایبرپانکی خام و عجیب میخواهد، فیلم موزیکال Burst City محصول ۱۹۸۲ میتواند شما را راضی کند. این فیلم در معادله Cyber + punk خود بیشتر روی بخش punk تمرکز کرده است.
در این توکیو ویران و عجیب، انواع و اقسام گروههای خلافکاری با پلیس مبارزه میکنند و بر هرج و مرج حاکم میافزایند. با اینکه «شهر متلاشی» از نظر داستانی آنچنان قوی و قابل توجه ظاهر نمیشود اما طراحی سایبرپانکی آن نسبت به زمان خود خیلی خوب بوده.
همانطور که میدانید فرهنگ نایت سیتی در Cyberpunk 2077 خیلی به موسیقی وابسته است و بعید نیست اعضای سی دی پراجکت رد طی پروژه خود به این فیلم موزیکال و به یاد ماندنی نگاهی کرده باشند.
تاکانوری جینای، شیگهرو ایزومیا، کو ماچیدا، میچیرو اندو و شیگرو موروئی از جمله بازیگران فیلم Burst City بودند و گاکوریو ایشیئی هم کارگردانی آن را بر عهده داشت.
۴. سایفر (Cypher)
ابرکمپانیهای تکنولوژی بخش مهم و اعظمی از Cyberpunk 2077 را تشکیل دادهاند. به همین دلیل میتوانیم یک توجه جدی به فیلم سینمایی Cypher محصول ۲۰۰۲ داشته باشیم که حسابی در فضای این کمپانیهای هراسبرانگیز و خطرناک میچرخد.
جرمی نورتام که در ابتدا دوست دارد شغلی پردرآمد و قابل توجه در یک کمپانی بزرگ داشته باشد، آرام آرام با لایههای زیرین و شیطانی ابرکمپانیهای تکنولوژی در آینده آشنا میشود و اینکه برای آنها قدرت و ثروت چقدر از جان تک تک انسانها مهمتر است.
وینچنزو ناتالی کارگران Cypher یک بار فیلم خود را به عنوان تقاطع میان «جیمز باند و فرانتس کافکا» توصیف کرد. جرمی نورثام، لوسی لیو، دیوید هیولت، تیمثی وبر، نایجل بنت، کری مچت، کریستینا نیکول و بوید بنکس از جمله هنرپیشگانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند.
۵. شهر تاریک (Dark City)
جان مورداک به دردسر افتاده. او در یک مسافرخانه مرموز از خواب بلند میشود نه میداند کجاست، نه میداند چه کسی است و نه میداند چه اتفاقی دارد میافتد. بدتر اینکه خیلی زود متوجه میشود یک گروه ناشناخته در یک شهر عجیب (که همیشه در آن شب است) به دنبال او است.
فیلم سینمایی Dark City همانطور که از نامش پیداست حسابی تاریک و مرموز است که ایدههای چندگانه و بزرگی دارد. این فیلم در سبک سایبرپانک و نوآر (Noir) ساخته شده و شامل بازیگرانی چون روفس سوئل، جنیفر کانلی، کیفر ساترلند، ویلیام هرت، ریچارد اوبرایان و ملیسا جرج میشود.
«شهر تاریک» در سال ۱۹۹۸ در ایالات متحده به اکران در آمد و نمرات خوبی از سوی منتقدان و تماشاگران کسب نمود. الکس پرویاس کارگردان این فیلم بوده است.
۶. درِد (Dredd)
تقریبا هیچکس از فیلم سینمایی Dredd انتظاری نداشت چراکه اقتباس دهه ۹۰ میلادی این اثر چنان زمین خورده بود که دیگر کسی باورش نمیشد فیلم بعدی در سال ۲۰۱۲ بتواند کار خاصی انجام دهد. اما خب Dredd به کارگردانی پیت تراویس یکی از بهترین آثار در ژانر سایبرپانکی طی دو دهه اخیر است.
صحنههای اکشن فوقالعاده و داستان خاص کاری کرد خیلی از اهالی سینما با تماشای Dredd یاد آثار مطرحی چون Raid: Redemption یا حتی Die Hard بیوفتند. در مجموع باید گفت اگر به سبک سایبرپانکی و قسمت اکشن آن علاقه دارید «درد» به خوبی شما را راضی خواهد کرد.
کارل اربن (بازیگر سریال The Boys)، اولیویا ترلبی، لینا هیدی (بازیگر Game of Thrones)، سیلوستر استالونه، جیسون کوپ، دامنل گلیسون، رکی آیولا، وریک گریر و وود هریس از جمله بازیگرانی هستند که در فیلم سینمایی Dredd ایفای نقش کردهاند.
۷. اگزیستنز (eXistenZ)
دیوید کراننبرگ همیشه فیلمهای متفاوت و عجیبی ساخته اما بد نیست بدانید eXistenZ همچنان در میان آثار وی برجسته و خاص است. این فیلم که به عقیده خیلیها یک دنباله معنوی بر Videodrome محسوب میشود، داستان یک طراح بازیهای ویدیویی را روایت میکند که باید به درون جدیدترین ساخته واقعیت مجازی خود برود و از مشکلات بزرگ پیشرو جلوگیری کند.
طرفداران فیلمهای دیوید کراننبرگ با تماشای این اثر اصلا ناامید نخواهند شد؛ eXistenZ با ترکیب المانهای ترسناک، علمی-تخیلی و سایبرپانکی یک فیلم دروننگر و ویژه را با کلی صحنه هیجانانگیز به شما هدیه میدهد.
احتمالا وجه شباهت eXistenZ به سایبرپانک ۲۰۷۷ همین واقعیت مجازی و ترکیب تکنولوژی و انسان با یکدیگر باشد. جنیفر جیسن لی، جود لا، ایان هولم، ویلم دفو، دان مککلر، کلوم کیت رنی، سارا پلی، کریستوفر اکلستون و رابرت ای سیلورمن از جمله هنرپیشگان این فیلم محصول ۱۹۹۹ هستند.
۸. شبح درون پوسته (Ghost in the Shell)
بدون احترام آنچنانی به فیلم Ghost in the Shell (محصول ۲۰۱۷ با بازی اسکارلت جوهانسون) میخواهیم یک انیمه کلاسیک از سال ۱۹۹۵ به همین نام را به شما معرفی کنیم.
انیمه Ghost in the Shell دنیایی سایبرپانکی را به تصویر میکشد که در آن مردم به وسیله تکنولوژی جدید و نورونهای خود به اینترنت متصل هستند و سایبورگها به شکل طبیعی جزوی از جامعه شدهاند.
در این دنیای آیندهگرا یک هکر به نام The Puppet Master سر و کلهاش پیدا میشود که با تواناییهای خاصش میتواند انسانیت را به خطر اندازد. البته در این میان یک سوال مهم و بزرگ مطرح میشود: اصلا چیزی از انسانیت باقی مانده که بخواهیم آن را در برابر پاپت مستر نجات دهیم؟
احتمالا بعد از Akira، عنوان Ghost in the Shell بهترین انیمهای باشد که بتوانید در ژانر سایبرپانکی تماشا کنید. مامورو اوشی کارگردان و موتوکو کوساناگی، ماساتو یامانوچی، ماایا ساکاموتو، یوشیکو ساکاکیبارا و استیون بلوم بازیگران این عنوان بودهاند.
۹. جانی منومیک (Johnny Mnemonic)
صبر کنید. Johnny Mnemonic یک فیلم علمی-تخیلی از دهه نود میلادی با بازی کیانو ریوز است که در آن یک مرد اطلاعات بیش از حدی دارد و حالا تمام شرکتها و گانگسترها دنبال او هستند؟ اگر اینطور به قضیه نگاه کنیم خیلی زود یاد بازی Cyberpunk 2077 میافتیم، نه؟
البته پتانسیل بالای «جانی منومیک» هیچگاه به نهایت خود نرسید و رابرت لونگو در بهترین حالت یک فیلم نسبتا معمولی را به مخاطبان تحویل داد. گرچه این مورد قابل بخشش است؛ اول به خاطر بودجه بسیار پایین فیلم و دوم به خاطر عملکرد خیلی خوب کیانو ریوز در نقش جانی.
علاوه بر کیانو ریوز بازیگرانی چون دینا میر، دولف لاندگرن، هنری رالینز، آیس‑تی، تاکشی کیتانو، اودو کی یر و دنیس آکیاما در فیلم Johnny Mnemonic ایفای نقش کردهاند.
۱۰. پلیس آهنی (RoboCop)
در وصف نخستین فیلم «پلیس آهنی» مطالب زیادی نوشته شده؛ از بهترین فیلم اکشن تاریخ تا یک شاهکار اجتماعی و آیندهگرا، همگی توصیفاتی است که برای این فیلم بهکار رفته. حال ما کار نداریم کدام یک از این توصیفات درست است و کدام یک نه.
مهمترین بخشی که کمتر کسی در رابطه با RoboCop میبیند، ژانر سایبرپانکی آن است. این اثری خیرهکننده محسوب میشود که با گانگسترهای تکنولوژیزده و ابرکمپانیهای طمعکار، خون سایبرپانکی در رگهایش جریان دارد.
پلیس آهنی گرچه با سبکپردازی فوقالعاده خود سعی کرده فقط تاریکیهای دنیا در آینده را نبیند و همیشه یک پرتو شوخطبعی در آن مشاهده میشود. در ضمن باید اشاره کنیم که فیلم RoboCop 2 هم از جمله آثار سایبرپانکی است که واقعا توجه لازم به آن نشده.
فیلم سینمایی «پلیس آهنی» به کارگردانی پل ورهوفن شامل بازیگرانی چون پیتر ولر، نانسی آلن، کرتوود اسمیت، میگوئل فرر و فلتون پری بود و در سال ۱۹۸۷ اکران شد.
۱۱. ماتریکس (The Matrix)
در پایان دههای که به شکل وسواسی از فیلمهای هکرها و تکنولوژی پر شده بود اما هیچکدام به اندازه کافی چشمگیر ظاهر نمیشدند، ناگهان The Matrix از راه رسید. این فیلم به یک بار انتظار مخاطبان از سبک علمی-تخیلی را بالا برد و با المانهای ترس از تکنولوژی، اکشنهای عجیب و پر تب و تاب و نهایتا جلوههای ویژه باورنکردنی برای آن زمان همه چیز را عوض کرد.
گرچه حالا آن جلوههای ویژه و اکشنهای خاص برای مردم قرن ۲۱ مضحک و خندهدار به نظر میرسند اما فلسفه سایبرپانکی و پردازش محیطی «ماتریکس» همچنان زنده و قابل تحسین است. کیانو ریوز در آن سالها اوج شهرت و محبوبیت خود را داشت – که البته این مورد پس از اکران جان ویک دوباره به اوج رسیده.
حال با نگاه به کارنامه ریوز با ماتریکس و جانی منومیک بهتر درک میکنیم چرا سی دی پراجکت رد او را به عنوان ایفاکننده نقش جانی سیلورهند انتخاب کرده است.
فیلم The Matrix به کارگردانی لانا واچوسکی و اندی واچووسکی و با بازی کیانو ریوز، کری‑ان ماس، لارنس فیشبرن، هوگو ویوینگ، اندی واچووسکی، گلوریا فاستر، مارکوس چونگ و مت دوران همچنان یکی از خاطرهانگیزترین فیلمهای سایبرپانکی تمام دوران است.
۱۲. یادآوری مطق (Total Recall)
اینکه دو فیلم از پل ورهوفن در لیست بهترین فیلمهای سایبرپانکی قرار دارد اصلا اتفاقی نیست. با اینکه Total Recall به اندازه «پلیس آهنی» تحسین شده و درجه یک نیست اما همچنان اثر ضعیف یا بدی محسوب نمیشود.
این اثر با هنرنمایی آرنولد شوارتزنگر، شارون استون، ریچل تیکوتین، مایکل ایرونساید و رانی کاکس به جنبههای کاملا متفاوتی از دنیاهای سایبرپانکی میپردازد و فاقد آن جنبههای تاریک این سبک است.
از نقاط قوت Total Recall میتوان به داستانپردازی فوقالعاده پیچیده و طراحی دنیای عالی اشاره کرد که در کنار صحنههای اکشن جذاب آن را به اثری قابل احترام تبدیل کردهاند.
۱۳. ارتقا (Upgrade)
آخرین فیلم از این لیست اثری است که آخرین اثر قابل توجه در سبک سایبرپانکی محسوب میشود. یکی از جذابترین بخشهای فیلم سینمایی Upgrade این است که شباهت جالبی به بازیهای ویدیویی نقشآفرینی دارد.
شخصیت اصلی داستان یعنی ایرُن کین آرام آرام به قدرتهای جدید تکنولوژی پی میبرد و در طول فیلم سعی میکند یک شخصیت ارتقایافته و جدید از خود بسازد. دقیقا همین مسئله در یک عنوان مثل Cyberpunk 2077 مشاهده میشود که شما میتوانید در آن شخصیت V را به مرور ارتقا دهید و قابلیتهای بیشتری به او بیفزایید.
فیلم Upgrade به کارگردانی لی ونل در سال ۲۰۱۸ به اکران در آمد و شامل بازیگرانی مثل هریسون گیلبرتسون، بتی گابریل، ملانی والهو، بندیکت هاردی و سایمن میدن بود.
- چرا نسبت به آینده Cyberpunk 2077 هیجانزده هستم؟
- ویجیلاگ: چه بلایی سر Cyberpunk 2077 آمد؟
- معرفی بیست فیلم برتر کیانو ریوز
شما کدام یک از فیلمهای این لیست را تماشا کردهاید؟ کدام فیلم بیشترین شباهت را به بازی Cyberpunk 2077 داشته؟
https://vgto.ir/86u
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰