دکتر مصطفی قانعی در گفتوگو با هوشمند نیوز، درباره وجود مشکلاتی در کارآزمایی بالینی پلتفرمهای مختلف واکسن و برخی انتقادات مبنی بر تعداد بالای پلتفرمهای تولید واکسن در کشور، گفت: نکتهای که وجود دارد، این است که در دنیا پنج تا شش واکسن کرونا وجود دارد، اما صدها واکسنساز دیگر هم دارند وارد عرصه میشوند. اگر قرار باشد بگوییم که حالا که شش واکسنساز داریم، دیگر تولیدکنندگان، وارد واکسنسازی نشوند، خلاف اخلاق و فناوری و مالکیت فکری است. زیرا ممکن است واکسنساز بعدی بگوید واکسن من برتری دارد.
همچنان اصل بر تولید داخلی است
وی با بیان اینکه بنابراین به هیچوجه نمیتوان گفت از آنجایی که داریم واکسن وارد میکنیم، دیگر نیاز به تولید واکسن نداریم، افزود: چنین حرفی قابل بیان نیست؛ چراکه همه در ابتدا فکر میکردند که کرونا با تزریق دو دز واکسن رفع میشود، اما اکنون متوجه شدند که باید سه دز از واکسن را تزریق کرد. همچنین همه فکر میکنند که برای سال آینده به واکسن کرونا نیاز ندارند، در حالی که برای سالهای دیگر هم مورد نیاز است. آیا کشور میخواهد هر سال یک میلیارد دلار پول به خارج دهد تا واکسن وارد کند؟. اگر خودش این واکسن را تولید کند، چه مشکلی ایجاد میشود؟.
مشکل فعلی واکسنسازان ایرانی
قانعی تاکید کرد: بنابراین سایر پلتفرمهای تولید شده واکسن کرونا در کشور در طولانی مدت به کار میآیند و نیاز هستند. بنابراین اصل بر تولید داخلی است. البته اکنون مشکل واکسنسازها تولید نیست، بلکه مشکل این است که عمده جمعیت کشور واکسینه شدند و برای ادامه کارآزمایی بالینی مشکلاتی وجود دارد. البته این مشکلی است که در همه جا وجود دارد و سازمان جهانی بهداشت دارد فکر میکند که چطور کارایی این واکسنها را ارزیابی کند. زیرا دیگر تعداد افراد واکسن نزده، بسیار کم است و شاید بتوان گفت کسی نیست که واکسن نزده باشد. بنابراین مشکل برای تمام دنیاست. البته سازمان جهانی بهداشت دارد روشهای جدیدتر و سادهتری را طراحی میکند. به عنوان مثال وقتی روی یک جمعیتی تزریق شد و پادتن در آنها رشد کرد، نیاز نیست روی چند صد هزار نفر کار را انجام دهید و دارد روی این روشها کار میکند.
دیر اقدام کردیم
بدقولی وزارت بهداشت برای پیش خرید واکسنهای ایرانی کرونا
وی گفت: در عین حال ما در عرصه واکسنسازی شش ماه از دنیا عقب بودیم و واکسنسازی و توجه به واکسن را دیر آغاز کردیم. زیرا برخی فکر میکردند کار روی این موضوع جواب نمیدهد. حال اکنون واکسنسازهای کشور دارند کارشان را انجام میدهند. وقتی که واکسن آماده شود، وزارت بهداشت خریداری میکند، اما وزارت بهداشت واکسنها را پیشخرید نکرد و علیرغم اینکه قول داده بودند که در فاز سوم کارآزمایی بالینی پیش خرید میکنند، اما این کار را نکردند.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰