با کسی که خود را دانای کل میداند چطور رفتار کنیم؟
آیا کسی را میشناسید که خود را دانای کل بداند؟ این افراد نظر مخالف خود را با صدای رسا و با لحنی مغرورانه بیان میکنند و بهاحتمال زیاد هرگز نشنیدهاید که کلمه «نمیدانم» را به زبان بیاورند. معاشرت با این افراد بسیار سخت و خطرناک است، زیرا اگر مراقب سلامت روان خود نباشید، احتمال دارد
آیا کسی را میشناسید که خود را دانای کل بداند؟ این افراد نظر مخالف خود را با صدای رسا و با لحنی مغرورانه بیان میکنند و بهاحتمال زیاد هرگز نشنیدهاید که کلمه «نمیدانم» را به زبان بیاورند. معاشرت با این افراد بسیار سخت و خطرناک است، زیرا اگر مراقب سلامت روان خود نباشید، احتمال دارد به شما آسیب بزنند. در این مقاله، روشهایی کاربردی و مؤثر برای مواجهه با این افراد را مطرح میکنیم. با ما همراه باشید.
دانای کل کیست؟
همه ما یکی را میشناسیم که فکر میکند همه چیز را میداند در حالی که دانش و تواناییهای واقعی خود را در نظر نمیگیرد. این افراد تمایل دارند مکالمه را کاملا در دست بگیرند؛ نظرات دیگران را نادیده میگیرند و بدون در نظر گرفتن جوانب مختلف تصمیم میگیرند. آنها طوری رفتار میکنند که انگار همهجا بودهاند و همهچیز را تجربه کردهاند و برای هر مسئلهای راهحلی دارند. کارشناسان به چنین افرادی دانای کل میگویند.
زندگی با کسی که خود را دانای کل میداند بسیار دشوار است. این افراد شنوندگان خوبی نیستند و با هر چیزی مخالفت میکنند تا حرف خود را به کرسی بنشانند. بعضی از آنها حتی رفتاری پرخاشگرانه و بیرحمانه دارند و با قلدری اطرافیان خود را آزار میدهند.
آیا دانای کل بودن نشانه بیماری روانی است؟
برخی از افراد ممکن است برای مخفیکردن احساس ناامنی یا جبران شکستهای گذشتهشان نقاب دانای کل بزنند. آنها میخواهند با این کار ضعفهای شخصیتشان را پنهان کنند و در محیط اجتماعی انسانی آگاه و موفق به نظر برسند. گاهی هم افرادی که خود را دانای کل میدانند، اختلال شخصیت خودشیفته یا عقده برتری دارند. افراد مبتلا به این بیماری معمولا دیگران را تحقیر میکنند تا احساس بهتری به خود داشته باشند. بر اساس راهنمای تشخیصی اختلالات روانی، اگر فردی حداقل ۵ مورد از ویژگیهای زیر را داشته باشد، ممکن است به این بیماری مبتلا باشد:
- نیاز به تحسین بیش از حد دارد؛
- درباره هوش و دستاوردها و استعدادهای خود اغراق میکند؛
- فکر میکند منحصربهفرد است و فقط افراد خاصی میتوانند او را درک کنند؛
- رفتارهای متکبرانه دارد؛
- درباره عقل، زیبایی، قدرت و موفقیت خود فانتزیهای بزرگی دارد؛
- فکر میکند مستحق جایگاهی بسیار بالاست؛
- انتظار دارد دیگران با او رفتار ویژهای داشته باشند و از او اطاعت کنند؛
- به دیگران حسادت میکند و فکر میکند دیگران به او حسودی میکنند؛
- از دیگران برای منافع شخصی خود سوءاستفاده میکند؛
- مایل نیست یا نمیتواند با دیگران همدلی کند.
چرا مردم اینگونه رفتار میکنند؟
کسی که خود را دانای کل میداند، ممکن است اختلال شخصیت داشته باشد یا صرفا دچار کمبود اعتمادبهنفس باشد. طبق تحقیقات، هیچ علت مشخصی برای اختلال شخصیت خودشیفته وجود ندارد. کارشناسان معتقدند که ژنتیک، فشار عصبی و محیط زندگی در دوران کودکی در بروز این اختلال نقش دارند. در سایر موارد هم احساس ناامنی و بیکفایتی موجب میشود افراد بخواهند ضعفهای خود را پشت نقاب دانای کل پنهان کنند.
راهکارهای مقابله با این افراد
بودن در کنار افرادی که خود را دانای خود میدانند احساسات پیچیدهای ایجاد میکند. این افراد خود را برتر نشان میدهند و باعث میشوند ما احساس ناراحتی، عصبانیت، حقارت یا ناامنی کنیم. تعامل با این افراد سخت و طاقتفرساست، اما روشهایی وجود دارند که بتوانید شرایط را مدیریت کنید و رابطه اثربخش و مفیدی با آنها بسازید.
البته صحبتکردن درباره روشهای برخورد مناسب آسانتر از عملکردن به آنهاست. شما برای مهار واکنشهای خود به زمان و تمرین مداوم نیاز دارید. در ادامه، برخی از روشهای مواجهه صحیح با چنین افرادی را مطرح میکنیم که ممکن است در موقعیتهای مختلف برایتان مفید باشد.
۱. آرامش خود را حفظ کنید
عصبانیت یکی از احساسات طبیعی انسان است و در بعضی موقعیتها برای ما مفید است، اما اگر با فردی سروکار دارید که خود را دانای کل میداند، ممکن است عصبانیت همهچیز را بدتر کند. در مواجهه با این افراد سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. اینطوری میتوانید مسئله را واضح ببینید و آن را بهخوبی تحلیل کنید.
قبل از پاسخدادن به هر حرفی، ابتدا فکر کنید. بیشتر مردم شنوندگان خوبی نیستند و وقتی طرف مقابل در حال صحبت است، به او توجه نمیکنند و در ذهنشان به پاسخ فکر میکنند. تلاش کنید فعالانه گوش دهید، دقیق فکر کنید و سپس پاسخ بدهید. پاسخ حسابشده باعث میشود احترام بیشتری دریافت کنید و فرصتی برای عیبجویی به دانای کل ندهید.
۲. مسئله را شخصی نکنید
درک کنید که رفتار این افراد به شما ربطی ندارد. کسانی که خود را دانای کل میدانند با شما مشکل ندارند؛ آنها برای مقابله با احساسات و چالشهای درونی خود اینطور رفتار میکنند. اگر به الگوی رفتاری آنها در طولانیمدت توجه کنید، میبینید با همه افراد چنین برخوردی دارند.
برای مقابله با کسانی که خود را دانای کل میدانند، مرزهای خود را تعیین کنید. آنها ممکن است به حدومرز شما توجهی نداشته باشند و رفتار خود را تغییر ندهند، اما پس از مدتی که شما روی مرزهای خود پافشاری کنید، ناخودآگاه میفهمند که شما شخصیتی قوی دارید و رفتار بهتری از خود نشان میدهند.
۳. بحث نکنید
افرادی که خود را دانای کل میدانند اعتقاد دارند که همهچیز را درباره شما، موقعیتهای مختلف و کل جهان میدانند. آنها در بحث و مناظره ماهرند و فرصتی به دیگران نمیدهند که صحبت کنند. به نظر میرسد آنها برای هر حرفی پاسخی آماده دارند و یاد گرفتهاند استدلالهایی ظاهرا منطقی مطابق اهداف خود بسازند و در موقعیتهای مختلف آن را ارائه کنند.
طبیعی است وقتی میشنویم فردی حرف نادرستی میزند، بخواهیم از خودمان دفاع کنیم اما در برخورد با این افراد بهتر است آگاهانه عمل کنیم و وارد بحث نشویم چراکه آنها شما را در دوری باطل گرفتار میکنند و اجازه نمیدهند برنده شوید. در این شرایط بهتر است راهی پیدا کنید که با مهربانی و همدردی نظرتان را بیان کنید یا اگر آنها به شما حمله کردند، تحتتأثیر قرار نگیرید. از گفتوگو خارج شوید و وقتی توهم برتری آنها فروکش کرد، صحبتهایتان را ادامه دهید. علاوهبر این، میتوانید بهجای درگیرشدن در یک مکالمه طولانی، گفتوگو را را با یک جمله ساده مانند «از این پیشنهاد شما متشکرم» پایان دهید.
۴. نقاط قوت خود را بدانید
تعامل با کسانی که خود را دانای کل میدانند، خستهکننده است و انرژی زیادی میطلبد. اعتمادبهنفس سلاحی مؤثر برای مقابله با این افراد است. اگر سعی میکنند شما را تخریب کنند، در این دام گرفتار نشوید. نقاط قوت و تواناییهایتان را در ذهن داشته باشید و از آنها کمک بگیرید. علاوهبر این، اعتمادبهنفس سبب میشود هنگام تعامل با این افراد احساس حقارت و بیکفایتی نکنید.
فراموش نکنید که رفتار این افراد از احساس ناامنی آنها نشئت میگیرد و نمیدانند چه تأثیر بدی روی دیگران دارند، بنابراین در برخورد با کسی که خود را دانای کل میداند هوشیار و آگاه باشید. بر تواناییهایتان تکیه کنید و اجازه ندهید به سلامت روان شما آسیب بزنند.
۵. همدل باشید
سعی کنید در برخورد با کسی که خود را دانای کل میداند همدل باشید. این راهکار کمی دشوار به نظر میرسد، اما تلاش کنید دیدگاه و موقعیت او را درک کنید. این افراد اغلب از کمبود عزت نفس یا مسئلهای شخصی در عذاباند و نقاب دانای کل را برای خود انتخاب کردهاند که آزرده نشوند. بهجای عصبانیشدن، آنها را درک کنید؛ از مجادله با آنها بپرهیزید و با همدلی با این افراد سخن بگویید.
به یاد داشته باشید دانای کل شما را احمق یا بیسواد فرض نمیکند. او به شما احترام میگذارد، اما متوجه تفاوت واقعیت با عقیده نیست، بنابراین خونسرد باشید و پاسخهای غیرمنطقی آنها را نشنیده بگیرید.
۶. با آمار و مثال صحبت کنید
اگر در جایگاه مدیر وارد جلسه با دانای کل میشوید، باید صداقت و صراحت خود را نشان دهید. مشاوران میگویند افراد حاضر در جلسه از رفتار مدیر جلسه الگوبرداری میکنند؛ بنابراین خوب است جملاتی را بیان کنید که انعطافپذیری شما را نشان دهند و فضای جلسه را صلحآمیز نگه دارند. مثلا بگویید: «بیایید ایدههایمان را بیان کنیم تا برای این مسئله پاسخهای متنوعی پیدا کنیم». این رفتار به تمام افراد فرصت ابراز عقیده میدهد و دانای کل نمیتواند گفتوگو را به دست بگیرد.
اگر هم در حال ارائه موضوعی به مدیر یا کارفرمای خودید، با بیان آمار و دلایل صحبت کنید. به اطلاعات خود مطمئن باشید و قبل از جلسه آنها را بررسی کنید. هرچقدر آمار و اطلاعات دقیقتری داشته باشید، دانای کل فرصت کمتری برای مداخله در صحبتهایتان خواهد داشت.
۷. شوخطبع بمانید
کسانی که خود را دانای کل میدانند رفتار تدافعی و تهاجمی دارند. بدترین کاری که در برابر آنها میتوانید انجام دهید، ایجاد احساس خطر برای آنهاست. صحبتکردن با طعنه و کنایه احساس ترس را تداعی میکند و تأثیری منفی بر مکالمات شما خواهد داشت. در عوض یک نفس عمیق بکشید، لبخند بزنید و با شوخطبعی گفتوگو را ادامه دهید. شوخطبعی نشاندهنده صمیمیت و دوستی بین افراد است و در موقعیت پرتنش فرد را خلع سلاح میکند.
۸. سؤال بپرسید
دانای کل از مخالفت و بیان دیدگاههای انتقادی لذت میبرد. اگر این موقعیت برای شما آزاردهنده است، با پرسشهایی او را به چالش بکشید. این کار او را مجبور میکند که قبل از صحبتکردن کمی فکر کند و پاسخ غیرمنطقی ندهد. وقتی با کسی حرف میزنید که خود را دانای کل میداند، محترمانه از او سؤال بپرسید. مثلا بپرسید چرا معتقد است که چیزی درست است یا منابع خود را از کجا پیدا کرده. پرسیدن سؤالات اصولی و دقیق بهمرور به آنها میآموزد که قبل از صحبتکردن، باید منابع و دلایل معتبری برای گفتههایشان پیدا کنند.
۹. بازخورد سازنده ارائه کنید
شاید باورتان نشود، اما دانای کل از تأثیر منفی رفتارش بر دیگران بیخبر است. همیشه به نظر میرسد این افراد اعتمادبهنفس زیادی دارند اما اغلب از احساس ناامنی و بیکفایتی رنج میبرند. اگر رفتار دانای کل شما را آزار میدهد، بهتر است او را به نوشیدن یک فنجان قهوه یا جلسهای خصوصی دعوت کنید و در فضایی آرام و امن، احساس خود را به او بگویید. در بیان احساسات خود صادق باشید و عزت نفس او را هدف نگیرید. مثلا میتوانید بگویید: «بعضی اوقات برای من سخت است که نظرم را بیان کنم، چون خجالتی هستم و نمیتوانم صحبت دیگران را قطع کنم. آیا میتوانی کمی صبر کنی تا صحبتم تمام شود و بعد نظراتت را بگویی؟»
در جلسات نیز میتوانید از این تکنیک استفاده کنید. اگر کسی که خود را دانای کل میداند وارد مکالمه شما شد، میتوانید صریح و مؤدبانه درخواست خود را بیان کنید. مثلا بگویید: «من برای نظرات شما احترام زیادی قائلم، اما در حال حاضر منظور دیگری دارم. آیا میتوانید فقط در مورد این موضوع بخصوص نظراتتان را بگویید؟»
۱۰. رابطه خود را محدود کنید
اگر تمام روشهای قبل را امتحان کردید و همچنان به نتیجهای نرسیدید، رابطه خودتان را با دانای کل محدود کنید. چنین افرادی را بیرون دعوت نکنید، به مکانهای موردعلاقهشان سر نزنید و پاسخ تماسهای تلفنی غیرضروری آنها را ندهید. شاید فکر کنید این رفتار ظالمانه و دور از ادب است، اما فراموش نکنید که سلامت روان شما از همهچیز مهمتر است.
اگر همکاری دارید که خود را دانای کل میداند، شرایطتان سختتر است، چراکه نمیتوانید بهراحتی از معاشرت با او اجتناب کنید. در این حالت، میتوانید وانمود کنید که صدایشان را نمیشنوید یا مؤدبانه لبخند بزنید و سکوت کنید. علاوهبر این، میتوانید با جملاتی کوتاه موضوع گفتوگو را تغییر دهید یا به آنها اجازه ندهید خیلی صحبت کنند.
سخن آخر
معاشرت با افرادی خود را دانای کل میدانند انرژی زیادی از شما میگیرد و ممکن است رفتار بد آنها تا مدتها شما را آزار دهد. فراموش نکنید که سلامت روان شما مهمتر از هر رابطه اجتماعی است و باید با روشی مناسب با این افراد صحبت کنید تا در دامشان گرفتار نشوید.
اگر این مقاله برایتان مفید بوده است، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و نظرتان را برایمان بنویسید.
آموزش مجازی مدیریت عالی حرفه ای کسب و کار Post DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت عالی و حرفه ای کسب و کار DBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه | آموزش مجازی مدیریت کسب و کار MBA + مدرک معتبر قابل ترجمه رسمی با مهر دادگستری و وزارت امور خارجه |
مدیریت حرفه ای کافی شاپ | حقوقدان خبره | سرآشپز حرفه ای |
آموزش مجازی تعمیرات موبایل | آموزش مجازی ICDL مهارت های رایانه کار درجه یک و دو | آموزش مجازی کارشناس معاملات املاک_ مشاور املاک |
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰